Τι ισχύει με τα ζεστά ροφήματα και τον κορωνοϊό;

Δύο ειδικοί τοποθετούνται για το κατά πόσο ένα ζεστό τσάι μπορεί να σκοτώσει τον Covid-19.

Τι ισχύει με τα ζεστά ροφήματα και τον κορωνοϊό;

Δύο ειδικοί τοποθετούνται για το κατά πόσο ένα ζεστό τσάι μπορεί να σκοτώσει τον Covid-19.

Article featured image
Article featured image

Ανάμεσα στην έντονη παραφιλολογία που κυκλοφορεί εδώ και μέρες και στους δεκάδες μύθους που διαδίδονται σε σχέση με το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό Covid-19, κυκλοφορεί και μία θεωρία που θέλει τα ζεστά ροφήματα ή απλώς το ζεστό νερό να σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Μια θεωρία που δεν είναι εντελώς αβάσιμη σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι, όμως, όπως ακριβώς διαδίδεται.

Όπως αναφέρει ο Tang Qin, ερευνητής του επιστημονικού τμήματος στο Τμήμα Επιστήμης του Ιατρικού Οργανισμού της Κίνας: «Ο νέος κορωνoϊός μπορεί να θανατωθεί σε νερό στους τουλάχιστον 56 °C μετά από 30 λεπτά, μια θερμοκρασία που το ανθρώπινο σώμα είναι αδύνατον να ανεβάσει.

Επιπλέον, ο νέος κορωνοϊός μολύνει την αναπνευστική οδό και όχι την πεπτική οδό. Το να πίνουμε λοιπόν πολύ ζεστό νερό δεν είναι μόνο ανούσιο, βλάπτει και τον οισοφάγο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Computer Science του MIT, Μανώλης Κέλλης, ο οποίος ερευνά το ανθρώπινο γονιδίωμα και αναφέρει πως το γεγονός ότι ο κορωνοϊος πεθαίνει σε ψηλές θερμοκρασίες –εντός του οργανισμού- δεν σημαίνει ότι με το να καταναλώνουμε διάφορα ζεστά ροφήματα θα τον σκοτώσουμε, εάν τον έχουμε.

«Ο πυρετός που ανεβάζουμε όντας άρρωστοι, κάνει αυτή τη δουλειά, ως ένα σημείο, για να έχει όμως αυτό αποτέλεσμα πρέπει να τα κύτταρά μας να φτάσουν σε μία τέτοια υψηλή θερμοκρασία και τα ροφήματα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, πέραν από το να μας προσφέρουν απόλαυση και να ζεσταίνουν τον οισοφάγο και το στομάχι μας. Άλλωστε αν καταναλώσουμε ένα ρόφημα σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες το πιο πιθανόν είναι να προκαλέσουμε εγκαύματα στα όργανά μας», ξεκαθαρίζει ο Δρ. Κέλλης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ