«Η Διαδρομή» για τους Λωποδύτες μόλις ξεκίνησε

Αποτελεί μια από τις μακροβιότερες μπάντες της Λεμεσού και η είδηση είναι πως, έπειτα από πειραματισμό και live 14 ολόκληρων χρόνων, κυκλοφόρησε μόλις τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Διαδρομή».

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την κυκλοφορία, κάναμε μια κουβέντα μαζί τους.


Μπήκατε επιτέλους στούντιο...

Σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε αρκετά με τον ήχο μας, παίζοντας διάφορα είδη μουσικής μιας και λίγο-πολύ έχουμε τον ρόλο του διασκεδαστή εμφανιζόμενοι κάθε εβδομάδα στην πόλη μας. Έπειτα από 14 χρόνια όπου διασκευάσαμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής και ξένης δισκογραφίας, γεννήθηκε η ανάγκη να καταθέσουμε κι εμείς τη δική μας άποψη, τα δικά μας συναισθήματα, τους δικούς μας προβληματισμούς και τον δικό μας ήχο στην ελληνική pop-rock σκηνή.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή των ηχογραφήσεων;

Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν σ’ ένα μικρό στουντιάκι, χωρίς να είναι καθόλου υποσχόμενα και χωρίς να έχουν αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Φυσικά, κάποια φώναζαν λίγο ποιο πολύ απ’ τα άλλα και αυτά ήταν και τα τραγούδια που επιλέχτηκαν. Όταν, λοιπόν, βλέπεις ένα δημιούργημα σου απ’ το μηδέν να γίνεται «κάτι», εκεί νομίζω νιώθεις πως είναι μια δυνατή στιγμή.

lopodytes2.jpg
Το εξώφυλλο του δίσκου


Δεν ψάχνουμε στίχους με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω πως αν η ιστορία σου έχει κάτι να πει, ουσιαστικό, χωρίς περίπλοκα με το ζόρι νοήματα και μηνύματα τότε είσαι σε καλό δρόμο.



Ποιο είναι το πιο ξεχωριστό σχόλιο που ακούσατε για τον δίσκο;

«Ο γιος μου είναι 5 χρόνων και ξέρει τους στίχους όλων των τραγουδιών σας απ’ έξω».

Τι θεωρείτε πως θα αλλάξει από εδώ και πέρα;

Το ότι μπορεί πλέον κάποιος μπορεί να μας ψάξει στο διαδίκτυο και να βρει το δικό μας υλικό και όχι απλά κάποια «ωραία» διασκευή νομίζω πως είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή.


Το επίσημο βιντεοκλίπ για το τραγούδι ΒΕΛΟΣ


Ηχητικά, ποιες είναι οι αναφορές σας;

Οι ηχητικές αναφορές του δίσκου όπως προαναφέραμε έχουν να κάνουν κυρίως με τον pop-rock αλλά και τον πιο heavy-rock ήχο, καθώς και κάποια ατμοσφαιρικά στοιχεία μιας και είναι ο ήχος που μας χαρακτηρίζει ούτως ή άλλως. Ο παραγωγός μας, Chris Charalambides (Soundscape Studios), ήθελε ουσιαστικά να βγάλει αυτό που είμαστε και παίζουμε ζωντανά. Να μπορεί δηλαδή κάποιος που γνωρίζει τη μπάντα να καταλάβει απ’ την πρώτη στιγμή πως είμαστε εμείς.

Και ποια είναι τα θέματά που σας απασχολούν στους στίχους;

Δεν ψάχνουμε στίχους με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω πως αν η ιστορία σου έχει κάτι να πει, ουσιαστικό, χωρίς περίπλοκα με το ζόρι νοήματα και μηνύματα τότε είσαι σε καλό δρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος εξισορροπεί τα πράγματα και τις πιο πολλές φορές να είναι η φωνή της λογικής. Ο Ευθύβουλος το κάνει αρκετά καλά.

Ποιοι ήταν οι Λωποδύτες του 2006 και ποιοι είναι οι Λωποδύτες του 2020;

Το 2006 οι Λωποδύτες ήταν ουσιαστικά μια ακουστική μπάντα με ένα βιολί, κιθάρα, κρουστά και λίγο αργότερα πλήκτρα. Ο ήχος της μπάντας άλλαζε συνεχώς, στη πορεία είχαμε δύο πλήκτρα με δύο άτομα να μοιράζονται τα τύμπανα και παίζαμε από ημισκούμπρια μέχρι ac/dc. Μετέπειτα έγινε η σύνθεση που είμαστε σήμερα και από τότε μετράμε μια δεκαετία. Η κάθε εποχή είχε τη δική της χάρη, ίσως οι κατά καιρούς αλλαγές που έγιναν στη μπάντα από το 2006 να βοηθήσαν να φτάσουμε και να καταλήξουμε σ’ αυτό που κάνουμε σήμερα.

Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα να καταφέρει να παραμείνει ενωμένη για τόσα χρόνια;

Είμαστε αναμφισβήτητα τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες με πάρα πολλά κοινά. Αν λέγαμε πως δεν περάσαμε δυσκολίες θα ήταν ψέμα, αν πάλι λέγαμε πως όλο αυτό είναι εύκολο να συμβεί θα ήταν πάλι ψέμα. Θεωρώ πως η ανάγκη μας για κάτι νέο, είτε αυτό είναι μια διασκευή, είτε μια συνεργασία, είτε μια δημιουργία κάποιας σύνθεσης, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους. Καμιά ζωντανή μας εμφάνιση δεν είναι ίδια με κάποια άλλη, είναι λες και ο στόχος επετεύχθη… Πάμε για κάτι άλλο.

Απόψε πιστοί στο ραντεβού μας @23:00 Λωποδυτες live ☎️99614100 #lopodites #lopodites_Band #live #fridaynight #friday #ravensmusichall_limassol #limassol #limassolnights

Posted by Λωποδύτες on Friday, 21 February 2020


Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός manager σε μια μπάντα;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος εξισορροπεί τα πράγματα και τις πιο πολλές φορές να είναι η φωνή της λογικής. Να μπορεί να σου δείξει κάτι που ίσως εσύ δεν το βλέπεις την προκειμένη στιγμή (γιατί μπορεί να μην είναι και η δουλειά σου να το δεις), καμιά φορά να επανεκκινιεί τις μηχανές ή ακόμα και να σε παροτρύνει να κάνεις σημαντικά πράγματα που μπορεί για σένα να μην είναι αλλά τελικά να είναι. Όλα αυτά, ο Ευθύβουλος (Γιωργαλλέτος) τα κάνει αρκετά καλά.

Η ανάγκη μας για κάτι νέο, είτε αυτό είναι μια διασκευή, είτε μια συνεργασία, είτε μια δημιουργία κάποιας σύνθεσης, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους.



Το τραγούδι ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΦΙΛΕ



Πώς αποτιμάτε τη μέχρι στιγμής διαδρομή σας;

Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω έχουμε μόνο όμορφα πράγματα να δούμε, είναι ευλογία μέσα σε τόσα χρόνια να είμαστε περιτριγυρισμένοι από φίλους και από ανθρώπους που μας αγαπάνε. Κάθε μας βήμα, οι φίλοι μας και γενικότερα ο κόσμος το περιμένει και το δέχεται πάντα με μία ωραία περιέργεια, είτε αυτό είναι ένας δίσκος είτε μια νέα συνεργασία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της ανάγκης μας για νέα πράγματα.

Πώς φαντάζεστε το φετινό καλοκαίρι σας;

Με αφορμή τον πρώτο μας δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε ευελπιστούμε σε κάποια festivals σε όλη την Κύπρο. Γιατί όχι και εκτός Κύπρου και εννοείται, η σταθερή μας εμφάνιση στο Ravens τις Λεμεσού κάθε Παρασκευή.



Πάρτε μια γεύση από ολόκληρο τον δίσκο ΔΙΑΔΡΟΜΗ εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ