Στην Ελλάδα θα φτιάξουν αντισηπτικά από ποτά που έχει κατασχέσει η Αστυνομία

Η έλλειψη στην αγορά οδήγησε τα αρμόδια υπουργεία σε μία πρωτοφανή απόφαση.

Article featured image
Article featured image

Οι ελλείψεις αιθυλικής αλκοόλης στην αγορά λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστούν με τις κατασχεμένες ποσότητες που δημεύτηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας.

Σε νομοθετική παρέμβαση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αντισηπτικών στη χώρα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Στο εξής παρέχεται η δυνατότητα η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος) που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, να διατεθεί με πράξη του διοικητή της ΑΑΔΕ δωρεάν προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρασκευαστούν αντισηπτικά με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος που εκδίδεται από την αρμόδια χημική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, πρόκειται για τουλάχιστον 120 τόνους κατασχεμένης ή δημευμένης αιθυλικής αλκοόλης, η οποία ως γνωστόν χρησιμοποιείται για τη νόθευση των οινοπνευματωδών ποτών.

Με την ίδια διάταξη, ορίζεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού, και το υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ