6 άνθρωποι του Ραδιοφώνου μοιράζονται μαζί μας τη μαγεία του

Με αφορμή τη 13η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Article featured image
Article featured image

Σήμερα, στα ερτζιανά είναι μέρα γιορτής.

Μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας, η UNESCO καθιέρωσε τη 13η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, καθώς σαν σήμερα πρωτολειτούργησε, το 1946, το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Εμείς, κάναμε search και εντοπίσαμε κάποιες από τις πιο αγαπημένες φωνές πίσω από τα FM στην Κύπρο (και μία από Ελλάδα) και τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν τη σχέση τους με το ραδιόφωνο.

Πιάσε σήμα και άκου την ιστορία τους...



will-francis-_J3oTl6acVg-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Will Francis / Unsplash



Ζήνων Ζιντίλης


Γενικός Διευθυντής και Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον SUPER FM

zz2.jpg


«Ράδιο, καθόμουν μόνος και έβλεπα το φως σου

Ο μόνος μου φίλος τις εφηβικές μου νύχτες

Και ότι έπρεπε να ξέρω το άκουγα στο ραδιόφωνό μου».

Ο θρυλικός Φρέντι τραγούδησε αυτό που για εκείνον, τους Queen, αλλά και εκατομμύρια άλλων ανθρώπων σήμαινε ραδιόφωνο τη δεκαετία του ‘80 και όχι μόνο.

Πολλοί αποκαλούν το ραδιόφωνο μαγικό. Είναι! Για μένα και για πολλούς από εμάς που το υπηρετούμε πιστά είναι κάτι περισσότερο. Είναι έρωτας! Ίσως και να μην είναι τυχαίο που η γιορτή του προηγείται του Αγίου Βαλεντίνου κατά μια ημέρα. 13/2 σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου. Γιορτάζουμε ένα αγαπημένο μέσο καθημερινής έκφρασης και μαζικής επικοινωνίας, που ενώνει τους ανθρώπους. Καθημερινά συντροφιά μας, ενθάρρυνση στα δύσκολα και παρέα παντού… no matter what! Το σάουντρακ που ντύνει τους έρωτες και τις αναμνήσεις μας, με τις μουσικές του. Αλλά που και στη σωστή του χρήση μπορεί να μεταδώσει σημαντικές ειδήσεις και θετικά μηνύματα, δίνοντας «φωνή για αυτούς που δεν έχουν φωνή», για να δανειστώ την επίκαιρη φράση του Χοακίν Φοίνιξ. Και για φέτος, η ημέρα είναι αφιερωμένη, από τον ΟΗΕ, στη «σταθερή δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση της ποικιλομορφίας και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ανοιχτού κόσμου».

Για μένα προσωπικά είναι μια μέρα υπενθύμισης, μέσα στην πίεση της καθημερινότητας, πως τελικά για ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου κατάφερα να κάνω «το χόμπι μου επάγγελμα». Γιατί το ραδιόφωνο το αγάπησα από τις μέρες του Δημοτικού, όταν ξυπνούσα με το ραδιόφωνο στην κουζίνα του σπιτιού να είναι κάθε πρωί συντονισμένο στη μοναδική συχνότητα, τότε, του κρατικού ραδιοφώνου. Το ερωτεύτηκα μεγαλώνοντας όταν ξαγρυπνούσα κρυφά για να ακούσω περίεργες φωνές και αλλόκοτα κύματα, ψάχνοντας στη μπάντα των βραχέων και των μακρών τους σταθμούς του κόσμου. Στο Γυμνάσιο θυμάμαι κάθε βράδυ να διαβάζω παρέα με το θρυλικό «Request Time» του John Vickers. Την ίδια εποχή που ανακάλυψα τη συχνότητα του BFBS και ένα ολότελα καινούριο μουσικό κόσμο και μηνύματα που μου έδιναν δύναμη και αυτογνωσία.

Είχα τη τύχη, πρωτοετής φοιτητής, να είμαι ανάμεσα στους τότε πρωτάρηδες της ελεύθερης ραδιοφωνίας, πίσω από ένα μικρόφωνο στο Ράδιο ΕΦ-ΕΜ της Λάρνακας και αργότερα, σπουδάζοντας και δουλεύοντας στο Λονδίνο, στο μικρόφωνο του LGR. Και είχα την τιμή να επιστρέψω λίγο από το πολύ που του οφείλω, δουλεύοντας στη συνέχεια σαν διευθυντικό στέλεχος σε Παγκύπριους σταθμούς και σήμερα ως Γενικός Διευθυντής αλλά και μουσικός παραγωγός του SUPER FM, του Πρώτου Μουσικού Σταθμού της Κύπρου.

«Και κλείνω όπως το ξεκίνησα με στίχους από το «Radio Ga Ga» των Queen:

Ας ελπίσουμε να μη φύγεις ποτέ παλιόφιλε…

Είχες τον χρόνο, είχες την δύναμη

Μπορείς ακόμα να έχεις την καλύτερη στιγμή σου

Ραδιόφωνο, κάποιος σε αγαπάει ακόμα!»




Γεωργία Αναστασίου

Ραδιοφωνική Παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

geo2.jpg


Όταν μου ζητάνε να μιλήσω για το ραδιόφωνο σκέφτομαι πάντα την πρώτη στιγμή που ανέβασα το fader και είπα την πρώτη μου ατάκα στον αέρα του Ράδιο Πρώτο. Τα χέρια μου είχαν ιδρώσει και ένιωθα ένα ρίγος να με διαπερνά, έτσι ακριβώς όπως νιώθεις στο πρώτο ραντεβού με τον έρωτα της ζωής σου. 17 χρόνια μετά αυτός ο έρωτας δεν έχει φύγει. Έχει μετεξελιχτεί σε αγάπη και ένα είδος εξάρτησης. Το ραδιόφωνο είναι το μέσο για να μιλήσεις στην καρδιά του κόσμου.

Αγαπώ το ραδιόφωνο γιατί υπάρχει μια αλήθεια, μια αυθεντικότητα που δεν μπορείς να βρεις σε αυτό τον βαθμό σε κανένα άλλο μέσο. Μια αλήθεια που κρύβεται στις λέξεις, στα τραγούδια ακόμα και στις παύσεις που θα κάνεις. Σκέψου, είσαι σε ένα στούντιο, μόνος και εκεί έξω σε ακούνε χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τα δικά τους, και καλά και λιγότερο καλά. Εσύ έχεις την «ευθύνη» να τους κάνεις συντροφιά. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι πάντα μέσα στην τρελή χαρά, αυτό θα ήταν υποκριτικό -είναι όμως απαραίτητο να δώσεις την αλήθεια σου συνοδευμένη πάντα με καλή μουσική! Αυτό είναι για μένα το ραδιόφωνο και αυτό το ραδιόφωνο θέλω να υπηρετώ!




Δημήτρης Μακρής

Μουσικός Παράγωγος Ραδιοφώνου στο ΤΡΙΤΟ του ΡΙΚ και ερμηνευτής

DSC_1743-01.jpeg

Είσαι, λέει, σε ένα δωμάτιο… πατάς ένα κουμπί. Ανάβει ένα κόκκινο φως. ON AIR! Είμαστε πια στον αέρα τον ραδιοφωνικό!

Λες δυο λόγια… βάζεις ένα τραγούδι. Κάπου μακριά σε ένα άλλο δωμάτιο ή σε ένα αυτοκίνητο κάποιος ακούει… τραγουδάει ίσως το τραγούδι που παίζει. Αν αυτό δεν είναι μαγικό, τότε τι είναι μαγικό;

Nαι, ναι το ξέρω υπάρχει πιο τεχνολογική εξήγηση λένε. Ραδιοκύματα και πομποί. Δέκτες και λυχνίες. Καλώδια και μικρόφωνα και πολλά άλλα που εξηγούν αυτό το ταξίδι το ON AIR.

Μα η μαγεία είναι αλλού. Είναι στην ψυχή των ανθρώπων που είναι πια συντονισμένοι. Σε αυτή την μεταξύ τους χημεία! Και ευτυχώς στην απουσία εικόνας!

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου λοιπόν! Του ραδιοφώνου που φέρνει πιο κοντά ανθρώπους μακρινούς. Μεγάλη ευθύνη το ραδιόφωνο. Μεγάλη ευθύνη το μικρόφωνο. Θέλει μεγάλο σεβασμό αν θες να είσαι ραδιοφωνικός παράγωγος και όχι ραδιο-φονικος παράγωγος. Χρόνια πολλά λοιπόν στο Ραδιόφωνο! Να τα χιλιάσει!»




Βάσω Βλαχοπούλου

Ραδιοφωνική Παραγωγός στον Fly104 της Θεσσαλονίκης

FB_IMG_1581456085549.jpg


Το ραδιόφωνο ήρθε στη ζωή μου από το βάθος της κουζίνας των παιδικών μου χρόνων.

Έπαιζε ασταμάτητα στο σπίτι και μάλλον έτσι μπήκε και στα όνειρα μου. Σε αυτά που κάνεις μικρός λέγοντας στον εαυτό σου εγώ αυτό θα γίνω όταν μεγαλώσω.

Δεν κατάλαβα πως πέρασαν περισσότερα από 20 γεμάτα μουσικές, κουβέντες και σιωπές.Γιατί το ραδιόφωνο είναι και σιωπές. Εκεί είσαι μόνος και συγχρόνως ένα με τον κόσμο και αυτό είναι μαγικό.

Νιώθω χορτάτη και συγχρόνως σαν να ξεκίνησα χθες. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο είδος. Αφού έχω ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά.

Όπως δε θα μπορούσα να πω ότι ακούω και ένα είδος μουσικής. Με συγκινεί το ίδιο ένα καλό τραγούδι είτε είναι house ή ηλεκτρονικό ή τζαζ ή funk και τελευταία πολύ τα δημοτικά τραγούδια και ο στίχος τους.

Από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει να εκπέμπω στα FM και είμαι ευγνώμων για κάθε στιγμή, για κάθε κουβέντα, για κάθε τραγούδι που μοιράστηκα.

Στον 88.5 όταν ξεκίνησα, τον Top FM, τον Star Fm, τον Antenna, τον Banana 104, τον Λάμψη, τον Ερωτικό, τον Republic 109.3, τον Ιmagine και τον fly104.

Και ως αμετανόητα ρομαντική ψυχή πιστεύω και ενώ λατρεύω την τεχνολογία και ότι μας πάει παρακάτω ως το ραδιόφωνο δεν θα πάψει να υπάρχει και να βρίσκεται στη ζωή μας με κάθε τρόπο».




Μαρία Κάνθερ

Ραδιοφωνική Παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

74430572_118963722863554_7680658773844688896_o.jpg


Ψυχοθεραπεία, αυτό είναι το ράδιο για μένα. Ένα υπέροχο καθημερινό ταξίδι, σε μουσικές νότες και στην καρδιά των ακροατών, τα τελευταία 18 χρόνια. Πότε δεν βαρέθηκα να έρθω δουλειά. Ποτέ δεν είπα πως αυτός ο κύκλος έκλεισε, γιατί ακόμα είναι ανοιχτός και κάθε μέρα με γεμίζει.

Από την προετοιμασία, μέχρι την ώρα που θα φορέσω τα ακουστικά … απολαμβάνω το κάθε λεπτό.

Χρόνια πολλά ραδιόφωνο και ελπίζω να υπάρχει πάντα στη ζωή μας!




Σάββας Χρήστου

Ραδιοφωνικός Παραγωγός στο Κανάλι 6

36452158_10160510810320111_3751099362583773184_o.jpg

«Ραδιόφωνο. Μια λέξη που χτίζει και διαμορφώνει χαρακτήρες μόνο με τη δύναμη της φωνής. Ένα μέσο που κατευθύνει συναισθήματα ανάλογα με τον προσωπικό Γολγοθά κάθε ανθρώπου. Μια λέξη στην οποία ένας ολόκληρος κόσμος ενώνει κουλτούρες και ενισχύει την έννοια της τέχνης...

Ραδιόφωνο. Οι μελωδίες και η υπενθύμιση για το πόσο θεραπευτική είναι η μουσική για όλους εμάς.

Η έννοια της επικοινωνίας σε όλα τα πρόσωπα της...Η νοσταλγία και η λήθη που όλοι ζητούμε. Οι φιλίες που χτίζουμε μέσα από τις ραδιοφωνικές φωνές. Οι δικοί μας καθημερινοί ψυχολόγοι.

Το μέσο που ομορφαίνει την έννοια της ρουτίνας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ