Ένας ειδικός μάς δίνει tips για να φτιάχνουμε αγαπημένα ιταλικά πιάτα με τον original τρόπο

Mamma Mia!

Ένας ειδικός μάς δίνει tips για να φτιάχνουμε αγαπημένα ιταλικά πιάτα με τον original τρόπο

Mamma Mia!

Article featured image
Article featured image

Αδιαμφισβήτητα η ιταλική κουζίνα αποτελεί αγαπημένη των Κυπρίων, με την πίτσα και τις μακαρονάδες να πρωταγωνιστούν σε κάθε κυπριακό σπίτι, τόσο για την ευκολία στην εκτέλεσή τους όσο και την πλούσια γεύση και το χαμηλό κόστος τους.

Μια κουζίνα που κατά τους προηγούμενους μήνες όταν οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε κλεισμένοι σε κάποιο σπίτι, τιμήσαμε ουκ ολίγες φορές, με δεκάδες βίντεο και stories να ανεβαίνουν στο Instagram από σπιτικές πίτσες, μακαρονάδες, ψωμί τύπου φοκάτσια, αλλά και μπρουσκέτες, επιδεικνύοντας τις μαγειρικές μας ικανότητες.

lopez-robin-XZPHNxsWSDU-unsplash.jpg
Η απερίγραπτη ομορφιά της Ιταλίας σε μια φωτογραφία του Lopez Robin / Unsplash


Συνταγές τις οποίες μπορείς να δημιουργήσεις με ελάχιστα υλικά, συνήθως με ό,τι έχεις στο σπίτι και δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερο χρόνο ούτε επαγγελματικές γνώσεις για να τις ολοκληρώσεις. Συνταγές, όμως, που έχουν χρώμα, ρίζες και αρώματα κατευθείαν από την Ιταλία, και είναι τουλάχιστον άδικο να μην ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες εάν θέλουμε να απολαύσουμε το αυθεντικό αποτέλεσμα, αντί κάτι που ομοιάζει στο original.

Και επειδή όπως όλα δείχνουν θα αργήσουμε πολύ να ταξιδέψουμε στην Ιταλία για να δοκιμάσουμε τις αυθεντικές συνταγές από τους μάστερ του είδους και επειδή είναι καλύτερο να μένουμε στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, ζητήσαμε από έναν ειδικό του είδους να μας δώσει μερικά tips για τέσσερις από τις πιο αγαπημένες ιταλικές συνταγές των Κυπρίων, έτσι ώστε να γευτούμε επιτέλους την πίτσα, την carbonara, την bruschetta και την focaccia... όπως την τρώνε οι Ιταλοί.


FOCACCIA the Princess

photo-1605466237763-652c555c60bc.jpg

Ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά ψωμιά, η focaccia φτιάχνεται σχετικά εύκολα και μπορεί να γίνει το καλύτερο συνοδευτικό ίσως και κυρίως, για όλες τις ώρες της ημέρας.

Για τη ζύμη θα χρειαστείς 500γρ αλεύρι γ.ο.χ, 1 φακελάκι μαγιά, 1κτγ αλατι, 1κτς ζαχαρη, 3κτς ελαιόλαδο, 230ml χλιαρό νερο, 100ml γαλα και λίγο ελαιόλαδο για το ταψί, υλικά, δηλαδή που σίγουρα έχεις στο σπίτι. Ενώ, αφού φτιάξεις τη ζύμη θα προσθέσεις ντοματίνια, θυμάρι και χοντρές νιφάδες από αλάτι. Αυτά τα τρία υλικά είναι που έχει η αυθεντική ιταλική Focaccia.

Το μυστικό εδώ, για να παραμείνει η Focaccia αφράτη και μαλακή, είναι με το που βγει από το φούρνο να τη σκεπάσουμε με μία πετσέτα ή μία πλαστική μεμβράνη.


PIZZA the Queen

photo-1528137871618-79d2761e3fd5.jpg

Το πρόβλημα με την επίσημη αγαπημένη όλων μας, την πίτσα, είναι τα λάθη που κάνουμε τόσο στη ζύμη όσο και στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Ας μην ξεχνάμε πως η αυθεντική πίτσα ήταν ένα από τα φαγητά των «φτωχών», οπότε διέθετε ελάχιστα αλλά ποιοτικά υλικά. Και αυτό είναι το πρώτο «μυστικό» που πρέπει να έχεις υπόψη όταν φτιάχνεις πίτσα. Την ποιότητα των προϊόντων.

Για τη ζύμη χρειάζονται μόνο αλεύρι, νερό, μαγιά και ελαιόλαδο. Αφού ετοιμάσουμε το ζυμάρι, το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο. Τα υλικά που αγαπούν οι Ιταλοί στην πίτσα τους είναι η burata, ιταλικό τυρί από μοτσαρέλα, κρέμα γάλακτος, ρόκα, ντοματίνια και προσούτο.


CARBONARA η σαγηνευτική

photo-1588013273468-315fd88ea34c.jpg

Αφού θα το κάνουμε ιταλικά, τότε είναι καλύτερο να φτιάξουμε και τα δικά μας μακαρόνια. Σύμφωνα με τον σεφ μας, τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξεις τα δικά σου μακαρόνια είναι 100gr αλεύρι και 1 κρόκο αυγού. Όπως τονίζει, τα φρέσκα μακαρόνια χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο από εκείνα της αγοράς, οπότε 2-3 λεπτά ψήσιμο είναι ιδανικά. Τα υλικά για την carbonara επίσης είναι ελάχιστα. Πανσέτα ψιλοκομμένη ή Guanciale, ιταλικό αλλαντικό με μπόλικο λίπος, ένα αυγό, παρμεζάνα ή pecorino.


BRUSCHETTA η ερωτική

br.jpg

Κόψε την μπαγκέτα σε φέτες και πρόσθεσε ψιλοκομμένη ντομάτα, αποξηραμένο βασιλικό, πινόλια, ελιές μαύρες σε ροδέλες και για το τέλος ράντισε με φρέσκο ελαιόλαδο. Υπάρχει περίπτωση να μην ερωτευτείς μετά απ’ αυτό;


Αν σου άνοιξε η όρεξη για περισσότερες συνταγές, τότε καλό είναι να γνωρίζεις πως αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται στην Κύπρο, για 5η χρονιά, η «Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας». Μια έμπνευση του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τη διοργάνωση στην Κύπρο να γίνεται από την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Italian Trade Agency), που σκοπό έχει να γνωρίσει σε όλο τον κόσμο την αυθεντική ιταλική γαστρονομία του χθες και του σήμερα και τα δεκάδες φημισμένα προϊόντα που παράγει και εξάγει η χώρα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας παράλληλα και τις περιοχές που για αιώνες τα φτιάχνουν.

Από τις 14 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου μπορείς να «ταξιδέψεις» μέσω της εβδομάδας Ιταλικής κουζίνας σε ολόκληρη την Ιταλία μαθαίνοντας διάφορες άλλες αυθεντικές συνταγές, προϊόντα και πληροφορίες για τη χώρα που μας έμαθε τα μακαρόνια, την πίτσα και όχι μόνο.

alex-froloff-gxhiAn41zwo-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Alex Froloff / Unsplash


Παράλληλα, εάν έχεις διάθεση και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, μια καλή ιδέα θα ήταν να επισκεφθείς κάποιο από τα δεκάδες αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια σε όλη την Κύπρο ή ακόμη και να παραγγείλεις φαγητό για το σπίτι, απολαμβάνοντάς το παρέα με μία κλασσική ιταλική ταινία. Αν πάλι είσαι του σπιτικού φαγητού, σου δώσαμε πιο πάνω μερικές από τις καλύτερες συνταγές, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς τα υλικά και να τις φτιάξεις με/για την παρέα σου.

ItalianWeek_1920x1080.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ