Η Αναστασία απαντά για το αν κάποιος μπορεί να ζει αξιοπρεπώς στην Κύπρο με λιγότερα από 2000 ευρώ

Με αφορμή το viral κείμενο που δημοσιεύσαμε στη CITY την προηγούμενη εβδομάδα «Αλήθεια, πώς μπορεί να τα βγάζει πέρα κάποιος στην Κύπρο με μισθό κάτω των 2000 ευρώ;», μία άλλη συμπατριώτισσά μας στα 20 και κάτι, παραθέτει τη δική της, διαφορετική πραγματικότητα.

Article featured image
Article featured image


Την προηγούμενη εβδομάδα αναδημοσιεύσαμε στη CITY ένα κείμενο της Ανθής Ερμογένους μέσα από το οποίο ανέλυε τα μηνιαία έξοδα ενός ατόμου στην Κύπρο, γύρω στα 30 που προσπαθεί να ζήσει αξιοπρεπώς, χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές.

Πολλοί ήταν αυτοί που συμφώνησαν με τη γράφουσα και άλλοι τόσοι που διαφώνησαν με τα λεγόμενά της, όπως η Αναστασία Zadoinova η οποία ετοίμασε ένα αντίστοιχο κείμενό με σκοπό να αντιπαραβάλει τα δικά της μηνιαία έξοδα που έχει μαζί με τον σύντροφό της, με τον οποίο και συγκατοικούν.

Ένα κείμενο που προσπαθεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα, καθώς υποστηρίζει πως μπορείς, όταν το θέλεις να ζήσεις αξιοπρεπώς και με λιγότερα χρήματα, καταλήγει ωστόσο, μάλλον άθελά του, στο ίδιο συμπέρασμα, πως ναι μεν μπορείς να ζήσεις και με λιγότερα χρήματα, δεν μπορείς όμως να ονειρευτείς, να προοδεύσεις, να σχεδιάσεις, να ελπίζεις.

Της Αναστασίας Zadoinova

Μισθός κάτω των €2.000: Επιζείς, μα δεν προοδεύεις.

Με αφορμή το άρθρο που έχει δημοσιευθεί σχετικά με την δυσκολία του μέσου Κύπριου να επιζήσει με τον κατώτατο μισθό που υπάρχει σήμερα και ο οποίος δεν είναι καν εγγυημένος, αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να παρουσιάσω την δική μου αλήθεια για το κόστος ζωής στην Κύπρο, αλλά και να αμφισβητήσω κάποια από τα λεγόμενα του άρθρου (αν όχι όλα).

Η συμπατριώτισσά μας ισχυρίστηκε πως όταν έκανε τη σούμα των μηνιαίων εξόδων της, υπολόγισε ένα ποσό άνω των 2.000 ευρώ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Όσο και να θέλω να υποστηρίξω το φαινόμενο του χαμηλού μισθού, σε σύγκριση με το πόσο ακριβή είναι η ζωή στην Κύπρο, ο αριθμός που παρουσιάζεται σαν bare minimum μου φάνηκε αστείος.

Στην προσπάθειά μου να είμαι όσο πιο ακριβής γίνεται, θα σας παρουσιάσω τα μηνιαία έξοδα που έχω υπολογίσει. Πριν μερικά χρόνια, στα early 20s, γνώρισα τον σύντροφό μου με τον οποίο λίγο καιρό αργότερα αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε. Φυσικά, έως ότου καταφέρουμε να το κάνουμε, αναγκαστήκαμε να κάνουμε από δύο δουλειές ο καθένας, Δεν είναι λίγα τα έξοδα εάν πρέπει να έχεις στο χέρι τους δύο πρώτους μήνες του ενοικίου, εγγύηση στην Α.Η.Κ (200 ευρώ), δύο πρώτους μήνες για το διαδίκτυο (60 ευρώ), πρώτα ψώνια (δηλαδή καθαριστικά, πιάτα, τηγάνια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, απορρυπαντικά, τοστιέρα, φούρνος μικροκυμάτων, βραστήρας νερού, καλαθάκι για άπλυτα, κάλαθο τουαλέτας, καθρέπτη για το υπνοδωμάτιο, μαξιλάρια...). Πάλι καλά που μας βοήθησαν με λίγες πετσέτες, κουβέρτες, σεντόνια και σίδερο ρούχων οι συγγενείς. Εξαιρετικά μεγάλο συν σε όλα, ήταν πως το διαμέρισμα που βρήκαμε ήταν επιπλωμένο με τα βασικά, οπότε γλυτώσαμε κάποια έξοδα ενώ την τηλεόραση μας την έκανε δώρο η γιαγιά και το παλιό Play Station μας το έδωσε η μικρή αδερφή.

Μένουμε σε διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λευκωσία εγώ (24), ο φίλος μου (27) και η γάτα μας. Σίγουρα, συμφωνώ πως τα οικονομικά δεν βγαίνουν με τον τρόπο που θέλουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως την παλεύουμε. Αυτό είναι και το πρόβλημα βασικά, δύο άτομα, πτυχιούχοι, στο πικ των δυνατοτήτων τους και μια γάτα που τρώει δύο φορές την ημέρα + κάποια κλεμμένα από τον πάγκο της κουζίνας, να μην μπορούν να αποταμιεύσουν έστω 100 ευρώ για να αρχίσουν κάποτε τουλάχιστον να ψάχνουν στα σοβαρά ένα μικρό χωράφι, έστω και στα προάστια.

Όπως και να 'χει, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ανθής Ερμογένους. Όχι φυσικά για να διαψεύσω τα όσα λέχθηκαν, αλλά για να αναθεωρήσω κάποια σημεία, από τη στιγμή που υποτίθεται πως τα ακόλουθα έχουν να κάνουν με τα αναγκαία βασικά.

«Τιμές ενοικίων στη Λεμεσό για ένα μικρό δυάρι, €800»
Από που κι ως που είναι αναγκαίο για ένα άτομα να ζει σε δυάρι διαμέρισμα; H θεία και θείος μου ζούσαν σε μονάρι όταν γεννήθηκε το πρώτο τους παιδάκι. Εμείς μένουμε σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στα σύνορα της πόλης με 400 ευρώ ενοίκιο (μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες που συμπεριλαμβάνουν στο ποσό τα έξοδα νερού και κοινόχρηστα). Θα συμφωνήσω πως το ενοίκιο στην Λεμεσό είναι αδιανόητα ακριβό, αν και όταν ζούσα εκεί το ενοίκιο του διαμερίσματος (και πάλι ενός δωματίου) έβγαινε στα 600 ευρώ. Όταν προσπαθείς να βγάλεις τον μήνα, τα 200 ευρώ διαφορά είναι μεγάλο ζήτημα.

«Τιμές ρεύματος για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου, μέσος όρος ευρώ 160 το δίμηνο (αν δεν είσαι σε μήνες που ανοίγεις κλιματιστικά, καλοριφέρ, σόμπες, ανεμιστήρες, θερμοσίφωνες)»
Ο λογαριασμός της Α.Η.Κ μας βγαίνει γύρω στα 100 ευρώ το δίμηνο. Μαζί με το κλιματιστικό, σόμπα και ανεμιστήρα όταν χρειάζεται.

«Τιμές φτηνότερου ίντερνετ στο σπίτι €45 τον μήνα»
30 ευρώ το διαδίκτυο σπίτι μας, και μια χαρά η σύνδεση.

«Τιμές κινητής τηλεφωνίας ... €60 τον μήνα»
45 ευρώ και δύο μας, 30 εγώ και 15 ο φίλος μου. Όταν έχεις ανάγκη τα χρήματα, την βγάζεις και με ένα κινητό των 150 ευρώ, δεν είναι ανάγκη να έχεις το τελευταίο μοντέλο.

«Τιμές καυσίμων μετακίνησης...τουλάχιστον €200 τον μήνα»
Συμφωνώ με τον αριθμό που υπολόγισε η κ. Ανθή, μα με τις δικές μου μετρήσεις, αυτό είναι το ποσό για δύο αυτοκίνητα στο σπιτικό μου.

«Μέσος όρος προμηθειών σπιτιού … €300»
Εμείς βγαίνουμε στα 250 ευρώ και για τους δυο μας. Η μεγάλη συσκευασία απορρυπαντικού ρούχων κρατάει για πολύ περισσότερο από 1 μήνα, το ίδιο και οι οδοντόκρεμες, σερβιέτες, χλωρίνες κ.τ.λ. Πολύ πιο σίγουρο μάλλον είναι πως δεν χρειάζεται να αγοράζεις σκούπες και σφουγγαρίστρες κάθε μήνα.

«Ασφάλεια αυτοκινήτου, άδειες κυκλοφορίας, ΜΟΤ, σέρβις, φθορές ελαστικών, χίλια πεντακόσια το χρόνο, €130 το μήνα»
Φυσικά έχει να κάνει με το είδος αυτοκινήτου, στην περίπτωσή μας είναι 125 ευρώ τον χρόνο και τα δύο (έχουμε ένα Suzuki swift και ένα reno 1000 ευρώ).

«Γενέθλια, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες πολύ κοντινών... €100»
Μπορεί να παίζει ρόλο η ηλικία, αλλά εμείς ξοδεύουμε 300 ευρώ τον χρόνο (μόνο για γενέθλια μικρών αδελφιών και πολύ κοντινών φίλων). Αυτό μας κάνει 25 ευρώ ανά μήνα.

«Μέσος όρος έκτακτων αναγκών … €80»
30 ευρώ και οι δύο (και τι ότι είχα σπασμένη την οθόνη του κινητού μου για 6 μήνες, την δουλειά του την έκανε).

Η δημοσίευση τελειώνει με το συμπέρασμα: «Αυτά είναι τα έξοδα χωρίς ψυχαγωγία»

Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και εδώ:

  • Netflix €10
  • Τσιγάρα €60
  • Νύχια και Βλεφαρίδες €55
  • Ντελίβερι €40
  • Φαγητό και ποτό με φίλους (αν και στο σπίτι αντί έξω, καλά είναι και τα επιτραπέζια) €60
  • Καφές στην δουλειά €30
  • Έξοδα της γατούλας €30
  • Ρούχα, Καλλυντικά, Εσώρουχα, Κρέμες €80

Και να μη ξεχνάμε πως το ΠΑΠ τεστ στο οποίο έγινε αναφορά στην δημοσίευση, είναι 6 ευρώ με την επίσκεψη στον γυναικολόγο. Ας μετρήσουμε και το 1 ευρώ που αναλογεί σε αυτό ανά μήνα.

Συμπέρασμα: Βασικές ανάγκες (και κάτι τοις παραπάνω) για ένα ζευγάρι και μια γατούλα €1.511

Κατώτατος Μισθός στα €865

Μια οικογένεια όπου δουλεύουν και οι δύο μπορούν να επιβιώσουν. Χωρίς παιδιά, χωρίς ταξίδια, χωρίς αισιοδοξία να καταφέρουν κάποτε να αποκτήσουν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους, την οποία μπορούν να αποκαλούν δική τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ