Η ρευστότητα του φύλου

13 μεγάλες εικόνες που ξεφεύγουν από τον στερεοτυπικό δυϊσμό «άντρας» - «γυναίκα».

Η ρευστότητα του φύλου

13 μεγάλες εικόνες που ξεφεύγουν από τον στερεοτυπικό δυϊσμό «άντρας» - «γυναίκα».

Article featured image
Article featured image

Από καταβολής του κόσμου, το φύλο καθόριζε και καθορίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Επηρεάζει τις ευκαιρίες που μας δίνονται και διαμορφώνει την ταυτότητά μας.

Η Global Health 50/50, που στεγάζεται στο Κέντρο Φύλου και Παγκόσμιας Υγείας του UCL, ξεκίνησε τον διαγωνισμό #Τhisisgender ως απάντηση στην έλλειψη ποικιλομορφίας και εκπροσώπησης όλων των εικόνων του φύλου στην παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη, ζητώντας από φωτογράφους να καταγράψουν τι σημαίνει φύλο γι' αυτούς μέσα στην κοινότητα όπου ζει ο καθένας.

Η έκθεση This is Gender είναι ανοιχτή σε όλους, με δωρεάν είσοδο, στο UCL North Cloisters του Λονδίνου, από τις 9 έως τις 23 Μαρτίου 2020.


1605287_this_is_gender_-5-.jpg

«Hijras», Ινδία, 2017: Τρεις μουσουλμάνοι transgenders στο δωμάτιο τους, στην παραγκούπολη Bandra της Βομβάης, ετοιμάζονται για το βράδυ και λένε αστεία. Ζώντας στο περιθώριο, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στις κοινές τους εμπειρίες.
Φωτο: Silvia Alessi/Global Health 50/50



1605296_this_is_gender_-10-.jpg

«Σύντροφοι», Ινδία: Ένας άντρας και η transgender γυναίκα του στέκονται μπροστά στην πόρτα του σπιτιού που μοιράζονται εδώ και 40 χρόνια.
Φωτο: Digwas Bellemane/Global Health 50/50



1605288_this_is_gender_-1-.jpg

«Τελικές πινελιές», Ινδία, 2019: Ένας ηθοποιός στο καμαρίνι του προετοιμάζεται για τον ρόλο του σε παραδοσιακό ινδικό χορό. Ντυμένος με περίτεχνη φορεσιά και με βαρύ μακιγιάζ αντιπροσωπεύει μια διαφορετική έκφραση του φύλου, που υπάρχει εδώ και αιώνες στην αρχαία παράδοση της νότιας Ινδίας.
Φωτο: Sunayana Dhang/Global Health 50/50



this_is_gender_-2-.jpg

«Η Markevich Volha Fedarauna στο σπίτι της», Λευκορωσία, 2018: Μια χήρα κάθεται στο σπίτι της στη Λευκορωσία. Περιτριγυρισμένη από λουλούδια, κεντήματα και κούκλες, στεγνώνει στάρι στο πάτωμα. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη Λευκορωσία, στις ηλικίες άνω των 65, υπάρχουν περισσότερες από διπλάσιες γυναίκες από ό,τι άντρες.

Φωτο: Andrei Liankevich/Global Health 50/50



this_is_gender_-3-.jpg

«Εφηβεία», Αυστρία: Πορτρέτο του 15χρονου γιου του φωτογράφου σε σπα στην Αυστρία, για το οποίο χρησιμοποίησε υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. Με τη φωτογραφία αυτή σκοπό έχει να συλλάβει τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Φωτο: Stefano Zocca/Global Health 50/50



this_is_gender_-4-.jpg

«Σχεδόν εκεί», Μεξικό, 2017: Η Σάντρα, μια μαθητευόμενη μαία, ανακουφίζει την Άντζελα, καθώς υπομένει άλλη μια συστολή κατά τον τοκετό στο σπίτι της. Η εικόνα αυτή παρουσιάζει το αφανές έργο των μαιών στην πόλη του Μεξικού και παρουσιάζει τη μαιευτική φροντίδα ως πράξη πολιτικής αντίστασης και μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να γεννήσουν στα νοσοκομεία λόγω του υψηλού κόστους ή των διακρίσεων που γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις.
Φωτο: Greta Rico/Global Health 50/50



this_is_gender_-6-.jpg

«Λίμνη Elementaita», Κένυα, 2019: Μια οικογένεια περνάει το πρωινό της στις όχθες της λίμνης Elementaita στην Κένυα. Οι άντρες ξαπλώνουν στο νερό ενώ οι γυναίκες πλένουν τα ρούχα. Ο φωτογράφος καταγράφει το μόνιμο ζήτημα της κατανομής εργασίας στο νοικοκυριό και αναδεικνύει τα κοινωνικά πρότυπα και τις προσδοκίες για το φύλο που διέπουν την καθημερινή ζωή.
Φωτο: Anwar Sadat/Global Health 50/50



this_is_gender_-8-.jpg

«Η Janet στο σπίτι», Bransholme, 2018: Ο Jim ήταν στρατιώτης και αργότερα οδηγός φορτηγών. Ο Jim έκανε τη φυλομετάβασή του το 2015, σε ηλικία 66 ετών. Ζει ως Janet στη βόρεια Αγγλία με τη σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, στο ίδιο σπίτι που ζούσε και ως Jim.
Φωτο: Emma Wilson/Global Health 50/50



this_is_gender_-9-.jpg

«Ο Harry έγκυος», Καναδάς, 2015: Πορτρέτο του Harry, του συντρόφου του φωτογράφου, που είναι τρανς άντρας, έγκυος στο παιδί τους.
Φωτο: JJ Levine/Global Health 50/50



this_is_gender_-11-.jpg

«Ποιος είναι εκεί;», Ινδία, 2014: Σε μια διακοπή ρεύματος μια ηλικιωμένη γυναίκα ψάχνει τα φάρμακά της σε ένα μικρό δωμάτιο ενός γηροκομείου στο Βαρανάσι. Η χήρα γυναίκα, παρά την ηλικίας της και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, δείχνει δυνατή, ικανή και ανεξάρτητη. Η έκφραση στο πρόσωπό της δείχνει αποφασιστικότητα, στηρίζεται στο χέρι της και κρατάει με το άλλο σταθερά έναν φακό.
Φωτο: Dhrubajyoti Bhattacharjee/Global Health 50/50



this_is_gender_-12-.jpg

«Το μεγάλο Fetish Ball», Νότια Αφρική, 2019: Οι Humphrey Ndebele, Khotso Rams, Tsepo Kgathlane και Debbie Molefe ποζάρουν στον διαγωνισμό «The Fetish Ball» που διοργανώνεται μια μέρα πριν από το Pride του Γιοχάνεσμπουργκ. Πρόκειται για σημαντικό γεγονός για την LGBT+ κοινότητα της Νότιας Αφρικής και αποτελεί χώρο έκφρασης και πειραματισμού για το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα. Φωτο: Andiswa Mkosi/Global Health 50/50



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ