Πόσο ανεγκέφαλος λαός είμαστε;

Σε υπεραγορά της Λευκωσίας, χθες βράδυ, κρατούσαν τις αποστάσεις μα ξέχασαν κάτι βασικό.

Article featured image
Article featured image

Τους τρόπους τους, εν πρώτοις και μερικούς βασικούς κανόνες προστασίας και υγιεινής από τη μετάδοση του ιού, εν δευτέροις.

Για να το ξεκαθαρίσω, το πρόβλημα δεν αφορά την υπεραγορά ούτε τη διεύθυνσή της. Αυτοί τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Έβαζαν τον κόσμο εντός τους κτηρίου λίγους-λίγους, με τη σειρά. Ο κάθε ένας κρατούσε τις αποστάσεις του έξω, στην ουρά αναμονής και όποτε κάποιος ξεχνιόταν ο υπεύθυνος τού το υπενθύμιζε ευγενικά, ενώ πριν εισέλθουμε εντός της υπεραγοράς μάς έδιναν γάντια μιας χρήσης, πρωτίστως για τη δική μας προστασία και έπειτα όλων των υπολοίπων.


Ως εδώ όλα καλά, όλα προβλεπόμενα. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τελειώνοντας στα ψώνια μου και κατευθυνόμενος στο αυτοκίνητό –αφού είχα αφαιρέσει τα γάντια μιας χρήσης και τα είχα τοποθετήσει στον κάδο απορριμμάτων, έξω από το κατάστημα- εντόπισα δεκάδες ζευγάρια γαντιών πεταμένα στο χώρο στάθμευσης.

IMG_8178.JPG

IMG_8179.JPG

Με λίγα λόγια κάποιοι πήγαν, ψώνισαν με ασφάλεια αυτά που χρειάζονταν και αφού γέμισαν το αμάξι με τα ψώνια τους -πάντα φορώντας τα γάντια- ακολούθως τα πέταξαν κάτω και πήγαν σπίτι τους να απολυμανθούν. Μην κολλήσουν και τίποτα.

Και όλη αυτή η συμπεριφορά εν μέσω μίας κολλητικής πανδημίας που μπορεί να διασπαρεί εύκολα και με απλούς τρόπους. Όπως για παράδειγμα από το γάντι που χρησιμοποίησες και πέταξες κάτω και το οποίο μεταφέρει δεκάδες μικρόβια πάνω του για μέρες, το οποίο πολύ εύκολα μπορεί με τον αέρα να βρεθεί οπουδήποτε.

IMG_8180.JPG

IMG_8181.JPG


Να μη σχολιάσω δε και τη ρύπανση και την οικολογικής καταστροφή που μπορεί να προκαλέσουν τόσα πλαστικά γάντια που κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά ποιος νοιάζεται για το περιβάλλον, έχουμε μια πανδημία να αντιμετωπίσουμε.


Και να σκεφτείτε πως λίγες μέρες πριν ένας φίλος μού έλεγε -μέσω βίντεο κλήσης- πως σε επίσκεψή του σε άλλη υπεραγορά, είχε βρει στο καροτσάκι χρησιμοποιημένα γάντια, μιας χρήσης, προφανώς από τον προηγούμενο πελάτη και προσπαθούσα να τον πείσω πως ένα ήταν ένα τυχαίο περιστατικό καθώς οι περισσότεροι φαίνεται να έχουμε συμμορφωθεί με τις οδηγίες.

Ίσως, λέω ίσως να είναι καλύτερα ο άνθρωπος να μείνει σε μία μακροχρόνια καραντίνα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ