TÁLTSIE: Κύπρια τραγουδοποιός ετών 19

Είναι μόλις 19 ετών, σπουδάζει songwriting στο Βερολίνο, ετοιμάζει το πρώτο της EP, είναι ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη και έχει ως στόχο, όπως η ίδια λέει, να γράφει μουσική όσο περισσότερο μπορεί.

Article featured image
Article featured image

Άκουσα πρώτη φορά τη μουσική της TÁLTSIE (κατά κόσμον Θάλεια Τσιατίνη) στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής παρουσίασης, όταν μαζί με τον πιανίστα Αντρέα Παντελή έπαιξαν τα τραγούδια της με φόντο το καταπράσινο τοπίο της Πιτσιλιάς, στο χωριό της, τα Λειβάδια.

«Άκουσα τα κομμάτια της και εντυπωσιάστηκα» λέει μεταξύ άλλων ο Αντρέας on camera, μιλώντας για την πολύ φρέσκια (τότε) συνεργασία τους. Θα συμφωνήσω. «Αυτό είναι!», σκέφτεσαι ακούγοντάς την. Αν και στη δική μου περίπτωση δεν είμαι σίγουρος αν ένα «εντυπωσιάστηκα» είναι αρκετό για να περιγράψει τις συνθέσεις της. Σίγουρα, πάντως, εύκολα κανείς μπορεί να διακρίνει την ωριμότητά της: στην ερμηνεία, στη σύνθεση, στους στίχους. Και φυσικά, την ωριμότητά της ως άτομο, ακούγοντάς τη να μιλά για την τέχνη της. Είναι μόλις 19.

Αν δεν γνωρίζεις ποια είναι, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτό που ακούς προκύπτει από μια τραγουδοποιό που μόλις τώρα ξεκίνησε τη διαδρομή της στη μουσική -τόσο στη δισκογραφία όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών.

Έγραψε, λέει, το πρώτο της τραγούδι στα 12 της (!) και σε αυτή την πορεία των τελευταίων 7 χρόνων νιώθει πως κατάφερε να δημιουργήσει το υλικό που της επιτρέπει να το μαζέψει σε ένα EP για να παρουσιαστεί στο κοινό ως TÁLTSIE.

Αν, πάντως, η επερχόμενη δουλειά της περιέχει υλικό δείγμα του οποίου ακούστηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Road Trip, τότε προφανώς είναι περιττό να της ευχηθούμε καλή επιτυχία, αφού -υπό προϋποθέσεις- αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Είναι κάποιοι άνθρωποι που όταν μιλάνε έχουν μια συστολή και όταν τραγουδούν ή όταν δημιουργούν μεταμορφώνονται. Η Θάλεια είναι, θεωρώ, μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Χάνεται μέσα στην ερμηνεία, βρίσκεται 100% μέσα στον κόσμο του τραγουδιού που η ίδια δημιούργησε, είναι λες και την καταβροχθίζει το τραγούδι.

Αν και δεν έτυχε μέχρι σήμερα να την ακούσω live (το καλοκαίρι είχε εμφανιστεί και τον Φέγγαρο) ή έστω να την πετύχω ξανά (είχε κάνει πέρασμα και από talent show), εντούτοις με τη συνύπαρξή της εκείνη με τον Αντρέα Παντελή μάς έδωσε σίγουρα ένα εξαιρετικό δείγμα του ταλέντου της. Επ’ ευκαιρίας του launch του website της, λοιπόν, αλλά κυρίως της ανακοίνωσης τη κυκλοφορίας του πρώτου της EP, κάναμε μια κουβέντα με την TÁLTSIE.


Ο κόσμος του αυτοσχεδιασμού, της στιχουργίας και της σύνθεσης αλλάζει και εμπλουτίζεται σε κάθε ηλικία και είναι τόσο μαγικό να βλέπεις μέσω αυτών το πώς εσύ έχεις εξελιχθεί, αλλάξει και μεγαλώσει.



Από τι «υλικά» είναι φτιαγμένα τα τραγούδια σου;

Από οτιδήποτε με επηρεάζει ως άνθρωπο. Σκέψεις, εμπειρίες, αλλαγές που με αγγίζουν. Στο τέλος της ημέρας όλα αυτά πρέπει να εκφραστούν με κάποιο τρόπο και για έμενα πάντα αυτός ήταν και είναι η μουσική.

Βιολί, κιθάρα, πιάνο ή φωνή; Με ποιο από τα τέσσερα εκφράζεσαι καλύτερα;

Δύσκολη ερώτηση. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι η απάντηση. Το κάθε ένα έχει τη δική του ευαισθησία και δίνει το δικό του ξεχωριστό χρώμα σε κάθε σύνθεση.

Ποιο θεωρείς ως το πιο σημαντικό επίτευγμά σου, στα 19 σου;

Θεωρώ πως το επερχόμενο EP μου είναι μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό που έχω κάνει, γιατί για πρώτη φορά θα παρουσιάσω ολοκληρωμένα ένα κομμάτι της δουλειάς μου. Περιλαμβάνει κομμάτια από όταν ήμουν 12 χρονών μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι επιτέλους τα έχω ολοκληρώσει και πάνω απ’ όλα νοιώθω έτοιμη να τα μοιραστώ είναι κατά την άποψή μου μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα σημαντικές στιγμές.

talstie1.jpg



Πότε κυκλοφορεί το EP και τι θα περιλαμβάνει;

Αυτό θα είναι έκπληξη! Πολύ μα πολύ σύντομα, όμως, θα κυκλοφορήσω το πρώτο single του EP. Θα περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σταδιακά, κάθε μήνα και μια καινούρια γεύση.

Για ποιο λόγο αποφάσισες να φτιάξεις website τώρα;

Για να κτίσω κι εγώ το δικό μου σπίτι μέσα στον κόσμο του διαδικτύου. Αυτός νομίζω είναι και ο σκοπός του κάθε καλλιτέχνη και μουσικού, να μπορεί να εκθέτει τη δουλειά του, να επικοινωνεί πιο εύκολα με το κοινό του. Είναι ένας τρόπος αλληλεπίδρασης, μια προσωπική, διαδικτυακή γκαλερί.

Το EP μου θα περιλαμβάνει κομμάτια από όταν ήμουν 12 χρονών μέχρι σήμερα.


5 months ago, when we were still creating the music for the first song of the first EP.

Posted by Táltsie on Sunday, 24 November 2019


Ποια στιγμή από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή σου με τη μουσική κρατάς ως φυλακτό;

Η πιο σημαντική στιγμή για εμένα ήταν την ημέρα που για πρώτη φορά πήρα στα χέρια μου μια κιθάρα και μαθαίνοντας κάποιες πολύ απλές συγχορδίες έγραψα το πρώτο μου τραγούδι. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ, γιατί ειλικρινά νομίζω σημάδεψε όλη τη μεταγενέστερη βλέψη και πορεία μου στη μουσική. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω, να γράφω τη δική μου μουσική, τα δικά μου τραγούδια. Ο κόσμος του αυτοσχεδιασμού, της στιχουργίας και της σύνθεσης αλλάζει και εμπλουτίζεται σε κάθε ηλικία και είναι τόσο μαγικό να βλέπεις μέσω αυτών το πώς εσύ έχεις εξελιχθεί, αλλάξει και μεγαλώσει.

Τι στόχους έχεις;

Ένας από τους μεγαλύτερους μου στόχους, τώρα, είναι να προσπαθήσω να βελτιώνομαι και να γράφω μουσική όσο περισσότερο μπορώ.

talstie4.jpg


Στο Βερολίνο τι κάνεις;

Σπουδάζω songwriting και προσπαθώ να παίζω, όπου μπορώ.

Όταν θες να βρεις τον εαυτό σου, πού πας, τι κάνεις;

Συνήθως, είτε κάθομαι και αυτοσχεδιάζω, είτε είμαι με κοντινά μου άτομα, είτε προσπαθώ να κάνω ταξίδια, τα οποία πάντα κατά κάποιον τρόπο γεμίζουν ξανά τις μπαταρίες μου.


Ποιο είναι το τελευταίο τραγούδι που άκουσες πριν από τη συνέντευξη;

Το τραγούδι «Sweetness» ήταν το τελευταίο που άκουσα, του George James, ενός πολύ καλού μου φίλου, απίστευτου μουσικού και υπέροχου ανθρώπου, επίσης από το μικρό μας νησί.


TÁLTSIE Facebook / YouTube

talstie2.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ