«Για να περάσει καλά, ο κόσμος θέλει αλήθειες»

Αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται στο νησί υμνώντας τον έρωτα, δικαιωματικά θα λέγαμε ότι ο Γιάννης Κότσιρας έχει τη χάρη του πιο ερωτικού τραγουδιστή των τελευταίων ετών.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τις δύο επικείμενες εμφανίσεις του στο νησί, μας μίλησε για τον έρωτα, τον έρωτα με την Κύπρο, τις αγαπημένες του βόλτες στο νησί, την έμπνευση (και την οικογένεια ως πηγή έμπνευσης), τη συμμετοχή του στη θρυλική ‘Όμορφη Πόλη’ του Θεοδωράκη, αλλά και την ανάγκη του κόσμου σε σχέση με τη μουσική και τη ψυχαγωγία γενικότερα.

Η καθημερινότητά μου, τα παιδιά μου, η γυναίκα μου, είναι πάρα πολύ έντονες πηγές έμπνευσης.



Ο έρωτας με την Κύπρο

«Η σχέση μου με το νησί έχει έναν ερωτισμό. Έγινε μια συνήθεια αυτό, να έρχομαι στο νησί κάθε 14 Φλεβάρη. Ωραία συνήθεια. Πέραν του ότι έχω μια ωραία συνεργασία με τα κορίτσια που έχουν το Red, επιπλέον μού δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάζω κάθε φορά και κάτι διαφορετικό και είναι κάτι που με ενθουσιάζει γενικά. Έτσι κι αυτήν τη φορά έχω ετοιμάσει μια παράσταση με τον γενικό τίτλο “Έρωτας ή τίποτα”, που ναι μεν ο τίτλος έρχεται από το καινούριο τραγούδι του Γιώργου Καραδήμου αλλά ταυτόχρονα έχει να κάνει και με τη μέρα, αφού θα επικεντρωθούμε στα τραγούδια του έρωτα».

Αγαπημένες βόλτες στο νησί

«Έχω πολλούς φίλους στο νησί, ενώ στο παρελθόν κατά καιρούς ερχόμουν και μόνο για διακοπές. Αγαπημένη μου βόλτα είναι αυτή στην παραλία της Λάρνακας, στις Φοινικούδες. Στη Λευκωσία αγαπώ πολύ την παλιά πόλη, έχω περάσει ώρες ατελείωτες εκεί. Σαφέστατα, υπάρχει και η αγάπη προς τη Λεμεσό, λόγω του κλίματος και της σχέσης με τη θάλασσα, αφού της έχω ιδιαίτερη αγάπη. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η αγάπη μου μοιράζεται στα τρία».

Όποιος έχει δει την παράσταση (“Όμορφη Πόλη”), ειλικρινά πιστεύω ότι φεύγει είτε αναστατωμένος στην πιο απλή περίπτωση είτε έτοιμος να αλλάξει τα πάντα στην πιο καλή πιθανότητα.


kotsiras 1.jpg
Φωτογραφία: Χρήστος Μανουσάκης


Η οικογένεια ως πηγή έμπνευσης

«Αυτά που με εμπνέουν είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Σαφέστατα είναι η αγάπη, ο έρωτας και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η οικογένειά μου αποτελεί μια πηγή έμπνευσης. Η καθημερινότητά μου, τα παιδιά μου, η γυναίκα μου, είναι πάρα πολύ έντονες πηγές έμπνευσης και πολλές φορές μού δημιουργούνται οι αφορμές για να γραφτεί ένα τραγούδι ή μια ιδέα για ένα τραγούδι. Επιπλέον, για παράδειγμα όταν γράφω στο κινητό ένα τραγούδι, μια παιδική φωνούλα μπορεί να του δώσει την ενέργεια που δεν μπορούν να του δώσουν 100 ορχήστρες».

Η συμμετοχή στην ‘Όμορφη πόλη’

«Η παράσταση δεν είναι ακριβώς όπως όταν πρωτοανέβηκε. Είναι μια καινούρια “Όμορφη Πόλη”, έτσι ακριβώς όπως την είχε οραματιστεί από την αρχή ο Θεοδωράκης, ο οποίος ήθελε να μιλήσει για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής, τις αγωνίες, τον θάνατο, τη μοναξιά, την ξενιτιά, τον αγώνα, την αντίσταση, την επανάσταση. Αυτή η παράσταση νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Τέτοιου είδους παραστάσεις μάς ξυπνάνε το DNA, το υποσυνείδητο, όλα αυτά που έχουν κοιμηθεί ή έχουν καταπιεστεί. Και όποιος την έχει δει, ειλικρινά πιστεύω ότι φεύγει είτε αναστατωμένος στην πιο απλή περίπτωση είτε έτοιμος να αλλάξει τα πάντα στην πιο καλή πιθανότητα».


Τι έχει ανάγκη ο κόσμος

«Για να περάσει καλά, ο κόσμος θέλει αλήθειες. Έχω καταλάβει, όμως, και τι δεν θέλει. Δεν θέλει μιζέρια, στεναχώρια, αλλά και δευτεράντζα, όπως λέω εγώ τις αρπαχτές. Θέλει σημαντικές παραστάσεις».



INFO


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου | Μουσική Σκηνή Red
, Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 99059257.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €25 & €20. Πληρ. 77777745.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ