Όλα τα μέτρα που έλαβαν οι «αρχές» των κατεχομένων ένεκα κορωνοϊού

Ποια από αυτά επηρεάζουν τους Ε/κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Article featured image
Article featured image

Νέα μέτρα στα κατεχόμενα ανακοίνωσε το «υπουργικό συμβούλιο» μεταξύ των οποίων είναι η αναβολή των ναυλωμένων πτήσεων προς τα κατεχόμενα μέχρι την 1η Απριλίου και η απαγόρευση διέλευσης ομάδων άνω των 10 ατόμων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές για εκδρομικούς σκοπούς ή διενέργεια εκκλησιασμών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά το τέλος και της σύσκεψης στο «προεδρικό» υπό τον Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου που έγινε στην «πρωθυπουργία» από τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Κουντρέτ Οζερσάι. Σημειώνεται ότι πριν την σύσκεψη υπό τον κ. Ακιντζί, και μετά την ανακοίνωση του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στα κατεχόμενα, το «υπουργικό συμβούλιο» είχε συνεδριάσει εκτάκτως.

Μετά τα 6 μέτρα που αποφάσισε το «υπουργικό», ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν άλλα 7 μέτρα.

Αυτά είναι: 1) το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων στα κατεχόμενα μέχρι και την Κυριακή και μέχρι τότε θα γίνει απολύμανση από ειδικές ομάδες τόσο στα σχολικά κτίρια, όσο και στα σχολικά λεωφορεία. 2) Απαγορεύθηκαν όλες οι σχολικές εκδηλώσεις, κατασκηνώσεις και φεστιβάλ μέχρι τις 15 Μαρτίου. 3) Ομάδες άνω των 10 ατόμων που μεταβαίνουν από το «νότο» για οργανωμένες εκδρομές, εκκλησιασμούς και παρόμοιες εκδηλώσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου «σταματούν». 4) Τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι Γερμανοί τουρίστες θα παραμείνουν σε καραντίνα και θα βγαίνουν από αυτή τμηματικά. 5) Ειδικές ομάδες του «υπουργείου υγείας» και της «πολιτικής άμυνας» άρχισαν απολύμανση όλων των σημείων διέλευσης. 6) Στα όρια της «επαρχίας» Αμμοχώστου άρχισε η απολύμανση όλων των τουριστικών χώρων. 7) Όλες οι ναυλωμένες πτήσεις σταματούν μέχρι την 1η Απριλίου.

Δεν χρειάζεται πανικός, τα μέτρα που λήφθηκαν είναι τα αναγκαία και για την εφαρμογή τους χρειάζεται η κατανόηση και η συνεργασία και των πολιτών, ανέφερε ο κ. Τατάρ ανακοινώνοντας επίσης ότι αναβάλλονται για μία εβδομάδα όλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση θα ξεπεραστεί σύντομα.

Μίλησε, ανέφερε, και με τον Τούρκο Υπουργείο Υγείας και σήμερα το απόγευμα θα φτάσει από την Τουρκία στα κατεχόμενα ειδική ομάδα μεταφέροντας φάρμακα και άλλο υλικό που θα χρειαστεί.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι τα μέτρα θα λαμβάνονται ανάλογα με την κατάσταση και αξιολογούνται συνεχώς σημειώνοντας ότι εκτός από τα μέτρα που λαμβάνει η «κυβέρνηση» είναι σημαντικό να λαμβάνονται και ατομικά μέτρα, να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και ο καθένας να συμπεριφέρεται ήρεμα και λογικά, «δεν χρειάζεται πανικός».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε από την πλευρά του ότι πρόκειται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία για το καλό της δημόσιας υγείας.

Ηλεκτρονικά ΜΜΕ όπως η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις δημοσίευσε φωτογραφίες ατόμων με ειδική ενδυμασία που φέρουν ψεκαστήρες να απολυμαίνουν το τ/κ σημείο ελέγχου σ οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, τα κουβούκλια και τον περιβάλλοντα χώρο, σημειώνοντας πως αυτό έγινε και στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ