9 λόγοι που μπορεί να κόπηκαν οι φοινικιές στην Πάφο

Τι μας κρύβουν;

Article featured image
Article featured image

Το έχουμε δει πολλές φορές έργο και όπως όλα δείχνουν θα βλέπουμε για καιρό ακόμη τις επαναλήψεις του, αφού στην Κύπρο έχουμε πύργους και ξενοδοχεία, τι να την κάνουμε τη φύση και τα δέντρα.

Σε κεντρικό πάρκο της Πάφου, ο δήμος της πόλης αποφάσισε να κόψει φοινικιές που υπήρχαν για χρόνια, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο ή προφανή λόγο. Σε σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα social media, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δημοτικές αρχές αφαίρεσαν από ρίζας αρκετές από τις υπάρχουσες φοινικιές, ενώ κάποιες άλλες έχουν αποκεφαλιστεί, υποθέτουμε για να ξεριζωθούν στη συνέχεια, όπως οι προηγούμενες.


84987296_10158177742424123_6996150190700756992_n.jpg


Στο σχόλιο που συνοδεύει τις φωτογραφίες αναφέρεται το εξής: «Οι φοίνικες σε αυτό το πάρκο ήταν σήμα κατατεθέν της άυλης του νεοκλασικού κτίσματος και αποτελούσαν στοιχείο μνήμης. Ας ξεπεράσουμε το κόμπλεξ του νεοκύπριου επιτέλους και ας κάνουμε χώρο για στοιχεία της ανατολής με τα οποία αυτός ο τόπος συνυπήρξε...

Δεν είμαστε Βέλγιο ή Γερμανία, είμαστε στις παρυφές της Ανατολικής Μεσογείου και ο φοίνικας, όπως και αλλά είδη, αποτελεί μέρος της ιστορικής μας παράδοσης. Στα Κάτω Περιβόλια αλλά και στο κέντρο της πόλης παλαιότερα, όλες οι αυλές είχαν και από 1-2 φοίνικες....ίσως ως τοπόσημα / σύμβολα. Στο χώρο δίπλα από κάθε δεξαμενή, τα ψηλά δέντρα όριζαν από μακριά την ιδιοκτησία. Ας σεβαστούμε αυτή τη φύση που συνυπάρχει με πολιτισμικά στοιχεία του τόπου. Μην διώχνετε τις φοινικιές κύριε Δήμαρχε!».

Με αρκετή διάθεση χιούμορ προσπαθήσαμε να μπούμε στο μυαλό των τοπικών αρχών της Πάφου μήπως και καταλάβουμε γιατί αποφάσισαν να αφαιρέσουν όλα αυτά τα φοινικόδεντρα.


85163333_10158177742439123_689744994386313216_n.jpg


Επιστρατεύοντας όλη μας τη φαντασία και τη φαντασία φίλων καταλήξαμε πως οι φοινικιές κόπηκαν τόσο άδοξα γιατί:

- Είναι μουσουλμανικό δέντρο. Εμείς είμαστε χριστιανοί.

- Ανεβαίνουν πάνω οι μαϊμούνες και κρύβονται.

- Είναι πανύψηλες και δεν μπορούν να τις κλαδέψουν εύκολα.

- Έπεσαν από τον αέρα, όπως συνέβη με τα δέντρα στην Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία.

- Αντί μεγάλες καρύδες γεμάτες νερό ή γάλα, έκαναν μόνο φοινίκια. Ποιος να φάει και ποιος να μείνει;

- Ήθελαν τα φύλλα και τα κλαδιά τους για να κάνουν αέρα το καλοκαίρι στα γραφεία του δήμου, αντί κλιματιστικών. Ως εναλλακτική μορφή ενέργειας.

- Οι φοινικιές είναι ξενόφερτο φυτό και στην Πάφο προτιμούν να φυτεύουν μόνο τοπικά είδη.

- Δεν είναι κόψιμο, είναι κλάδεμα για να δυναμώσουν.

- Επειδή στον κορμό τους βρέθηκε το σκουλήκι που αναφέρεται με τη λατινική ονομασία fedonius fedonius.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ