Πρώην πράκτορας του FBI μας μαθαίνει να αναγνωρίζουμε το ψέμα

Ας αφήσουμε στην άκρη τον βήχα και τον καθαρισμό του λαιμού και ας περάσουμε στο αληθινό "poker face".

Article featured image
Article featured imageO πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, Joe Navarro, λέει ότι οι συνήθεις αντιλήψεις που έχουμε για τον εντοπισμό ενός ανθρώπου που λέει ψέμματα είναι «ανοησίες». Έχοντας περάσει πάνω από 25 χρόνια προσπαθώντας να εντοπίσει ανθρώπους που ψεύδονται, λέει ότι το ελαφρύ βήξιμο, ο καθαρισμός του λαιμού και η άχαρη στάση των χεριών δεν αποτελούν επαρκείς αποδείξεις ψεύδους. Αποκαλεί μάλιστα τέτοιες συμπεριφορές «αυτο-χαλαρωτικές», φυσικές δηλαδή λειτουργίες, στις οποίες καταφεύγουμε για να χαλαρώσουμε από το άγχος. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν παρέχουν και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Screenshot_8-4.jpg

Η εμπειρία του Navarro ωστόσο, του έμαθε ότι οι πράξεις που αποδεικνύουν ενοχή είναι πολύ πιο συγκεκριμένες και είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσουμε χωρίς τις σχετικές γνώσεις.


Χωρίς τίτλο.png

Δείτε το σχετικό βίντεο από το wired:
Ως επί το πλείστον, η ανίχνευση ενός ψεύτη απαιτεί αυτό που ο Navarro ονομάζει face time (χρόνο προσώπου), την παρατήρηση δηλαδή του πλήρους φάσματος των κινήσεων και των εκφράσεων που αποτελούν τη μη-λεκτική επικοινωνίας ενός ατόμου, λέει το openculture.

Στο βίντεο αναλύει στιγμιότυπα ενός παιχνιδιού πόκερ επειδή είναι σε τέτοιες περιστάσεις που προβάλλουμε το “poker face” μας, επειδή ακόμα κι όταν δεν μιλάμε, μεταδίδουμε διαρκώς πληροφορίες για τον εαυτό μας ανεξαρτήτως περιστάσεων. Από τα ρούχα που φοράμε, τον τρόπο που περπατάμε και το πώς κινούμαστε, στα μάτια όσων γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν αυτές τις πληροφορίες, όλος ο κόσμος είναι ένα παιχνίδι πόκερ.Πηγή: mikropragmata.lifo.grΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ