Η ιστορία πίσω από το παρεξηγημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αστυνομίας Κύπρου

Μια φωτογραφία που έγινε viral τις προηγούμενες ημέρες στα social media ήταν αρκετή για να στρέψει την προσοχή αλλού.

Article featured image
Article featured image

Το περασμένο σαββατοκύριακο μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα καθώς πολλοί χρήστες θεώρησαν πως το αποτέλεσμα ήταν εκτός από αντιαισθητικό και υβριστικό απέναντι σε όλους όσοι πέθαναν στους κυπριακούς δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, από απροσεξίες τρίτων.



δεντρο.jpg

2020, Δεντρο ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια



Η φωτογραφία απεικόνιζε το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο στήθηκε έξω από το Μουσείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία και το οποίο αποτελείτο από κατεστραμμένα φανάρια τροχαίας, παλιοσίδερα αυτοκινήτων και σπασμένα κομμάτια μετάλλων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον καθηγητή/καλλιτέχνη Γιάννη Λαζάρου με στόχο τη δημιουργία μιας κατασκευής που συνάδει μεν με το κλίμα των ημερών αλλά να προωθεί και την οδική συνείδηση, κάτι για το οποίο φημιζόμαστε στην Κύπρο πως δεν διαθέτουμε.

Παρόλα αυτά, αρκετοί χρήστες βλέποντας το «δέντρο» θεώρησαν εσφαλμένα πως επρόκειτο για κατασκευή που δημιουργήθηκε από συντρίμμια και παλιοσίδερα που προέκυψαν από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα εξ ου και παρανόησαν τις καλές προθέσεις του έργου χαρακτηρίζοντάς το ως υβριστικό απέναντι στους νεκρούς αλλά και τους συγγενείς τους.


130273516_660176951319669_243899683892647642_n.jpg
Δέντρο από 700 πλαστικά μπουκάλια, ένα από κάθε μαθητή, διακοσμημένο χριστουγεννιάτικα


Ωστόσο η αλήθεια απέχει παρασάγγας από αυτή τη διαστρεβλωμένη εικόνα καθώς σκοπός του καθηγητή μαθηματικών και καλλιτέχνη, Γιάννη Λαζάρου, ο οποίος εδώ και χρόνια δημιουργεί εντυπωσιακά έργα με «συνείδηση» ήταν η αφύπνιση των οδηγών και η ηχηρή υπενθύμιση για το πώς οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο όταν οδηγούμε.

Μιλώντας με τον κο Λαζάρου μας υπενθύμισε πως αυτή είναι μία δράση την οποία εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποιεί με τους μαθητές στους στο Λύκειο Ιδαλίου, έχοντας κατά καιρούς θίξει διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως τη δωρεά οργάνων, την ανακύκλωση κ.ο.κ. «Φέτος είχαμε ως θεματική την οδική συνείδηση και είχαμε προγραμματισμένη επίσκεψη μελών της τροχαίας για να μιλήσουν στα παιδιά και ακολούθως να φτιάχναμε το δέντρο μας το οποίο θα ήταν αφιερωμένο σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να γίνει η δράση στο σχολείο, οπότε ανέλαβα να το φτιάξω εγώ μόνος μου, ενώ σε συνεννόηση με το Αρχηγείο Αστυνομίας τοποθετήσαμε το δέντρο στο σημείο που είναι σήμερα».


130881048_1094155624383296_3009907056881500964_n.jpg

2019 «κομμάτι της ζωής σου», δέντρο για τη δωρεά οργάνων. Φτιαγμένο από κομμάτια από παλια αχρηστα θρανία και καρέκλες, φύλλα και κόκκινο μαλλί (το αίμα που τα ξαναζωντανεύει και γίνονται χρήσιμα)

Όπως διευκρινίζει ο κος Λαζάρου τα αρνητικά σχόλια είναι ελάχιστα μπροστά στα χιλιάδες θετικά σχόλια που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει για τη δράση του. «Το δέντρο φτιάχτηκε από συντρίμμια αυτοκινήτων, μηχανών και ποδηλάτων που βρίσκονταν σε χώρο ανακύκλωσης στην Καλλιθέα, στο Δάλι. Δεν είναι ούτε από ατυχήματα ούτε από αποθήκες θανατηφόρων όπως ειπώθηκε. Όπως και τα φώτα τροχαίας είναι από τις αποθήκες της Αστυνομίας. Τόσο εγώ όσο και πολλοί συμπολίτες μας που έχασαν κάποιον δικό τους σε τροχαίο ατύχημα θα έπρεπε να θέλαμε την ύπαρξη ενός τέτοιου δέντρου το οποίο θα υπενθυμίζει σε όλους πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο δρόμο για τη δική μας ασφάλεια και των γύρω μας. Παρόλα αυτά εάν με ρωτάς για τις λίγες αρνητικές αντιδράσεις θεωρώ πως και αυτές είναι καλοδεχούμενες καθώς γίνονται αφορμή να ξεκινά η δημόσια συζήτηση γύρω από την οδική συνείδηση και ασφάλεια».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ