Τι να περιμένουμε από τον «Μάξιμο»

Το καιρικό φαινόμενο που αναμένεται να επηρεάσει σύντομα την Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι θα συνθέτουν το καιρικό σκηνικό το επόμενο διήμερο, σύμφωνα με το kitasweather.com, ενώ από την Πέμπτη ιδιαίτερα ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να επηρεάζει σταδιακά την περιοχή μας, με κορύφωση την Κυριακή.

Ισχυρή σφήνα ύφεσης έχει κατηφορίσει μέχρι τα Βαλκάνια, με επέκταση προς την κεντροανατολική Μεσόγειο, συνοδεία εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια.

Το κλειστό πλέον χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα που έχει σχηματιστεί θα κινηθεί αρχικά νοτιοανατολικά, ενώ στην πορεία θα κινηθεί βορειοανατολικά καθώς εξασθενεί και θα ενσωματωθεί και πάλι με την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας.

84525142_2554190541490834_376260146109612032_n-1024x753.png


Όπως βλέπετε και στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της κεντροανατολικής Μεσογείου είναι αρκετά ασταθής και παρατηρείται αυξημένη νεφοκάλυψη και γενικευμένα φαινόμενα.

Σήμερα Τετάρτη, η περιοχή μας επηρεάζεται από τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της διαταραχής εν ονόματι «Μάξιμος». Λόγω αυτής της εξέλιξης, η περιοχή μας επηρεάζεται από θερμό για την εποχή νότιο/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από χθες βράδυ, παρατηρούνται και λίγες τοπικές βροχές κατά διαστήματα.


image-9.png

Δορυφορική εικόνα


Λόγω του θερμού για την εποχή νότιου/νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα που πνέει στην περιοχή μας, τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (2-5 βαθμούς Κελσίου περίπου). Ταυτόχρονα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές.

Επίσης, αραιή σκόνη έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ώρες από τα δυτικά/νοτιοδυτικά, με τις μετρήσεις στα νότια παράλια, την τελευταία ώρα, να κυμαίνονται πάνω από το όριο των 50μg/m³.

Απόψε το βράδυ, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, όπου τοπικά θα παρατηρούνται βροχές κατά διαστήματα, αλλά θα είναι αρχικά περιορισμένες κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού καθώς και στον ορεινό/ημιορεινό όγκο.


image-6-1024x758.png



Μετά τα μεσάνυχτα, η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από το σχετικά αδύναμο ψυχρό μέτωπο του χαμηλού, όπου εκτεταμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα προηγούνται του ψυχρού μετώπου θα διασχίσουν το νησί από τα δυτικά και αναμένεται να επηρεαστούν οι πλείστες περιοχές του νησιού μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Mε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης θα εκτοπιστούν ανατολικότερα και η σκόνη θα υποχωρήσει τελείως μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει αισθητή πτώση.

Μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, θα παρατηρηθεί πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, ωστόσο τοπικές βροχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Την ίδια ώρα, τα όποια φαινόμενα παρατηρηθούν στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, αναμένεται περαιτέρω γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων λόγω δημιουργίας δευτερεύοντος χαμηλού στα νότια παράλια της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ