Μίλα μου
«Οι ομάδες που προάγουν την ηλεκτρονική μουσική στην Κύπρο είναι άξιες θαυμασμού»
Έχει φάει τη νυχτερινή ζωή του νησιού με το κουτάλι και ξέρει από την καλή κι από την ανάποδη ποια είναι τα θετικά μας, τα αρνητικά μας, τα στραβά και τα ίσια μας.
Ο Moses έχει μια ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία στην ηλεκτρονική μουσική. Και η ανάγκη της εξωτερίκευσης αυτής της αγάπης σε συνδυασμό με την διαπίστωση πως η ηλεκτρονική σκηνή υποεκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια, τον οδήγησε στη δημιουργία του πρότζεκτ «This is my house». Ένα «κίνημα», αν θες, που δημιουργεί συνεχώς αφορμές -είτε μέσω online ραδιοφώνου, είτε μέσω events, είτε με κυκλοφορίες- οι οποίες του επιτρέπουν να πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του genre.
Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα, γι’ αυτό και αποταθήκαμε κατ’ ευθείαν στην πηγή.
Το κομμάτι του, «El Sueno», κέρδισε την 119η θέση ανάμεσα στα 200 καλύτερα κομμάτια της χρονιάς του 2019 στην κατηγορία του Progressive House, όπως αυτά επιλέχθηκαν από την TraxSource.
Εδώ και λίγα χρόνια έχεις ξεκινήσει ένα δικό σου «κίνημα», με το project «This is my house». Tι σε οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;
H μοναδικότητα και η αγάπη γι’ αυτή τη μουσική. Ζούμε σε ένα νησί που έχει μεν συνδεθεί άρρηκτα με αυτήν, το μικρό του μέγεθος όμως περιορίζει και την «προσφορά» αν θες σε σχέση με τη ζήτηση, όσον αφορά τα διάφορα είδη και τα παρακλάδια τους. Ειδικά άμα το συγκρίνεις με τις αγορές του εξωτερικού. Το πάθος μου για το κάτι διαφορετικό αλλά και ποιοτικό ταυτόχρονα, με οδήγησε στη δημιουργία του «ThisIsMyHouse». Το thisismyhouse δεν αφορά μόνο τη house και techno μουσική, αλλά απλώνεται και σε άλλα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής. Βέβαια, η γκάμα είναι τόσο μεγάλη που ίσως δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ονομαστικά σε όλα. Πώς εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά; Υπάρχει το online radio streaming, το οποίο μετρά δύο χρόνια ζωής και γίνονται διάφορα events, μεγάλα και μικρά, ενώ συζητάμε πλέον για διάφορες συνεργασίες και events στο εξωτερικό.
Έβρισκες κάποιο κενό ή κενά στην κυπριακή techno & house σκηνή, υπήρχε κάτι που δε σε εξέφραζε; Και αν ναι, ποια ήταν αυτά;
Δυστυχώς, η techno & house σκηνή στην Κύπρο είναι τόσο μικρή που, εκτός μεμονωμένων events -που γίνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα- και εκτός λίγων χώρων διασκέδασης, η παρουσία της σχεδόν δεν υφίσταται πια. Δεν εκπροσωπείται στον ίδιο βαθμό όπως η ελληνική mainstream, το λαϊκό και η pop, η rap και η RnB. Και ίσως γι’ αυτό δεν έχει και την ίδια δημοφιλία. Άρα, είναι σημαντικό ο Κύπριος να εκπαιδευτεί σε αυτήν -μη ξεχνάμε πως έχουμε πολλά τέτοια καλοκαιρινά events, που κατακλύζονται από τουρίστες αλλά όχι από Κύπριους. Αντιθέτως, ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για να παρευρεθούμε σε μεγάλα house φεστιβάλ. Αν και -αυστηρώς τουριστικά ομιλούντες- δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από αυτούς τους προορισμούς, υστερούμε στην προσφορά προς το κοινό, αυτής της μουσικής.
Αν και το This is my house είναι πολύ νέο ακόμα, εντούτοις έχει καταφέρει να κερδίσει κομμάτι -πολύ μικρό μεν, αλλά κομμάτι- στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής.
Πόσο «επικίνδυνο» οικονομικά είναι να επιχειρήσει κανείς να διοργανώσει τέτοια events; Είναι ρίσκο;
Πάρα πολύ, δυστυχώς. Είναι λυπηρό αλλά είναι ο λόγος που δε γίνονται συχνότερα τέτοιες διοργανώσεις, λόγω του μεγάλου οικονομικού τους ρίσκου. Αναμενόμενο, όμως, λόγω του μικρού μας πληθυσμιακού μεγέθους και του niche της αγοράς στην οποία απευθύνεται μια τέτοια μουσική. Δεν υπάρχει ο όγκος ανθρώπων και η υποστήριξη, αφού οτιδήποτε μη «εμπορικό» χρειάζεται χρόνο και εκ των ων ουκ άνευ δεν μπορεί να έχει και την ίδια επιτυχία με τη mainstream «εμπορική» μουσική.
Πόσα άτομα είστε πίσω από την ομάδα;
Δεν είμαστε μεγάλη ομάδα αλλά είμαστε αρκετά ενωμένη, μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, έχοντας έναν στόχο: να δυναμώσει το thisismyhouse στην Κύπρο αλλά και να ταξιδέψει! Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών γίνεται από εμένα, όλες οι τελικές εγκρίσεις για την εικόνα και το τι θα βγει προς τα έξω, αλλά ο κάθε ένας μας έχει το δικό του πλάνο εργασιών που διαχειρίζεται χωρίς να επεμβαίνει στη δουλειά του άλλου.
Ποιες θεωρείς ως τις πιο σημαντικές προσπάθειες που έκανε το «TIMH» μέσα σε αυτά τα χρόνια;
Και μόνο που υπάρχει σήμερα το ΤΙΜΗ και είμαστε εδώ να συζητάμε για αυτό , έχει επιτευχθεί ένας από τους στόχους μου. Αν και είναι πολύ νέο ακόμα, εντούτοις έχει καταφέρει να κερδίσει κομμάτι -πολύ μικρό μεν, αλλά κομμάτι- στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής.
Οτιδήποτε μη «εμπορικό» στην Κύπρο χρειάζεται χρόνο και εκ των ων ουκ άνευ δεν μπορεί να έχει και την ίδια επιτυχία με τη mainstream «εμπορική» μουσική.
Πόσο περιθώριο εξέλιξης έχει μια τέτοια σκηνή στην Κύπρο, για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί απολύτως επαγγελματικά με αυτήν;
Δεν θέλω να ακουστώ απαισιόδοξος ή να αποτρέψω κάποιον από το να ασχοληθεί με αυτή τη μουσική, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει βιώσιμο από μόνο του. Είναι πολύ μικρή η αγορά μας και ο κορεσμός -όχι σε σχέση με την ποσότητα αλλά σε σχέση με τον πληθυσμό και τη ζήτηση πάνω σε αυτό το κομμάτι της μουσικής- έρχεται νωρίς. Πριν σκεφτείς να ξεκινήσεις πρέπει να βάλεις κάποια πράγματα σε μια… λίστα αναμονής, να τα αναβάλεις. Η «φόρμουλα» που έχεις στο μυαλό σου πρέπει να αλλάξει, να καταβάλεις πολλή προσπάθεια στο να υπάρχεις ενεργά μέσα στο κυπριακό στερέωμα της ηλεκτρονικής μουσικής και να μάθεις να ελίσσεσαι σαν αιλουροειδές μέσα στα μονοπάτια της μουσικής γενικά, αν θέλεις να ασχοληθείς απόλυτα με αυτή, στην Κύπρο. Αλλιώς, πρέπει να είσαι έτοιμος να φτιάχνεις τη βαλίτσα σου συχνά, να την κάνεις για το εξωτερικό και, για όσο χρειαστεί, να πηγαινοέρχεσαι.
Ποια άλλα παρόμοια πρότζεκτ θαυμάζεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό;
Το thisismyhouse είναι δημιούργημά μου άρα το θαυμάζω περισσότερο από όλα (γελάει). Εντάξει, τα διάφορα προτζεκτ του εξωτερικού έχουν μια δυναμική που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το «CERCLE». Είναι μαγικός ο τρόπος που παρουσιάζουν τα events/parties τους και οι τοποθεσίες που επιλέγουν! Τώρα, όσον αφορά τα κυπριακά δρώμενα, έχουν δημιουργηθεί αρκετές ομάδες που προάγουν την ηλεκτρονική μουσική μέσω διαφόρων πρότζεκτ. Και είναι όλα άξια θαυμασμού για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το thisismyhouse και εγώ συνεργαζόμαστε με αρκετές ομάδες και δε θα ήθελα να αναφέρω κάποιους μόνο γιατί είναι όλοι τους άξιοι αναφοράς.
Το TIMH βοήθησε ή περιόρισέ στην προσωπική σου επαγγελματική εξέλιξη; To αναφέρω αυτό γιατί το 2019 έκλεισε για εσένα με τον ιδανικό τρόπο, αφού το κομμάτι σου «El Sueno» κέρδισε την 119η θέση ανάμεσα στα 200 καλύτερα κομμάτια της χρονιάς του 2019 στην κατηγορία του Progressive House, όπως αυτά επιλέχθηκαν από την TraxSource. Αυτό οφείλεται και στην επιτυχία του ΤΙΜΗ ή παρά αυτής;
Είναι τεράστιο επίτευγμα. Να σημειωθεί πως στις θέσεις που ακολούθησαν, μεταξύ 120-200 μπήκαν ονόματα κολοσσοί όπως Adriatique, Mathame, Tale of Us, Stephan Bodzin & Solomun, Moonwalk, Adana Twins, Kolsch & Sasha, Nick Fanciulli. Άρα, καταλαβαίνεις πως το να βρίσκεται το όνομά μου ανάμεσα σε τέτοιους καλλιτέχνες και να είναι το κομμάτι που σε πιο προνομιακή θέση, είναι τεράστια «ΤΙΜΗ» μου (γέλια). Όσον αφορά τώρα το ΤΙΜΗ και την προσωπική μου επαγγελματική εξέλιξη, υπάρχει ίσως μια μικρή σύγχυση. Το thisismyhouse και εγώ, είναι δύο διαφορετικά κομμάτια. Με διαφορετική πορεία και διαφορετικούς στόχους, θα μπορούσα να πω. Δεν παρεμβαίνει το ένα μέσα στο άλλο, ούτε επηρεάζει το ένα το άλλο. Κινούνται σε διαφορετικές πορείες προς την επιτυχία. Εγώ δουλεύω πάνω στις δικές μου παραγωγές και εξελίσσω τον μουσικό εαυτό μου μέσω διάφορων συνεργασιών, ενώ το thisismyhouse υπάρχει για να δημιουργεί parties και events με στόχο την αναβάθμιση και την προώθηση της ηλεκτρονικής μουσικής.