Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ρόζα Πάρκς

Η μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50.

Article featured image
Article featured image

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955, στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όταν η νεαρή μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός και συλλαμβάνεται.

Στην καρδιά του αμερικάνικου νότου, γνωστού για τις ρατσιστικές του προκαταλήψεις, οι μπροστινές θέσεις στα λεωφορεία της πόλης προορίζονταν για τους λευκούς επιβάτες, ενώ οι μαύροι κάθονταν στο πίσω μέρος, εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις.

Η Ρόζα Παρκς, δραστήριο μέλος της τοπικής οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, βρήκε τη «χρυσή» ευκαιρία να αναδείξει το θέμα. Με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένα δραστήριο νεαρό εφημέριο, ξεκίνησαν ένα γενικευμένο μποϋκοτάζ των συγκοινωνιών της πόλης που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές ζημιές στη δημοτική αρχή.

rosa-parks-9433715-1-402.jpg


Οι διαμαρτυρόμενοι, με τη βοήθεια πολλών λευκών κατοίκων, οργάνωσαν ένα εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Η αντίδραση των λευκών ήταν βίαια. Οι αρχές έκαναν τα «στραβά μάτια» στην Κου Κλουξ Κλαν, η οποία ένα βράδυ πυρπόλησε το σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

on-line-kai-eleuthera-ta-arxeia-tis-roza-parks.w_hr.jpg


Η ενέργεια αυτή έφερε τα αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς προκάλεσε παναμερικανικό ενδιαφέρον. Ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων στα λεωφορεία έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο με απόφασή του στις 13 Νοεμβρίου του 1956 ακύρωσε τον συγκεκριμένο κανονισμό της πολιτείας της Αλαμπάμα.

parks-rosa-2-feature-image-2800x1120.jpg


Το περιστατικό με τη Ρόζα Παρκς, σηματοδότησε την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ