Ποια είναι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που μας έστειλε SMS για μολυσμένες σελίδες

Και πού βρήκε τους προσωπικούς αριθμούς των τηλεφώνων μας.

Article featured image
Article featured image

Πριν μερικές μέρες, μετά το μήνυμα έκτακτης ανάγκης που λάβαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ένα άλλο μήνυμα, τύπου SMS, που λάβαμε όλοι διαδοχικά στο κινητό μας τηλέφωνο μας με αποστολέα το CY-DIG SEC, μας προειδοποιούσε να προσέχουμε από ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν και δωρεές που αφορούν τον COVID-19, καθώς περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και πιθανόν να οδηγούν σε απάτη.

Έκτοτε αρκετοί αναγνώστες της CITY, απόρησαν για την εγκυρότητα της προέλευσης του μηνύματος. Ποια είναι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και πώς απέκτησε πρόσβαση στους προσωπικούς αριθμούς των τηλεφώνων μας –κάτι που αντίκειται στον Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων νόμο.

90670375_672770516811193_3009778833244028928_n.png


Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Ο Ανώτερος Λειτουργός της ΑΨΑ, Κος Αντώνης Αντωνιάδης, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας, καθώς το μήνυμα ετοιμάστηκε από την ΑΨΑ έπειτα από ευρωπαϊκή οδηγία και στάλθηκε στους 4 παροχής κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Κύπρο, με σκοπό να το προωθήσουν στους συνδρομητές τους. «Εμείς δεν είχαμε καμία πρόσβαση ούτε ανάμειξη στην αποστολή του μηνύματος. Η αποστολή έγινε από τους παρόχους κινητής, στους συνδρομητές τους», διευκρινίζει.

Η απόφαση, συνεχίζει, λήφθηκε έπειτα από σύσκεψη όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών, καθώς από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα δημιουργήθηκαν πέραν των 70 χιλιάδων διαφορετικών σελίδων στο διαδίκτυο που αφορούν τον κορωνοϊό σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στις οποίες έχουμε όλοι πρόσβαση. «Από αυτές τις σελίδες υπάρχουν πολλές που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, άλλες που παρουσιάζουν ψευδείς παραστάσεις για να αποσπούν χρήματα είτε υπό μορφή εισφορών για τον COVID-19 είτε πουλώντας προϊόντα, τα οποία ο αγοραστής δεν λαμβάνει ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Αντωνιάδης.

«Στο SMS που λάβαμε όλοι, αναφέρεται επιγραμματικά το πρόβλημα, ωστόσο στην ιστοσελίδα της ΑΨΑ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», διευκρινίζει ο κος Αντωνιάδης.

Ποια είναι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που εργάζεται επί 24ωρου βάσεως;

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας είναι μια νέα, ανεξάρτητη κρατική αρχή που συστάθηκε το 2018, με πολιτικό προϊστάμενο τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Είναι η αρμόδια αρχή για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας NIS (Network and Information Security Directive), με έμφαση στη βελτίωση και διατήρηση υψηλών επιπέδων κυβερνοασφάλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών και φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών, της υγείας, των τραπεζών, υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών και ψηφιακών υποδομών. Καλύπτονται επίσης οι παροχείς ψηφιακών υπηρεσιών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Κύπρο - περιλαμβάνονται οι επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης, οι επιγραμμικές αγορές και οι υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής.

Η δημιουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει και το Εθνικό CSIRT, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των επιπέδων και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο, θωρακίζοντας την κοινωνία μας και ενισχύοντας τη διεθνή μας ανταγωνιστικότητα, με συνεπαγόμενη συμβολή στην εθνική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ