Η Επ. Διοικήσεως εκθέτει το Υπ. Παιδείας σε σχέση με τον αποκλεισμό μαθητριών σε διεθνείς αγώνες

Η ανακοίνωση-δικαιολογία του Υπουργείου να διαθέσει χρήματα μόνο για την αποστολή της ομάδας βόλεϊ μαθητών σε αγώνες στη Βραζιλία, δεν έπεισε ούτε την Επίτροπο Διοικήσεων και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Article featured image
Article featured image

Σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση προχώρησε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σχετικά με την δημόσια καταγγελία από μαθητική ομάδα κοριτσιών πετοσφαίρισης Λυκείου για διάκριση λόγω φύλου.

Η τοποθέτηση των μαθητριών έγινε μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για μη μετάβαση της ομάδας στη Βραζιλία για το σκοπό της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαθητικών Ομάδων Πετοσφαίρισης, για οικονομικούς λόγους.


Στην παρέμβασή της Επίτροπος σημειώνει μεταξύ άλλων πως:

*Στο χώρο του αθλητισμού, οι δομές και τα πρότυπα που δυστυχώς εξακολουθούν να επικρατούν, υπονομεύουν τη γενική αρχή της ισότητας και παρεμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων

*Ο δείκτης ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, δείχνει σαφώς ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες φροντίδας σε σύγκριση με τους άνδρες και συμμετέχουν λιγότερο σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

* Όπως ασφαλώς γνωρίζει το Υπουργείο, το σχολείο και η εκπαίδευση διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, στην κοινωνική αλληλεπίδραση τους, στις εμπειρίες προσαρμογής και ένταξης τους στο κοινωνικό σύνολο και στην επαφή, κατανόηση και αποδοχή όλων των εκφάνσεων της ετερότητας που συνυπάρχουν τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον.

* αναγνωρίζεται η αυξημένη ευθύνη του σχολείου, τόσο για την προαγωγή, μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, των αρχών της ισότητας και του πλουραλισμού όσο και για ανατροπή κοινωνικών στερεότυπων και προκαταλήψεων, που επενεργούν αρνητικά στις δυνατότητες των μαθητών και μαθητριών για προσωπική ανάπτυξη και αναπαράγουν αδικαιολόγητες διακρίσεις και αθέμιτους αποκλεισμούς.

Η κα. Λοττίδου σημειώνει παράλληλα πως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κατά τη λήψη απόφασης για συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης μαθητικής ομάδας αγοριών και αποκλεισμού αντίστοιχης ομάδας κοριτσιών, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά κριτήρια ως προς την τελική του απόφαση η οποία θα σχετίζεται με τον συγκεκριμένο σκοπό και όχι λόγους οι οποίοι εκφεύγουν αυτού (σκοπού).

Μια τέτοια αυθαίρετη απόφαση θα συνεπάγεται παραβίαση της ευρωπαϊκής και συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων, αλλά και Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει κάθε διάκριση και θα είναι αντίθετη με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για καταπολέμηση και εξάλειψη των στερεότυπων που εξακολουθούν επικρατούν ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο τομέα του αθλητισμού και θα αποθαρρύνει ειδικότερα τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος από τις σχολικές μονάδες για ενίσχυση αυτής της συμμετοχής.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση της κας Λοττίδου στο Sigmalive.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ