#StayTheFuckHome

Ή αν το προτιμάτε στα κυπριακά #βαωθείτεέσσο

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Βαλεντίνος Ευρυπίδου



Με την πανδημία του Covid-19 να έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται –ειδικά στην Ευρώπη- μέρα με την ημέρα, είναι τουλάχιστον αφελές να αναρωτιόμαστε για το αν θα πρέπει όλοι μας να περιοριστούμε στο σπίτι και να αποφεύγουμε τις άσκοπες συναθροίσεις και μετακινήσεις. Αν δηλαδή θέλουμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή του ιού, αποφεύγοντας τα όσα έγιναν στην Ουχάν και την Ιταλία.

Η διαδικτυακή καμπάνια #StayTheFuckHome που εδώ και λίγες μέρες έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τους πολίτες σχετικά με την αναγκαιότητα του να περιοριστούμε όλοι μας στο σπίτι ούτως ώστε να περιορίσουμε όσο το περισσότερο δυνατόν την εξάπλωση του Covid-19.


og.jpg


Ο περιορισμός της διασποράς του COVID-19 δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο θέμα των κυβερνήσεων αλλά και θέμα του κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος πρέπει να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια του περιορισμού του ιού.

Το μανιφέστο του αυτοπεριορισμού

Χωρίς να υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες θεραπείες ή τρόποι αντιμετώπισης του ιού, ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε τη διασπορά του είναι με το να ακολουθήσουμε βασικές συμβουλές υγιεινής δίνοντας στον κορωνοϊό λιγότερες πιθανότητες εξάπλωσης.

Η προτροπή μείνε σπίτι, δεν είναι trend, ούτε καπρίτσιο, είναι αναγκαίο. Κάθε μας έκθεση σε δημόσιο ή άλλο ιδιωτικό χώρο, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους με κόσμο, μας φέρνει σε επαφή με στοιχεία τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία είτε για μάς είτε για τους οικείους μας.

Μένοντας σπίτι μπορείς να ελέγξεις σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εσένα και την οικογένειά σου.


og.jpg



Μην πανικοβάλλεστε, επαγρυπνείτε

Πλένετε συχνά τα χέρια σας και μην βήχετε ή φτερνίζεστε στις παλάμες σας.

Αγγίζετε το πρόσωπό σας το λιγότερο δυνατό.

Αφήστε για λίγο τις αγκαλιές, τα φιλιά και τις χειραψίες.

Αποφύγετε συναθροίσεις και χώρους όπου μαζεύονται πολλά άτομα.

Αποφύγετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς εκτός αν είναι αναγκαίο.

Αν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι, κάντε το.

Μην φεύγετε από το σπίτι σας εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος αριθμός δράσεων που πρέπει να λάβει κάποιος. Κάνουμε αυτά με τα οποία νιώθουμε άνετα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Δεν αφήνουμε τη δουλειά μας, αντίθετα συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι τόσο για το δικό μας όσο και για το ευρύτερο καλό. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως κάθε ενέργεια βοηθά.

Με απλά λόγια: #StayTheFuckHome

Για την γιαγιά, για τον παππού

Για την έγκυο

Για τον καρκινοπαθή

Για τον κάθε ένα που είναι ευάλωτος στον #Covid_19

Για τους ανθρώπους που αγαπάμε κι θελουμε δίπλα μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ