Αυτή είναι σίγουρα μία από τις φωτογραφίες της χρονιάς

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν όλους εμάς να γινόμαστε λίγο καλύτεροι.

Article featured image
Article featured image

Οι θρησκείες συχνά χαρακτηρίζονται συχνά ως το όπιο των λαών, με τους απανταχού «εκπροσώπους» τους στη Γη, να τις εκμεταλλεύονται για να ελέγχουν τις μάζες και κυρίως για να επωφελούνται, σε προσωπικό επίπεδο, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και μπορεί οι φανατικοί πιστοί να αποτελούν βασικοί πηγή διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι πιστοί, βαθιά θρησκευόμενοι που κρατούν τα καλά και τα θετικά της πίστης τους και λειτουργούν βάσει της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της καλοσύνης που τους διακατέχει.

Όπως ο Avraham Mintz και ο Zoher Abu Jama, δύο εθελοντές που άφησαν τις ζωές τους για να βοηθήσουν στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία στη χώρα τους. Οι δύο τους καθημερινά ανταποκρίνονται σε χιλιάδες κλήσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και σπεύδουν να τους βοηθήσουν μέχρι εκεί που μπορούν, καθώς δεν είναι γιατροί, παρά μόνο έλαβαν μία βασική εκπαίδευση για να μπορούν να βοηθήσουν σε έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν.

Πρόσφατα οι δύο τους έγιναν viral όταν μια φωτογραφία τους ανέβηκε στο διαδίκτυο από έναν συνάδελφό τους την ώρα που προσεύχονταν.

200326145335-02-israel-emergency-services-praying-exlarge-169.jpg

Ο Εβραίος Avraham Mintz κοιτάζει προς την Ιερουσαλήμ και έχεις στον ώμο του το σάλι με τ οποίο προσεύχεται και δίπλα του ο Μουσουλμάνος Zoher Abu Jama, βλέπει γονατισμένος τη Μέκκα και μπροστά του έχει το μικρό χαλί-προσευχητάρι του.

200326145335-02-israel-emergency-services-praying-exlarge-169.jpg

Λίγο πριν είχαν φύγει από το σπίτι μίας γυναίκας 41 ετών με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ προηγουμένως βρίσκονταν στο σπίτι ενός 77χρονου άντρα. «Σίγουρα η μέρα θα έχει πολλές κλήσεις ασθενών που θα ζητούν βοήθεια» αναφέρουν στους ανταποκριτές του CNN.

Μόλις το ρολόι πλησιάσει 6 το απόγευμα, ο Mintz και ο Abu Jama συνειδητοποιούν πως ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό διάλειμμα που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δύο μέλη του MDA, της ισραηλινής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, κάνουν μια μικρή παύση από τη δουλειά τους για να προσευχηθούν. Ο Mintz, ένας θρήσκος Ιουδαίος, στέκεται με το πρόσωπό του να κοιτάζει προς την Ιερουσαλήμ. Ο Abu Jama, Μουσουλμάνος, γονατίζει με το πρόσωπό του να κοιτάζει προς τη Μέκκα.

Οι δύο γιατροί δουλεύουν στην ίδια βάρδια 2 με 3 φορές την εβδομάδα και η κοινή τους προσευχή δεν ήταν κάτι καινούργιο γι’ αυτούς. Για πολλούς άλλους, ωστόσο, ήταν μια στιγμή έμπνευσης, μέσα σε όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Η φωτογραφία των δύο ανδρών, που τραβήχτηκε από έναν συνάδελφό τους, έγινε αμέσως παγκόσμιο viral στα social media, μαζεύοντας χιλιάδες like.

O Abu Jama, πατέρας 7 παιδιών, που μένει κοντά στην πόλη Rahat, ήταν ένας από τους εθελοντές που εγκατέλειψαν τα πάντα για να βοηθήσουν στην πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ