Μετατρέπουν γήπεδα σε κέντρα εμβολιασμού στη Βρετανία

Η επιχείρηση «Πανάκεια» είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς την καταπολέμηση της πανδημίας.

Article featured image
Article featured image

Ο βρετανικός στρατός έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διανομής του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού και ετοιμάζεται να μπει στην μάχη των εμβολιασμών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να χορηγήσουν το εμβόλιο της Pfizer στους πολίτες της Βρετανίας από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 13 από αυτά τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, οκτώ είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο και μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει τις δόσεις στο Γιορκσάιρ και τα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο στρατός έκανε μια άσκηση, που λειτούργησε σαν «πρόβα τζενεράλε» σε ένα από τα πρώτα κέντρα μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα λάβουν το εμβόλιο, καθώς ο επικεφαλής του NHS προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα είναι περίπλοκη.

Αν και είχε καταρτισθεί ένας κατάλογος «προτεραιότητας», ο σχεδιασμός άλλαξε και τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας δεν θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο αλλά θα προηγηθούν οι υγειονομικοί.


hospitals-vaccine.jpg


Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους η διανομή θα είναι πιο περίπλοκη από όσο φαντάζονταν. Κι αυτό, γιατί οι ποσότητες των εμβολίων που θα διανέμονται δεν μπορούν να σπάσουν σε λιγότερα από 975 δόσεις την φορά καθώς το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς μέχρι λίγο πριν την χρήση του. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρησή του θα πρέπει να ελέγχεται κάθε δευτερόλεπτο από ειδικούς μέχρι να φτάσει η ώρα της χορήγησής του. Τα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές θα λειτουργούν ως κόμβοι μέσω των οποίων οι πρώτοι πολίτες θα λάβουν το εμβόλιο.

Η προσομοίωση του μαζικού εμβολιασμού πήρε το όνομα «Πανάκεια» και έγινε στο γήπεδο του Μπρίστολ. Κατά την επιχείρηση «Πανάκεια» 30 μέλη του προσωπικού και εθελοντές έκαναν άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Οι «ρόλοι» περιελάμβαναν ασθενή που εμφάνιζε ανεπιθύμητες ενέργειες, ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού και ασθενή που δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ