«Για 'σένα ‘κύριε’ που ήρθες και παρκάρες τη μοτόρα σου σ’ ένα από τα τρία αναπηρικά πάρκινγκ του σχολείου»

Η ανάρτηση που έγινε viral στο «κυπριακό» διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες.

Article featured image
Article featured image

Διαβάζοντας –κατά καιρούς- τέτοιες αναρτήσεις, αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να είναι τόσο αγενής τόσο και στη συμπεριφορά του όσο και στον τρόπο σκέψης του.

Ποια ανάγκη σε οδηγεί να παραβείς κάθε κανόνα καλής συμπεριφοράς και νομιμότητας, τη στιγμή που τα γεγονότα μπροστά σου «φωνάζουν» πως είσαι λάθος; Και πόσο δύσκολο είναι να παραδεχτείς το λάθος σου, να ζητήσεις συγνώμη και να αποχωρήσεις χωρίς περιττές συζητήσεις;

Είναι θέμα παιδείας, θα πούμε πάλι. Κι όμως, δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Κάποιες φορές είναι θέμα βλακείας.

Μια ιστορία που αναρτήθηκε πριν μερικές ώρες στο «Πού Πήγαμε, περιγράφει την περιπέτεια που βίωσε μία γυναίκα, έξω από το δημοτικό σχολείο των παιδιών της, όταν κάποιος αποφάσισε να παρκάρει τη μηχανή στο χώρο στάθμευσης αναπήρων του σχολείου.

«Για ‘σένα ‘κύριε’ που ήρθες και παρκάρες τη μοτόρα σου σ’ ένα από τα τρία αναπηρικά πάρκινγκ του δημοτικού σχολείου και όταν κατέβασα το παράθυρό και είπα ‘συγνώμη φεύγεις γιατί πρέπει να παρκάρω’, απάντησες με χολή και ειρωνεία ‘Γιατί είσαι ανάπηρη;’.

Θέλω να πω τα εξής: Κατ’ αρχάς η σωστή απάντηση αφού βλέπεις ότι στο ταμπλό του καθαρού μου αυτοκινήτου έχω άδεια για στάθμευση σε χώρο στάθμευσης αναπήρων θα έπρεπε να ήταν: ‘Συγνώμη κυρία, θα φύγω να παρκάρεις’. Αντ’ αυτού συνέχισες να διαμαρτύρεσαι και όταν σε ρώτησα εάν εσύ είσαι ανάπηρος και πάρκαρες εδώ, απάντησες πως το έβαλες στην άκρη και δεν ενοχλείς. Σε ρώτησα ξανά, ‘εγώ πώς θα παρκάρω;’ και απάντησες και πάλι με ειρωνεία ‘Θέλεις βοήθεια να σου παρκάρω;’

Ο ‘κύριος’ αυτός μπορεί να μην έχει Facebook ή να μην το δει, όμως σας παρακαλώ όσοι το διαβάσετε σεβαστείτε μας. Κάθε μέρα δίνουμε τη δική μας μάχη και δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να εξηγούμε στον κάθε ξένο γιατί μας έδωσαν δικαίωμα στη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, χωρίς να είμαστε εμείς οι οδηγοί ανάπηροι, δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Μην παρκάρετε ούτε για μερικά λεπτά στις θέσεις αναπήρων. Συμβαίνει καθημερινά αυτό το πράγμα και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κακό κάνει στη ψυχολογία εμάς των γονιών».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ