Τα 4 νέα ανεξήγητα κρούσματα κορωνοϊού στην Αμερική

Προσβλήθηκαν χωρίς να ταξιδέψουν ή να έρθουν σε επαφή με άλλους που νοσούν.

Article featured image
Article featured image

Τρία νέα ανεξήγητα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αναφέρει αξιωματούχοι υγείας στη δυτική Ακτή των ΗΠΑ, εγείροντας νέα ανησυχία για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Οι ασθενείς - σε Καλιφόρνια, Όρεγκον και πολιτεία της Ουάσινγκτον - δεν φέρεται να είχαν κάποια σχέση με τις πληγείσες, από την επιδημία, χώρες του κόσμου.

Συνολικά 59 κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωστόσο, την Παρασκευή, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της κομητείας της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πως μία γυναίκα με χρόνια προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με τον Covid-19. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχει ταξιδέψει σε χώρα που ενδημεί ο κορωνοϊός, ούτε έχει έρθει σε επαφή με νοσούντα.

«Το νέο αυτό κρούσμα –το 4ο- υποδεικνύει πως υπάρχουν ενδείξεις για ‘κοινοτική μετάδοση’ (που σημαίνει πως ο ασθενής προσβλήθηκε από κάποιον στο εσωτερικό της χώρας που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό), ωστόσο η έκτασή της δεν είναι σαφής» εξηγεί η δρ. Σάρα Κοντι, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της κομητείας της Σάντα Κλάρα.

Επιπλέον, οι φορείς υγείας του Όρεγκον ανακοίνωσαν πως ένας υπάλληλος σχολείου στην κομητεία Κλάκαμας διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Άλλο ένα κρούσμα, αυτή τη φορά μαθητής γυμνασίου, καταγράφηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, κανείς δεν είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα νοσούντα ή ταξιδέψει σε χώρα του εξωτερικού.

Είχε προηγηθεί άλλο ένα ανάλογο κρούσμα στην Καλιφόρνια την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανεξήγητων αυτών περιπτώσεων στους τέσσερις.

«Δεν γνωρίζουμε από πού κόλλησαν τον ιό. Το άτομο που τους εξέθεσε, πιθανώς έχει εκθέσει κι άλλους, οπότε ίσως υπάρχουν κι άλλα κρούσματα εκεί έξω που δεν γνωρίζουμε» σημείωσε ο Ντιν Μπλούμπεργκ, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια.

Με πληροφορίες από BBC/CBS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ