Γνωρίζεις για την πάθησης της ανοσμίας;

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση γι’ αυτή την ιδιαίτερη πάθηση.

Article featured image
Article featured image

Ανοσμία είναι η απώλεια της όσφρησης (πρόσκαιρη ή μόνιμη), που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Η απώλεια της όσφρησης συνδυάζεται με τη γεύση και δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή ενός ατόμου. Κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από ανοσμία δημιουργούνται από τη διαρροή επιβλαβών αερίων και την εκδήλωση πυρκαϊών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ανοσμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τάσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης την οποία βιώνουν.

Διαταραχές της όσφρησης αντιμετωπίζει το 20% του γενικού πληθυσμού, και μία από αυτές είναι η ανοσμία.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο επειδή το ποσοστό των ατόμων με διαταραχές όσφρησης θεωρείται σταθερά υψηλό στο γενικό πληθυσμό (5% πάσχει από ανοσμία και 15% από υποσμία, δηλαδή μερική απώλεια της όσφρησης), αλλά και επειδή αυξάνεται κατακόρυφα στο 50% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η ανοσμία αποτελεί για τον άρρωστο ένα είδος αναπηρίας, παρόλο που συχνά ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα τη σταδιακή της πτώση, για να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί παραμένουν αδιάγνωστοι και υποφέρουν, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ασθενών απευθύνεται στα ρινολογικά ιατρεία.

Για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το πρόβλημα, ο Αμερικανός Ντάνιελ Σάιν, που πάσχει από μία μορφή ανοσμίας, δημιούργησε μία σελίδα στο Φέισμπουκ και ανακήρυξε την 27η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (Anosmia Awareness Day).

Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από ιατρικές ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ