Ο κορωνοϊός σε αριθμούς, όπως τον εξηγούν επιδημιολόγοι

Πόσο θα διαρκέσει, πόσοι θα μολυνθούν, πότε θα εξαλειφθεί και πόσα είναι τα μέχρι στιγμής κρούσματα.

Article featured image
Article featured image


Παρότι οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι πως δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που τρομοκρατεί εδώ και μερικές εβδομάδες τον πλανήτη, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει και να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα, τόσο των κρουσμάτων όσο και της επικινδυνότητας μέσα από μαθηματικά μοντέλα.


Τα στοιχεία μέχρι στιγμής:


- Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι
θα προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, ενώ η επιδημία στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσει πολλούς μήνες.


- Η περίοδος εκκόλαψης του ιού -έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται- υπολογίζεται περίπου στις δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.


- Υπολογίζεται πως ένας ασθενής μπορεί να μολύνει από 1,4 μέχρι 3,8 ανθρώπους. Πάντως, αυτός ο αριθμός είναι ο μέσος όρος και κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους. Το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18, άρα το επίπεδα του κορωναϊού δεν προκαλούν ακόμα μεγάλη ανησυχία όσο αφορά τη μετάδοσή του.


- Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί.


- Επισήμως, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οριακά μεγαλύτερος από 4.000 στην Κίνα και περίπου 50 σε άλλες χώρες. Ωστόσο, ο Βεσπινιάνι τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Northeastern, είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερος από 25.000. Από την πλευρά τους, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησαν ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 40.000.


- Προς το παρόν το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται γύρω στο 3%. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι συνηθισμένο να ανεβαίνουν στην αρχή μιας επιδημίας όταν πεθαίνουν οι πιο ευάλωτοι και μειώνονται στη συνέχεια, ενώ ξανά αυξάνονται όταν πεθαίνουν και άλλοι. Και σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν τον πραγματικό κίνδυνο του 2019-nCoV.



Με πληροφορίες από Sputnik.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ