Όχι, Ιταλός γιατρός ΔΕΝ έδωσε οδηγίες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού

Τις τελευταίες ώρες γίνεται viral ένα κείμενο με τις «οδηγίες» ενός Ιταλού γιατρού ο οποίος και καλά εργάστηκε στο νοσοκομείο Shenzhen στη Κίνα και ο οποίος έδωσε μια σειρά οδηγιών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με ένα άκρως κατατοπιστικό άρθρο στα Ελληνικά Hoaxes δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι υπό εξέταση οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λόγια Ιταλού γιατρού που εργαζόταν σε νοσοκομείο της Κίνας. Επιπλέον, οι «οδηγίες» που δίνονται στο κείμενο αποτελούν, στη συντριπτική πλειοψηφία, συλλογή παραποιημένων επιστημονικών δεδομένων οι οποίες δεν έχουν καμία τεκμηρίωση και εγκυρότητα.

Στο σχετικό δημοσίευμα που γίνεται viral τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε τα εξής:

Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσουν αυτά!

Ιταλός γιατρός που εργάστηκε στο νοσοκομείο Shenzhen στην Κίνα διορίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην ομάδα μελέτης του ιού της πνευμονίας του Wuhan ή του Corona-Virus. Έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο συνοψίζεται παρακάτω:

– Εάν σε ένα κρυωμένο άτομο τρέχει η μύτη του και έχει φλέματα, δεν είναι μολυσμένο με τον ιό Corona, επειδή η πνευμονία δίνει ένα ξηρό βήχα χωρίς ρινική καταρροή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το εντοπίσετε.

Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 μοίρες. Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα. Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.

– Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.

– Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στους ιστούς για 6-12 ώρες. Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό. Χειμερινά ρούχα που δεν χρειάζονται καθημερινή πλύση θα πρέπει να τοποθετούνται στον ήλιο για να σκοτώσει τον ιό.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό Corona:

– Πρώτα θα μολύνει τον λαιμό, στη συνέχεια θα αισθανθείτε ένα ξηρό πονόλαιμο που θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες.

– Στη συνέχεια, ο ιός θα συγχωνεύεται με το ρινικό υγρό, θα εισχωρήσει στην τραχεία και θα εισέλθει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία του Wuhan. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5 έως 6 ημέρες.

– Θα ακολουθήσει μια κατάσταση πνευμονίας, υψηλού πυρετού και δυσκολιών στην αναπνοή. Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τη φυσιολογική ρινική συμφόρηση. Θα νιώσετε σαν να πνίγεστε στο νερό.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτό το αίσθημα.

Σχετικά με την πρόληψη:

– Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθείτε είναι να αγγίξετε τα πράγματα σε δημόσιο χώρο όπως κιγκλιδώματα, λαβές θυρών, λαβές στο λεωφορείο κ.λπ., έτσι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια σας μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτά τα 5-10 λεπτά, όπως το τρίψιμο των ματιών σας.

– Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Ίσως ο νέος κοροναϊός να μην παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, οπότε πώς ξέρετε εάν κάποιος μολυνθεί; Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες είναι ότι η περίοδος επώασης μπορεί να είναι έως 28 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του κορωναϊού.

Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει πυρετό / βήχα και πηγαίνει στο νοσοκομείο, οι πνεύμονες μπορεί είναι κατά 50% σε ίνωση και ίσως είναι πολύ αργά. Οι εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν μας δίνουν έναν απλό αυτοέλεγχο που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη.

Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι υγρός, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να στεγνώνουμε. Πιείτε ελάχιστο νερό κάθε 15 λεπτά. ΓΙΑΤΙ?

Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας … το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετά νερό τακτικά ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες.

Το συγκεκριμένο κείμενο κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2020 με πολύ μεγάλο αριθμό κοινοποιήσεων.

peter.png

Τι ισχύει;

Εάν σε ένα κρυωμένο άτομο τρέχει η μύτη του και έχει φλέματα, δεν είναι μολυσμένο με τον ιό Corona, επειδή η πνευμονία δίνει ένα ξηρό βήχα χωρίς ρινική καταρροή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το εντοπίσετε.

Παρότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 δεν περιλαμβάνουν παραγωγή φλέματος με τον βήχα αυτό δε συνεπάγεται απουσία φλέματος σε όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα η επίσημη σελίδα του CDC αναφέρει:

Συμπτώματα τα οποία αναφέρθηκαν με μικρότερη συχνότητα [για τον COVID-19] περιλαμβάνουν παραγωγή φλέματος.

Εν ολίγοις ο ισχυρισμός ότι ασθενείς με τον COVID-19 δεν εμφανίζουν παραγωγή φλέματος δεν ισχύει και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό κριτήριο.

Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 μοίρες. Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα. Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι παραπλανητική καθώς κάθε ιός από μια θερμοκρασία και πάνω απενεργοποιείται λόγω προβλημάτων στις πρωτεΐνες που απαρτίζουν το τοίχωμα του όπως και το γενετικό υλικό που μεταφέρει. Ωστόσο οι θερμοκρασίες αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη “The effect of environmental parameters on the survival of airborne infectious agents” η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the Royal Society Interface”, θερμοκρασία 60°C για περισσότερα από 60 λεπτά είναι ικανή να απενεργοποιήσει τους περισσότερους ιούς παρότι αυτή η δράση μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τη παρουσία περιβάλλοντος οργανικού υλικού όπως το ανθρώπινο σώμα ή σωματικά υγρά όπως αίμα, σάλιο και ούτω καθεξής. [πηγή]

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε κάποια επίσημη δήλωση για το πως επηρεάζει η θερμοκρασία τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, παρότι γνωρίζουμε για τους κορωνοϊούς εν γένει ότι επιβιώνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Μια μελέτη με τίτλο “Survival characteristics of airborne human coronavirus 229E” κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για τον κορωνοϊό 229Ε, καθώς στο πλαίσιο της μελέτης δεν επιβίωσε αρκετά σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία και σε θερμοκρασία 20°C. Σε αυτές τις συνθήκες η μισή καλλιέργεια καταστράφηκε σε 3 ώρες.

Σημαντικό σημείο στην εν λόγω μελέτη ωστόσο ήταν πως η υγρασία είναι πιο σημαντική παράμετρος από τη θερμοκρασία καθώς σε ίδια και υψηλότερη θερμοκρασία αλλά σε υψηλότερη υγρασία ο ιός επιβίωσε για 6 ημέρες. Συμπερασματικά, τα ελλιπή στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα σχετικά με τους κορωνοϊούς, όχι συγκεκριμένα σχετικά με τον κορωνοϊό SAR-CoV-2, είναι πως η ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση ζεστού νερού έχει την οποιαδήποτε επίδραση στη βιωσιμότητα ενός ιού καθώς το ζεστό νερό δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση κρύων ροφημάτων επηρεάζει την εξέλιξη μιας ίωσης είναι αστικός μύθος χωρίς καμία απόδειξη ακρίβειας. Ανασκόπηση μελετών η οποία κυκλοφόρησε το 2014 στο περιοδικό “The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease” με τίτλο “Exposure to cold and acute upper respiratory tract infection” συμπέρανε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύνδεσης κατανάλωσης κρύων ροφημάτων με ιώσεις του αναπνευστικού. [πηγή]

Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Το συγκεκριμένο σημείο είναι δυνητικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα άτομα που θα ακολουθήσουν την εν λόγω οδηγία. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ενδείξεις πως οι γαργάρες με ιώδιο είναι αποτελεσματικές για την οποιαδήποτε μορφή κορωνοϊού είναι ελάχιστες παρότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει αποτελεσματικότητα in vitro για διάλυμα συγκεκριμένης συγκέντρωσης. [πηγή]

Το επικίνδυνο σημείο είναι ότι δεν προσδιορίζεται στην οδηγία για ποιο προϊόν μιλάμε. Υπάρχει συγκεκριμένο προϊόν Betadine το οποίο είναι στοματικό διάλυμα και χρησιμοποιείται για γαργάρες. Οποιοδήποτε άλλο διάλυμα μπορεί να έχει παρενέργειες και φυσικά το Βetadine είναι τοξικό αν το καταπιούμε επομένως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. [πηγή 1][πηγή 2]

Εν ολίγοις πρόκειται για μια μη τεκμηριωμένη προσέγγιση η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει πυρετό / βήχα και πηγαίνει στο νοσοκομείο, οι πνεύμονες μπορεί είναι κατά 50% σε ίνωση και ίσως είναι πολύ αργά.

Ίνωση ονομάζεται η ακαμψία ενός ιστού η οποία μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό. Όταν η ίνωση εμφανίζεται στους πνεύμονες η κατάσταση μεταφράζεται σε μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα στις περιοχές όπου εμφανίζεται η ίνωση όπως επίσης ότι δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του πνεύμονα. Παρότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ίνωση σε κάποιο βαθμό δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο, δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρη η έκταση πόσο μάλλον ότι γίνεται σε ποσοστό 50% ή ότι αυτή η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. [πηγή]

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη.

Δεδομένου του ότι, όπως εξηγήσαμε ήδη, η ίνωση στους πνεύμονες δεν είναι διαγνωστικό κριτήριο για την COVID-19 το συγκεκριμένο τεστ δεν έχει κάποια εγκυρότητα. Πλην του ότι το αίσθημα της πίεσης στον θώρακα, ο βήχας και η “κακιά αίσθηση” από το να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του μπορεί να είναι σημάδια πολλών διαφορετικών προβλημάτων, η ίδια η διάγνωση της ίνωσης στους πνεύμονες είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα τεστ 10 δευτερολέπτων. [πηγή]

Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι υγρός, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να στεγνώνουμε. Πιείτε ελάχιστο νερό κάθε 15 λεπτά. ΓΙΑΤΙ?

Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας … το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετά νερό τακτικά ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες.

O SARS-CoV-2 είναι ιός που μεταφέρεται μέσω του αέρα και της αναπνοής. Παρότι υπάρχει περίπτωση ο ιός να βρεθεί και στο στόμα μας αυτό δεν σημαίνει ότι εντοπίζεται μόνο εκεί ενώ δεν υπάρχει καμία οδηγία σε κανένα επίσημο φορέα όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που να κάνει λόγο για αυτό το μέτρο πρόληψης. Συνεπώς όσο νερό και αν πιούμε δε πρόκειται να μας προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού εφόσον έρθουμε σε επαφή με κάποια πηγή.

Συμπέρασμα

Μετά από εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων καθίσταται σαφές πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι υπό εξέταση οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λόγια Ιταλού γιατρού που εργαζόταν σε νοσοκομείο της Κίνας. Το ίδιο κείμενο κοινοποιείται σε διάφορους λογαριασμούς ανά το κόσμο και κάθε φορά που κοινοποιείται δίνεται διαφορετική πηγή. Επιπλέον μετά από εξέταση των επιστημονικών δεδομένων συμπεραίνουμε πως οι πληροφορίες που δίνονται στο κείμενο αποτελούν, στη συντριπτική πλειοψηφία, συλλογή παραποιημένων επιστημονικών δεδομένων οι οποίες δεν έχουν καμία τεκμηρίωση και εγκυρότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ