Τι μπορεί να γίνει με τα άθλια συνθήματα που βρωμίζουν τους τοίχους της πόλης;

Ποια η θέση του Δημαρχείου και ποια της Αστυνομίας.

Article featured image
Article featured image

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι (δυστυχώς) απλή και μονολεκτική. Τίποτα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ή τουλάχιστον, τίποτα που να μπορεί να αποτρέψει αυτούς που παίρνουν ένα σπρέι στα χέρια τους και βρωμίζουν ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες με υβριστικά/σεξιστικά/ρατσιστικά/οπαδικά και παντός είδους συνθήματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε από τα όσα μας είπαν αστυνομία και Δήμος Λευκωσίας, όταν με αφορμή την κεντρική φωτογραφία που έπεσε στα χέρια μας σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τους αρμοδίους τι γίνεται με αυτό το φαινόμενο που εντοπίζεται παντού, μέσα στην πόλη ή αν προτιμάτε παντού στο νησί.

88241764_492123005010530_3529847257656459264_n.jpg


Από την πλευρά του ο Δήμος Λευκωσίας ξεκαθάρισε πως κάθε φορά που εντοπίζεται ρύπανση σε δημόσιο τοίχο ή κτήριο, το συνεργείο καθαριότητας έχει υποχρέωση να το καθαρίσει βάφοντάς το ή πλένοντάς το, ανάλογα. Ενώ όταν οι διάφοροι επιτήδειοι ρυπαίνουν, για παράδειγμα, τα ιστορικά Τείχη της πρωτεύουσας, τότε η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, καθώς χρειάζεται ειδική αμμοβολή για να καθαρίσει και αυτό στοιχίζει στον δήμο περί τα 1500 ευρώ κάθε φορά.


«Δεν είναι δουλειά του δήμου να κάνει τον αστυνομικό. Αλλά ακόμα και έτσι, πάλι βρίσκουν τρόπο να γράψουν πάνω σε τοίχους. Όταν θα κάναμε τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου είχαμε φρουρούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να προσέχουν τους τοίχους και μέχρι το πρωί βρίσκαμε γραμμένα πάνω σε άλλους τοίχους», σημειώνει λειτουργός του δήμου Λευκωσίας.

Σε παρόμοιο αδιέξοδο βρεθήκαμε μιλώντας και με την Αστυνομία Κύπρου, η οποία μας επιβεβαίωσε πως είναι αρκετά δύσκολο να συλληφθούν επ’ αυτόφωρο όσοι καταστρέφουν με σπρέι δημόσια περιουσία ή/και ιδιωτική, για ευνόητους λόγους, καθώς κινούνται πολύ προσεκτικά και διακριτικά.

Από την άλλη, αν ένας πολίτης γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου σκηνικού, οφείλει να το καταγγείλει άμεσα στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό, να καταθέσει ενυπόγραφα τα όσα είδε και ακολούθως η αστυνομία να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Και μη σκεφτείς πως οι φωτογραφίες που θα βγάλεις από την ώρα που πραγματοποιείται η παρανομία μπορούν να θεωρηθούν αποδεικτικό στοιχείο, καθώς όπως μας ενημέρωσε αστυνομικός λειτουργός, το να φωτογραφίσεις κάποιον χωρίς την έγκρισή του, αποτελεί επίσης παράπτωμα, καθώς αντίκειται στη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ