Γιατί όλες οι νέες επιδημίες ξεκινούν από την Κίνα;

Και γιατί ο Νέος Κορωνοϊός Covid-19 ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Ένα βίντεο εξετάζει εις βάθος τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Article featured image
Article featured image

Εδώ και περίπου 3 μήνες, ο πλανήτης ασχολείται με τον Νέο Κορωνοϊό που ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Γιουχάν και κατέληξε να μεταδοθεί σε δεκάδες χώρες, σκορπώντας φόβο, ανασφάλεια την ίδια ώρα που άλλαξε τα δεδομένα στις ευρωπαϊκές και άλλες δημοκρατίες.

Η ραγδαία μετάδοσή του και ο χαρακτηρισμός του σε πανδημία από τον ΠΟΥ, δημιούργησε επιπλέον φόβο ανάμεσα στους πληθυσμούς, με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, μύθους και Fake News, να εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά σχετικά με το πώς ξεκίνησε και πού οφείλεται η έξαρσή του νέου Κορωνοϊού.

Η ιστοσελίδα VOX, στις 6 Μαρτίου δημοσίευσε μία εις βάθος έρευνα που διενήργησε, σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός από την Κίνα, θέλοντας να ανακαλύψει κυρίως γιατί όλες οι νέες επιδημίες τα τελευταία χρόνια ξεσπούν στην Κίνα.

Ακολουθεί κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε στον ΠΟΥ τον κίνδυνο μίας νέας ασθένειας, η οποία εξαπλωνόταν στην πόλη της Ουχάν.

Οι ασθενείς εμφάνιζαν συμπτώματα ενός μυστήριου πυρετού, με ξηρό βήχα και πνευμονία, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς λίγο καιρό μετά κατέληγαν. Η πηγή ήταν ένας νέος ιός με την ονομασία SARS-CoV-2, με τους επιστήμονες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν το αντίδοτο σε αυτή τη νέα ασθένεια.

Η επικρατούσα άποψη λέει πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από τα άγρια ζώα, τα οποία είναι δημοφιλή στις αγορές της Ουχάν για βρώση. Κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς ειδικούς, καθώς είναι κάτι που συνέβη και στο παρελθόν.


Το 2003 ένας ιός πολύ όμοιος με τον SARS-CoV-2 ξεκίνησε από μία αγορά στην πόλη Foshan στην Κίνα. Αυτός ο ιός προκάλεσε την επιδημία Sars, η οποία μεταδόθηκε σε δεκάδες χώρες και σκότωσε περί τα 800 άτομα. Μέχρι τις 6 Μαρτίου ο SARS-CoV-2 έφτασε σε 83 χώρες, σκοτώνοντας περισσότερα από 3,400 άτομα, με τους περισσότερους στην Κίνα. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο ιών ήγειρε το ερώτημα: Γιατί όλες οι νέες ιώσεις ξεκινούν από την Κίνα;

Στο επεισόδιο του Vox Atlas, εξετάζεται εις βάθος το εμπόριο άγριας ζωής που γίνεται στην Κίνα και πώς αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία.

Σημαντική Σημείωση: Όπως σημειώνει η ειδικός Peter Li στο βίντεο, «η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Κίνα δεν τρέφονται με ζώα της άγριας ζωής. Αυτοί που τρέφονται με τέτοια ζώα είναι οι πλούσιοι και οι δυνατοί. Μια μικρή μερίδα δηλαδή. Στο βίντεο εξηγείται το πώς οι κάτοικοι της Κίνας είναι οι ίδιοι τα θύματα των συνθηκών που οδήγησαν στον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός επηρεάζει πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και αυτό δεν είναι δικαιολογία για έξαρση της ξενοφοβίας ή του ρατσισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ