Πόσο ασφαλές είναι να γεμίζουμε νερό από τους κερματοδέκτες αυτές τις μέρες;

Μια αναγνώστρια μάς έστειλε το εξής ερώτημα και εμείς επικοινωνήσαμε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Article featured image
Article featured image

Αρχικά, μετατρέψαμε το ερώτημα μιλώντας με τον υπεύθυνο Λειτουργό. Καθότι πρέπει μεν να είμαστε προσεκτικοί και να παίρνουμε όλοι τα (προληπτικά) μέτρα μας, πλην όμως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, ρωτήσαμε «Τι πρέπει να προσέξουμε όταν πάμε σε κερματοδέκτη για να βάλουμε νερό;».

Αφού μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια σχετική δήλωση, αφού όλη η πληροφόρηση σε σχέση με τον κορωνοϊό έχει αποφασιστεί να διοχετεύεται σε ΜΜΕ και κοινό μόνο από τον αρμόδιο υπουργό της Υγείας, ο λειτουργός μάς παρέπεμψε στα σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια που έχουν εκδοθεί από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και υπουργείο Υγείας, δίνοντάς μας παράλληλα κάποιες κατευθύνσεις σε σχέση με το τι πρέπει να προσέξουμε.

Τι ισχύει λοιπόν στην περίπτωση των κερματοδεκτών;

Ότι ισχύει με κάθε άλλη επιφάνεια που μπορεί να γίνει εστία μετάδοσης της μόλυνσης.

Κάθε επιφάνεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μολυσμένη επιφάνεια.

Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του καθαρισμού επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (χερούλια, πόμολα, βρύσες, καροτσάκια στο σουπερμάρκετ κλπ), καλό είναι αμέσως μετά που θα αγγίξουμε σε αυτά να αποφύγουμε την επαφή των χεριών μας με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας.

Επιβάλλεται να πλύνουμε τα χέρια μας ή / και να τα απολυμάνουμε.

kakope3.jpg


Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε επίσης ότι η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Σε επιφάνειες που δεν απολυμαίνονται τακτικά (γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κλπ), ο επιδημικός κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει από δύο ώρες έως και κάποιες μέρες, αναλόγως των διαφόρων συνθηκών που επικρατούν στα διάφορα σημεία όπου εστιάζεται η μόλυνση.

Οπότε, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες όλων μας οι οποίες εκφράζονται μέσω διαφόρων ερωτημάτων αυτές τις μέρες, αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε είναι πως τα μέτρα ατομικής προστασίας και η θεωρία ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε επιφάνεια ως μολυσμένη, είναι η απάντηση στην ερώτηση πως θα ελαχιστοποιήσουμε το ενδεχόμενο να προσβληθούμε από το ιό.

kakope2.jpg


Και στην περίπτωση των κερματοδεκτών και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου μπορεί να υπάρχει μια μολυσμένη επιφάνεια. Από ένα mall και ένα σουπερμάρκετ, μέχρι μια καφετέρια, μια κυβερνητική υπηρεσία ή ένα οποιοδήποτε τυχαίο κατάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ