Μίλα μου
Ο John Wu, ο Μιχάλης και ο Γιάννης ήταν «Βαωμένοι Έσσω» τριάντα χρόνια πριν
Πώς είναι να είσαι «βαωμένος έσσω» κατ’ επιλογή και όχι εξ ανάγκης.
Αρχές των 90s, ο John Wu (aka Mastermind), ο Μιχάλης Θεοχαρίδης (aka Τσόχας ή DJ Ponokefalos) και ο Γιάννης Σταματάρης (aka Jay) υπήρξαν η Βαωμένοι Έσσω.
Οι τύποι αυτοί με τα περίεργα κουρέματα και τα XXL ρούχα, χρησιμοποιώντας δύο κασετόφωνα έφτιαξαν τα πρώτα τους τραγούδια. Έκαναν χιπ χοπ τότε που ο όρος ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό στην Κύπρο.
Σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά και με αφορμή τον κατ' οίκον περιορισμό λόγω του ιού, που μας αναγκάζει να μείνουμε στο σπίτι, τους θυμηθήκαμε ξανά, εντοπίσαμε ένα από τα μέλη τους και ρωτήσαμε πώς είναι να είσαι «βαωμένος έσσω» κατ’ επιλογή και όχι γιατί κάποιος σου το επιβάλλει.
Ο John Wu θυμάται μαζί μας την εποχή που έκαναν live και κανένας δεν χειροκροτούσε, ενώ αντιθέτως τους έβλεπαν περίεργα προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που ακούνε.
Βάζαμε την κασέτα να παίζει μουσική στο ένα κασετόφωνο και με δεύτερο κασετόφωνο πατούσαμε record και φωνάζαμε τους στίχους, μεταξύ των δυο κασετοφώνων.
Ήσασταν Βαωμένοι Έσσω 30 χρόνια πριν, πολύ πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό.
Πάντα ήμασταν μερικές δεκαετίες πιο προχωρημένοι από τον υπόλοιπο κόσμο (γέλια).
Για ποιο λόγο ήσασταν Βαωμένοι Έσσω στα early 90s;
Εκείνη την εποχή η ραπ μουσική ήταν ακόμα στο ξεκίνημά της στην Αμερική, πριν καν φτάσει η χρυσή εποχή του Χιπ Χοπ (92’ - 93’) και πολύ πριν γίνει γνωστή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Είχα την ευλογία να έχω ξαδέλφια και συγγενείς από το εξωτερικό οι οποίοι όταν έρχονταν για διακοπές πίσω στην Κύπρο, μου έφερναν αρκετές κασέτες με ραπ κομμάτια, οπότε είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το είδος της μουσικής αρκετά χρόνια πριν φτάσει στο νησί.
Επίσης, εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά σπάνιο να βρεις κάποιο άλλο άτομο που να έχει γνώση σε αυτό το είδος της μουσικής, αλλά ευτυχώς η ζωή έφερε στον δρόμο μου ένα δεύτερο άτομο, τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, γνωστός και ως Τσόχας και DJ Ponokefalos από τη Λευκωσία, ο οποίος ήταν και είναι ακόμα μεγάλος λάτρης και γνώστης της μουσικής αυτής, όπως επίσης και ένα από τους καλυτέρους ράπερ στο νησί, με μοναδικό τρελό στυλ.
Μαζί φτιάξαμε το πρώτο ραπ συγκρότημα στην Κύπρο γύρω στο 1991 - 1992. Δεν είχαμε πού να πάμε για να απολαύσουμε αυτό το είδος της μουσικής, αφού τότε δεν υπήρχαν clubs, μπαράκια ή ραδιοσταθμοί που γνώριζαν αυτό το είδος της μουσικής, έτσι το απολαμβάναμε και γράφαμε στίχους και μουσική… Βαωμένοι Έσσω. Έτσι προέκυψε και το όνομα του συγκροτήματος!
Σήμερα, με όλα όσα συμβαίνουν, μένετε σπίτι;
Δυστυχώς, θέλουμε δεν θέλουμε πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες προστασίας της κυβέρνησης από τον ιό, ιδίως στην περίπτωση αυτή που πρόκειται για μια αρρώστια η οποία ακόμα μας είναι άγνωστη και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να βγάλουν άκρη.
Γιατί είναι σημαντικό να #ΜένουμεΣπίτι;
Πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό μέτρο αυτή τη στιγμή, ώστε ο ιός να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος και νέα θύματα για να αναπαράγεται και να συνεχίσει το «έργο» του.
Μας αντιμετώπιζαν σαν εξωγήινους και ιδίως για το ντύσιμό μας και τα μαλλιά μας, αφού ήμασταν οι πρώτοι με περίεργα κουρέματα και XXL ρούχα.
Τι κάνατε σπίτι όταν φτιάξατε το band;
Βασικά, τότε δεν υπήρχαν οι σημερινοί υπολογιστές και τα προγράμματα ώστε να φτιάχνουμε ευκολά μουσική. Γι’ αυτό έπρεπε μόνοι μας ως πιτσιρίκια να εφεύρουμε νέους τρόπους. Βάζαμε την κασέτα να παίζει μουσική στο ένα κασετόφωνο και με δεύτερο κασετόφωνο πατούσαμε record και φωνάζαμε τους στίχους, μεταξύ των δυο κασετοφώνων. Έτσι, το δεύτερο κασετόφωνο ηχογραφούσε τη μουσική από το πρώτο κασετόφωνο και τη φωνή μας αφού φωνάζαμε από πάνω του!
Δεν θα μπω σε περισσότερες πληροφορίες για το πώς λουπάραμε μουσική γιατί η σημερινή γενιά που τα έχει όλα έτοιμα μέσω της τεχνολογίας δεν θα καταλάβει τίποτα. Πλέον οι κασέτες αποτελούν αρχαιά κειμήλια.
Υπάρχει κάπου υλικό σας αν θέλουμε να ακούσουμε;
Όλο μας το υλικό υπάρχει ανεβασμένο στα πιο κάτω Links:
https://www.youtube.com/channel/UCXtN1yMJrtlDukTkKDTzsVg
https://www.youtube.com/user/biblematic
https://www.youtube.com/watch?v=UagaZ1Ig7Ks
Με ποια θεματολογία καταπιάνονταν οι στίχοι σας;
Λόγω της ανωριμότητάς μας, αφού ήμασταν στις ηλικίες των 14 - 15 ετών, μόνο αστείους στίχους γράφαμε, αισχρούς και άκρως ακατάλληλους (γέλια).
Κάνατε hip hop τότε που ο όρος ήταν εντελώς άγνωστος στην Κύπρο; Πώς σας αντιμετώπιζαν;
Μας αντιμετώπιζαν σαν εξωγήινους και ιδίως για το ντύσιμό μας και τα μαλλιά μας, αφού ήμασταν οι πρώτοι με περίεργα κουρέματα και XXL ρούχα. Η πρώτη μας συναυλία στην οποία είχαμε και ένα τρίτο μέλος στο συγκρότημα, τον Γιάννη Σταματάρη, άλλως Jay, (o οποίος είναι για χρόνια ένας από τους καλύτερες χορευτές στο είδος και έχει δική του σχολή με την ονομασία T.E.A.M.), έγινε στη Λεμεσό. Είπαμε τρία τραγούδια και κανένας δεν χειροκρότησε. Απλώς μας έβλεπαν περίεργα προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που ακούνε (γέλια). Ήταν κάτι παρόμοιο με την ταινία «Back to the Future».
Ποια ήταν τελικά η εξέλιξη του band;
Εκτός από τη μουσική που γράφαμε, ξεκινήσαμε μαζί με τον Μιχάλη και την πρώτη ραπ ραδιοφωνική εκπομπή, στον θρυλικό ραδιοσταθμό Radio One -για όσους τον θυμούνται!
Τελικά το συγκρότημα διαλύθηκε όταν εγώ μετακόμισα προσωρινά σε άλλη πόλη και ο Μιχάλης πήγε για σπουδές στην Αμερική. Εγώ τότε ξεκίνησα την προσωπική μου πορεία στον χώρο της Χιπ Χοπ, κυκλοφορώντας την πρώτη επίσημη Χιπ Χοπ δισκογραφική δουλειά το 1997 και άλλες αρκετές δουλείες που κυκλοφορήσαν στο νησί και εξωτερικό ως John Wu, aka Mastermind.
Δεν παίζει κανένα reunion;
Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές και έχουμε γράψει αρκετά τρελά κομμάτια με το ίδιο στυλ, όπως τότε που ήμασταν μικροί παίζοντας πολύ με τις λέξεις και με σκληροπυρηνικό στυλ. Κάναμε επίσης και αρκετές εμφανίσεις σε μερικά Χιπ Χοπ Φεστιβάλ.
Τι κάνετε σήμερα; Ποια η σχέση σας με τη μουσική;
Όλα τα μέλη που πέρασαν έστω και σταδιακά από το γκρουπ έχουν ακόμα τη μουσική ως τη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής τους. Εγώ προσωπικά έχω κάνει αρκετές κυκλοφορίες, αρκετά τραγούδια και αρκετές ραπ διαφημίσεις που παίζουν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχω βραβευθεί τρεις φορές με βραβεία για διαφημιστικές καμπάνιες και μουσικούς διαγωνισμούς. Επιπλέον, έχω βοηθήσει αρκετά νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους προς τα έξω.
Ο Μιχάλης αφιέρωσε το ταλέντο του περισσότερο παίζοντας μουσική ως DJ σε αμέτρητα events και συνεχίζει επίσης τις μουσικές παραγωγές και τη στιχουργία.
Τέλος, ο Jay συνεχίζει πλέον ως δάσκαλος χορού να διδάσκει την νέα γενιά. Έτσι, μετά από 30 χρόνια, οι Βαωμένοι Έσσω βρίσκονται ακόμα εν ενεργεία σε διάφορα elements της μουσικής που αγαπήσαμε.