Διαβάστε αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας

Τι αλλάζει από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και θα ισχύει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Article featured image
Article featured image

Δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναχαίτιση της πανδημίας

Όταν ανακοινώσαμε την τελευταία δέσμη μέτρων στις 27 Νοεμβρίου, αφήσαμε ανοικτό το παράθυρο για μερική αποκλιμάκωση ορισμένων περιορισμών ενόψει των εορτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επέτρεπε η επιδημιολογική εικόνα. Είχαμε προειδοποιήσει επίσης και για το ενδεχόμενο επαναφοράς αυστηρότερων μέτρων εάν υπάρξει επιδείνωση των δεδομένων. Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνουν πολλές επιλογές.

Όλοι γνωρίζετε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η χειρότερη από τότε που ενέσκηψε η πανδημία. Τα κρούσματα αυξάνονται και αρκετοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Μας ανησυχεί συνεχιζόμενη αύξηση της «θετικότητας» που καταγράφεται από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου σε όλη την Κύπρο. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλες τις πόλεις, χωριά, επαρχίες. Θέλουμε να καταστείλουμε την περαιτέρω διασπορά του προτού είναι αργά. Για αυτό, το επόμενο διάστημα η προσπάθειά μας θα επεκταθεί σε κλειστούς χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, στη βάση εισηγήσεων των ειδικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων και την ενίσχυσή τους με τα εξής επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από μεθαύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί:

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls). Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. (εξαιρείται το λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή οι υπεραγορές) θα λειτουργούν με τήρηση του μέτρου του 1 ατόμου προς 10 τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών.
  2. Αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Το μέτρο αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

  1. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
  2. Από την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

Επαναλαμβάνω, τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί. Με βάση τον σχεδιασμό που κάνουμε, θα παραμείνουν σε εφαρμογή μέχρι τα μεσάνυκτα της 31ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης με στόχο την αναθεώρηση των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα αφορούν κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται πολυάριθμη συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός, εκεί δηλαδή όπου ευκολότερα γίνεται διασπορά του ιού. Με τα συγκεκριμένα μέτρα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, προτού η επιδημιολογική εικόνα γίνει μη αναστρέψιμη. Οι αποφάσεις για μέτρα λαμβάνονται στη βάση των δεδομένων που διαφοροποιούνται συνεχώς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ