Μια όρκα ανοιχτά της Κύπρου

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου μεγέθους θηλαστικό κάνει την εμφάνισή του σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Η φάλαινα-δολοφόνος, όπως ορίζεται, θεάθηκε να κολυμπά σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρο και Λιβάνου, με ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή να την εντοπίζουν και την μαγνητοσκοπούν σε βίντεο.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Lebanese fisherman στο Facebook, η φάλαινα φαίνεται να βρίσκεσαι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη βάρκα που είναι μέσα οι ψαράδες, χωρίς όμως να δοκιμάζει να τους πλησιάσει.

Το βίντεο ανέβηκε χθες στη εν λόγω σελίδα και ήδη μετρά δεκάδες σχόλια και κοινοποιήσεις, καθώς δεν είναι συχνό φαινόμενο να εντοπίζονται τέτοιου μεγέθους θηλαστικά στην περιοχή μας.


Η όρκα η οποία αναφέρεται κοινώς και ως φάλαινα δολοφόνος, ανήκει στην οικογένεια κητών δελφινίδες (Delphinidae). Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι όρκες είναι κατά βάση δελφίνια, για την ακρίβεια τα μεγαλύτερα του είδους τους, καθώς εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με αυτά, παρά με τα λοιπά μέλη της οικογένειας των οδοντοκητών.

Οι όρκες απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες. Ως είδος, έχουν ποικίλη διατροφή, αν και συχνά επιμέρους πληθυσμοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη θηραμάτων. Κάποιες τρέφονται αποκλειστικά με ψάρια, ενώ άλλες κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά όπως θαλάσσιους λέοντες, φώκιες, θαλάσσιους ίππους, ακόμη και μεγάλες φάλαινες. Οι όρκες θεωρούνται κορυφαίοι θηρευτές, καθώς δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και τρέφονται ακόμα και με μεγάλους καρχαρίες.


84550438_2633773923365415_5233400715119951872_o.jpg


Οι όρκες είναι ιδιαίτερα κοινωνικές. Κάποιοι πληθυσμοί αποτελούνται από οικογένειες βασιζόμενες στη γραμμή αίματος της μητέρας, οι οποίες είναι οι σταθερότερες από τις αντίστοιχες κάθε άλλου ζωικού είδους. Οι πολύπλοκες κυνηγετικές τεχνικές και οι φωνητικές συμπεριφορές τους, οι οποίες είναι συχνά διαφορετικές σε ξεχωριστές ομάδες και κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, έχουν χαρακτηριστεί ως εκδηλώσεις πολιτισμού.

Οι άγριες όρκες δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις φαλαινών-δολοφόνων σε αιχμαλωσία που τραυμάτισαν ή σκότωσαν τους εκπαιδευτές τους σε θαλάσσια πάρκα. Οι όρκες έχουν σημαντική θέση στις παραδόσεις ιθαγενών, με δοξασίες που ποικίλουν: κάποιοι τις θωρούν ως τις ψυχές των ανθρώπων ενώ άλλοι ως ανελέητους δολοφόνους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ