Παρατηρήσεις: Φιλιπινέζα μπροστά από μαχαζί ΧΧΧΧΧ

Μια επισήμανση και μια απορία, με αφορμή ένα εξώδικο πρόστιμο σε μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες.

Article featured image
Article featured image

Ανάμεσα στα πολλά που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο κυπριακό διαδίκτυο (λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι τα μόνα που κυκλοφορούν στο νησί την τελευταία βδομάδα, συν κάποιοι ασυνείδητοι που διασπείρουν τον ιό), είναι και αυτό το εξώδικο.

Με ημερομηνία έκδοσης 28 Μαρτίου 2020 (Σάββατο), όπως φαίνεται στο εξώδικο, μία γυναίκα από τις Φιλιππίνες καταγγέλθηκε γιατί βρέθηκε στη Λευκωσία να κυκλοφορεί μπροστά από ένα μαγαζί, είτε χωρίς την απαραίτητη άδεια (έντυπο Β) είτε γιατί η εκεί παρουσία της δεν δικαιολογείτο στο πλαίσιο του «εύλογου χρονικού διαστήματος» που ορίζει το διάταγμα.

Αφού λοιπόν ο αστυνομικός (του οποίου το νούμερο σβήσαμε) της εξέδωσε το εξώδικο στο όνομά της (το οποίο έστω κι αν δεν φαίνεται στη φωτογραφία, ήταν όντως γραμμένο πάνω), θεώρησε σωστό να βάλει στο σημείο «παρατηρήσεις» την περιγραφή «ΦΙΛΙΠΙΝΕΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΑΖΙ ΤΑΔΕ» (σβήσαμε το όνομα του μαγαζιού).

Το θέμα δεν είναι γιατί «κόπηκε» το εξώδικο. Αν όντως υπήρχε παρανομία, καλώς κόπηκε. Το πρόβλημα εντοπίζεται (για άλλη μια φορά) στον θεσμικό ρατσισμό, που εδώ είναι ξεκάθαρος και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.


Επιπλέον, όμως, προκύπτει και μια απορία, κατά πόσο έχουν ενημερωθεί επαρκώς όλοι οι ξένοι που βρίσκονται στην Κύπρο (πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, στο PIO υπάρχει ενημέρωση για τον κορωνοϊό και στα αγγλικά, ενώ και τα έντυπα για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις υπάρχουν επίσης στα αγγλικά).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ