Περί microchip ο λόγος

Μέχρι και με κτηνίατρο χρειάστηκε να μιλήσουμε με αφορμή τον επικείμενο αναγκαίο εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή όλη αυτή την παραφιλολογία που κυκλοφορεί σε σχέση με τον εμβολιασμό και τις διάφορες θεωρίες (συνωμοσίας), όπου μεταξύ αυτών που ακούγονται και γράφονται είναι και εκδοχή της «εμφύτευσης microchip για να μας ελέγχουν, κάτι όπως αυτό που έχουν οι σκύλοι», ζητήσαμε από έναν κτηνίατρο να μας εξηγήσει ορισμένα πράγματα.

Ο Δρ Κάραντος Γεώργιος εξηγεί λεπτομερώς στη CITY τι είναι το microchip που έχουν οι σκύλοι, πώς και γιατί γίνεται η τοποθέτησή του και πώς λειτουργεί;

Το microchip είναι μια ηλεκτρονική μικροσυσκευή αναγνώρισης και αποτελεί σύμφωνα με τη νομοθεσία περί κατοχής σκύλων, τη μόνη αποδεκτή μέθοδο σήμανσης των σκύλων στην Κύπρο. Είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους.

Το microchip τοποθετείται στο δεύτερο ημιμόριο του τραχήλου και ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες του ζώου. Η τοποθέτηση είναι απλή και ανώδυνη και γίνεται μόνο από εγγεγραμμένους ιδιώτες κτηνίατρους.

Μετά την τοποθέτηση του microchip, ο κτηνίατρος εκδίδει πιστοποιητικό εγγραφής του ζώου, ενημερώνει το βιβλιάριο υγείας του ζώου και εγγράφει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του σκύλου και του ιδιοκτήτη στο μητρώο των κτηνιατρικών υπηρεσιών όπου τηρείται βάση δεδομένων με όλα τα εγγεγραμμένα ζώα της Κύπρου.

Το microchip είναι κατασκευασμένο από ένα γυάλινο περιτύλιγμα το οποίο είναι συμβατό με τον ζωντανό ιστό του σκύλου, δηλαδή μετά από την τοποθέτησή του κάτω από το δέρμα του ζώου δεν εκλαμβάνεται ως ξένο σώμα από τον οργανισμό και έτσι δεν προκαλείται φλεγμονή στο σημείο εμφύτευσης. Έχει πολύ μικρό μέγεθος, όσο είναι ένας κόκκος ρυζιού (σ.σ. βλ. κεντρική εικόνα). Η εμφύτευση γίνεται με ειδική σύριγγα (αποστειρωμένη) και ο κτηνίατρος είναι εκπαιδευμένος να το τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ζώο αισθάνεται μόνο ένα πολύ μικρό τσίμπημα.

microchip2.jpg
Τις φωτογραφίες έστειλε ο Δρ Κάραντος στη CITY για τις ανάγκες του άρθρου


Μετά την εμφύτευση το microchip ανιχνεύεται και διαβάζεται από ειδική ηλεκτρονική συσκευή (Scanner). Πρόκειται για ένα μοναδικό 15ψήφιο αριθμό. Αυτός ο αριθμός καταχωρείται στα στοιχεία του ζώου κατά τη διαδικασία εγγραφής του στο ηλεκτρονικό αρχείο των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Το microchip ενεργοποιείται και εκπέμπει αυτό τον αριθμό μόνο όταν περάσει το scanner από πάνω του. Όλα τα microchip έχουν μοναδικούς κωδικούς έτσι δεν υπάρχει περίπτωση δύο σκύλοι να έχουν τον ίδιο κωδικό. Τα microchip δεν εκπέμπουν σήμα και δεν μπορούν να εντοπιστούν από GPS καθώς είναι εντελώς διαφορετική τεχνολογία.

Όταν βρεθεί ένας αδέσποτος σκύλος, τότε σκανάρεται. Αν υπάρχει microchip, τότε μας δίνει αυτό τον μοναδικό αριθμό, ο οποίος αμέσως αναζητείται στη βάση δεδομένων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, έτσι γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και άμεσα επικοινωνούμε μαζί του για να παραλάβει τον σκύλο του.

Η χρήση των microchip διευκολύνει την ανεύρεση χαμένων σκύλων, βοηθά στην αποτροπή κλοπής και με αυτό επαληθεύεται η ιδιοκτησία του ζώου, είναι πιο αξιόπιστο από τη μεταλλική ταυτότητα γιατί αυτή μπορεί εύκολα να φθαρεί ή να αποκοπεί από κάποιον που θέλει να κλέψει το σκύλο σας, ενώ τέλος αποτελεί έναν τρόπο προστασίας των ζώων απέναντι σε ασυνείδητους ιδιοκτήτες που θέλουν να τα εγκαταλείψουν στον δρόμο.

*Δρ Κάραντος Γεώργιος, κτηνιατρική κλινική Vet to Pet Καϊμακλί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ