Ο Φάνος μάς περιγράφει την καθημερινότητά του στο Χονγκ Κονγκ

Η CITY επικοινώνησε μαζί του για να μάθουμε, από πρώτο χέρι, τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα αυτή την περίοδο.

Article featured image
Article featured image

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τα πράγματα βρίσκονταν στο ξεκίνημά τους, έως σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά, ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί σε επιδημία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύττει τελικά κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την παγκόσμια υγεία.

Αναμφίβολα και υπάρχει δόση υπερβολής αλλά ο κόσμος εδώ στο Χονγκ Κονγκ έχει εμπειρία απο παρόμιους ιούς όπως ο SARS το 2003.



Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των θανάτων, που οφείλονται στον αποκαλούμενο 2019-nCoV, έφτασε τους 170 -με 38 άτομα να χάνουν τη ζωή τους ως το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 7.711. Μάλιστα, η Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 12.167. Μόνο στην επαρχία Χουμπέι, εστία όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού, σημειώθηκαν 37 θάνατοι και βρέθηκαν άλλα 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Για όλους εμάς στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός Κίνας, τα γεγονότα φαντάζουν τρομακτικά και πρωτόγνωρα. Οι πληροφορίες που φτάνουν καθημερινά στ’ αυτιά μας δίνουν την εντύπωση πως αυτή την περίοδο στην Κίνα επικρατεί μία γενικευμένη κατάσταση κέρφιου, όπου κανείς δεν κινείται και η ζωή έχει σταματήσει παντελώς. Αναμενόμενη υπερβολή, αν αναλογιστεί κανείς την έκταση που έχει λάβει το ζήτημα του κορωνοϊού.


Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα; Πώς ζουν όλοι όσοι διαμένουν αυτή την περίοδο στην Κίνα;



Ο Φάνος Κώστα τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Χόνγκ Κόνγκ και το τελευταίο διάστημα βιώνει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, ένεκα κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει στη CITY, η εξάπλωση του ιού ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει την καθημερινότητά τους, διαφορετικά -αν δεν επιβάλλονταν περιορισμοί- τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα σε χρόνο dt. «Τα γραφεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και πρέπει να δουλεύουμε από το σπίτι, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και τόσο αποτελεσματικό. Πλέον ,βγαίνουμε απο το σπίτι φορώντας πάντα χειρουργική μάσκα και για τα απολύτως απαραίτητα, όπως για ψώνια στην υπεραγορά», διευκρινίζει.



Τα πράγματα είναι όντως όσο τραγικά μας τα παρουσιάζουν ή εμπεριέχεται δόση υπερβολής;

Αναμφίβολα και υπάρχει δόση υπερβολής αλλά ο κόσμος εδώ στο Χονγκ Κονγκ έχει εμπειρία απο παρόμιους ιούς, όπως ο SARS το 2003 (ίδιας φύσης με τον κορωνοϊό) που στοίχισε τη ζωή σε 286 άτομα στο Χονγκ Κονγκ. Οπότε, είναι φυσικό επακόλουθο ο κόσμος να είναι προσεκτικός και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2003.

83260942_480943279270625_5986209461637742592_n.jpg


Σε προσωπικό επίπεδο τι μέτρα λαμβάνεις;

Προσπαθώ να περιορίζομαι στο σπίτι όσο πιο πολύ μπορώ, πλένω τα χέρια μου πολύ συχνά, χρησιμοποιώ αντισηπτικά χεριών και χειρουργική μάσκα, την οποία αλλάζω καθημερινά, για τις μετακινήσεις μου εκτός σπιτιού. Επίσης, πλέον μαγειρεύω σπίτι και αποφεύγω να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο.

Υπάρχει οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Τα σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει τουλάχιστον μέχρι τον Μαρτιο και οι επιχειρήσεις έχουν δώσει άδεια στο προσωπικο να εργάζονται απο το σπιτι.


Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος; Τι συζητάτε με φίλους και γνωστούς εκεί;

Δεν θα έλεγα τρομοκρατημένος αλλά σίγουρα επηρεασμένος και υπάρχει έντονη ανησυχία. Όπως προανέφερα, ο κόσμος εδώ έχει ξαναπεράσει παρόμοιες καταστάσεις που τους φέρνει άσχημες μνήμες. Αναμφίβολα είναι καθημερινό θέμα συζήτησης και δύσκολα κάποιος το προσπερνά. Ο κόσμος κρατά τον εαυτό του πάντα ενημερωμένο με τις εξελίξεις και φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες απο την τοπική διοίκηση.

Το κράτος θεωρείς πως λαμβάνει τα σωστά μέτρα;

Όσον αφορά τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού θεωρώ πως ήταν έγκαιρα και λήφθηκαν με μεγάλη σοβαρότητα. Υπάρχει οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Τα σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει τουλάχιστον μέχρι τον Μαρτιο και οι επιχειρήσεις έχουν δώσει άδεια στο προσωπικο να εργάζονται απο το σπιτι μετά απο τις υποδείξεις της κυβέρνησης για αποσόβηση εξάπλωσης του ιού. Θεωρώ ότι το Χονγκ Κονγκ σαν πόλη είναι έτοιμο να αντιμετωπισει τον ιό φτάνει η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, χωρίς πανικό, όπως και σήμερα. Μακάρι και η Κύπρος μας αν τύχει περιστατικό με κορωνοιό ή οποιονδήποτε άλλο παρόμιου τύπου ιό, που δεν το εύχομαι, να μπορεί να αντεπεξέλθει με την ίδια σοβαρότητα, οργάνωση και αποτελεσμετικότητα όπως το Χονγκ Κονγκ σήμερα.

china ios.jpg


Τι μεταδίδουν τα τοπικά media για τον ιό;

Μονοπωλεί τον ενδιαφέρον σαν είδηση και υπάρχει έντονη ανησυχία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στον Χονγκ Κονγκ. Μπορεί το επίκεντρο του ιού, στην Γούχαν, να είναι περίπου 900χλμ μακριά απο το Χονγκ Κονγκ αλλά εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει εδώ (σ.σ Χόνγκ Κόνγκ) είτε με αεροπλάνο (1 ώρα) είτε με γρήγορο τρένο (2 ώρες). Μέχρι τώρα είχαμε 11 κρούσματα που όλα είχαν κάποια σχέση με την Γούχαν είτε ώς κάτοικοι της Γούχαν που ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ είτε πολίτες που είχαν επισκεφθεί την Γούχαν τις προηγούμενες 10-15 μέρες. Εξού και πολλοί πολίτες και τοπικές ιατρικές υπηρεσίες ζητουν το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα μέχρι την πλήρη καταπολέμηση του ιού.

Φοβάσαι για εξέλιξη του ιού σε πανδημία;

Πιστεύω είναι θέμα χρόνου να κηρυχθεί ο ιός σε πανδημία, αφού ήδη έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλες χώρες ανα το παγκόσμιο. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα με τον κορωνοϊό είναι το ότι τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν -μέχρι και 10 μέρες αν δεν κάνω λάθος-, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό που είναι αρκετά μεταδοτικός. Παρόλα αυτά, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά χρειάζεται προσοχή, ειδικότερα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του κόσμου, χωρίς πανικό και με συντονισμένες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για την καταπολέμησή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ