Το Υπ. Υγείας θέλει να (μας) υπενθυμίσει κάτι για τις κοινωνικές συναθροίσεις των επόμενων ημερών

Επειδή έρχονται κι άλλα τραπεζώματα καλό είναι να διαβάσετε όσα ακολουθούν.

Article featured image
Article featured image

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το μέτρο για μέγιστο όριο 10 προσώπων (περιλαμβανομένων και των ανήλικων) σε οικίες.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε με βάση την ευρύτερη φιλοσοφία των μέτρων που ισχύουν και επικεντρώνονται στον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων και των επαφών που επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας μικρών σταθερών ομάδων ατόμων (bubbles) σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).Τις προηγούμενες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι, παρόλο που τηρήθηκε μεν το μέτρο των 10 ατόμων ανά οικία, οι ομάδες αυτές ήταν διαφορετικές σε κάθε συνάθροιση, φαινόμενο που απέχει από τη φιλοσοφία των σταθερών επαφών και εγκυμονεί κινδύνους για τη διασπορά του ιού και τη δημιουργία συρροών κρουσμάτων.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αφού οι αυξημένοι αριθμοί στις νοσηλείες δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας δέχεται ήδη μεγάλη πίεση.


Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τις αντοχές των νοσηλευτηρίων σε υποδομές και ανθρώπινο προσωπικό, αφού αναμένεται ότι ορισμένα από τα θετικά περιστατικά αυτών των ημερών θα χρειαστούν νοσηλεία. Για να μπορέσουν οι επαγγελματίες υγείας να βοηθήσουν τους ασθενείς COVID-19 που πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία χρειάζεται η συμβολή των πολιτών και η προσεκτική συμπεριφορά και εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων από όλη την κοινωνία, και πρωτίστως ο περιορισμός των επαφών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ