10 αντικείμενα καθημερινής χρήσης που τα «γέννησε» ο πόλεμος

Αν σου πούμε πως, για παράδειγμα, το φερμουάρ, οι σερβιέτες, το tabasco ή το ρολόι χειρός είναι προϊόντα πολέμου θα το πίστευες; Κι όμως!

10 αντικείμενα καθημερινής χρήσης που τα «γέννησε» ο πόλεμος

Αν σου πούμε πως, για παράδειγμα, το φερμουάρ, οι σερβιέτες, το tabasco ή το ρολόι χειρός είναι προϊόντα πολέμου θα το πίστευες; Κι όμως!

Article featured image
Article featured image


Ουδέν κακό αμιγές καλού, ίσως να σκεφτόταν κάποιος, ωστόσο αυτή η λογική δεν θα απείχε πολύ από το «επί Χούντας κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα» ή «η Χούντα έκανε δρόμους και έφερε τον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα». Εξου και σκοπός του άρθρου δεν είναι να παρουσιάσουμε τα «καλά» του πολέμου, αλλά κάποια αντικείμενα τα οποία έτυχε να δημιουργηθούν κατά την περίοδο κάποιου πολέμου, ένεκα συγκεκριμένων αναγκών και τα οποία εν τέλει έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας.


Σερβιέτες

Kotex-newspaperad-1920.jpg

Οι πρώτες «χαρτοπετσέτες υγιεινής» δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη του cellucotton, ένα πολτοποιημένο υποπροϊόν από επεξεργασμένο ζαχαροκάλαμου. Τα απορροφητικά, αλλά μίας χρήσης υλικά, χρησιμοποιούνταν ως τσιρότα ή επίδεσμοι πάνω στις πληγές των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ευρεία χρήση του και από το νοσηλευτικό προσωπικό της εποχής, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει εμπορεύσιμο υλικό από την εταιρεία Kimberly-Clark, να μπει σε πακέτα υπό την επωνυμία Kotex και να βγει στην αγορά το 1920.


Ρολόι χειρός

23iht-acaw-war23-superJumbo.jpg

Παρότι τα πρώτα ρολόγια χειρός δημιουργήθηκαν πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή εξ αιτίας των στρατιωτών, καθώς μέχρι τότε επικρατούσαν τα ρολόγια τσέπης. Ωστόσο η ευρεία χρήση τον ρολογιών χειρός από αξιωματικούς και στρατιωτικούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου, δημιούργησε από το πουθενά ένα τρέντ που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και παραμένει έως σήμερα. Η τότε χρήση τους, βοηθούσε τους αξιωματικούς να υπολογίζουν την ώρα και να γνωρίζουν κάθε πότε θα έπρεπε να προβούν σε μία επίθεση.


Tabasco sauce

2976.jpg

Ένα απαραίτητο συστατικό στη μοντέρνα κουζίνα, για εκατομμύρια ανθρώπους, αυτός ο γευστικός δαμαστής δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του Αμερικανομεξικανικού πολέμου το 1850. Ένας στρατιώτης που συμμετείχε στον πόλεμο, πρόσφερε σε έναν φίλο του τραπεζικό, τον Edmund Mcilhenny από την Νέα Ορλεάνη, μερικές πολύ καυτερές πιπεριές, του είδους Capsum, από το Μεξικό. Ο Mcilhenny απόλαυσε τόσο πολύ τη γεύση τους, που αποφάσισε να φυτέψει μερικές, στην έκταση που είχε στο νησί Aery. Εν τέλει η οικογένεια έφτιαξε το περίφημο σως από αυτές τις πιπεριές, το οποίο παρέμεινε αρκετά δημοφιλές και κατά τη διάρκεια του Α’ΠΠ.



Ατομικά
φακελάκια τσαγιού

8-1920-1951-tea-tags-e1440453337872.jpg

Το 1908, ένας Αμερικανός εισαγωγέας τσαγιού, ο Thomas Sullivan, ανακάλυψε κατά λάθος τα μοντέρνα φακελάκια τσαγιού που χρησιμοποιούμε σήμερα. Θέλοντας να δειγματίσει το προϊόν του σε πιθανούς πελάτες, έβαλε τα χύμα φύλα τσαγιού σε μικρά μεταξωτά πουγκιά και τους τα έστειλε. Αυτός ο επαναστατικός τρόπος παρουσίασης έδωσε τη δυνατότητα στους στρατιώτες του Α’ΠΠ να φτιάχνουν τα δικά τους ατομικά φλυτζάνια τσαγιού. Κάτι που τους διευκόλυνε ιδιαίτερα.


Kleenex

FirstVersions_Kleenex-1924-B.png

Πόσο λάθος είναι να επαναχρησιμοποιείς ένα χαρτομάντηλο για να σκουπίσεις τη μύτη ή το πρόσωπό σου; Προφανώς πολύ! Έχοντας αυτό κατά νου, η ιατρική κοινότητα της εποχής, λίγο μετά το τέλος του Α’ΠΠ, αποφάσισαν να πάρουν τις μάσκες αερίων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες, ως φίλτρα, και να τις μετατρέψουν σε χαρτομάντηλα μίας χρήσης για το πρόσωπο. Αυτή η τακτική, η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων πολέμου, με μία διαφορετική χρήση μετά τον πόλεμο, ήταν συνηθισμένο για την εποχή. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Kleenex, τα οποία στην αρχή ήταν από το χαρτί που έφτιαχναν τις μάσκες φιλτραρίσματος αερίων. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης που ακολούθησε το τέλος του πολέμου, η εταιρεία Kimberly-Clark εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και έβγαλε στην αγορά ένα προϊόν μίας χρήσης για τους ανθρώπους που φτερνίζονται. Αργότερα, το προϊόν αυτό ονομάστηκε «Kleenex», ονομασία που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, όταν θέλουμε να ζητήσουμε χαρτομάντηλα μιας χρήσης.


Πιλάτες

History-of-Pilates-Joseph-Pilates-by-I.C.-Rapoport-1.png

Μια πολύ δημοφιλής άσκηση στις μέρες μας, το Πιλάτες έχει τις ρίζες του στο 1917, όταν ένας Γερμανός γυμναστής, ο Joseph Hubertus Pilates, κλήθηκε να βοηθήσει Αυστριακούς στρατιώτες του Α’ΠΠ στην αποθεραπεία, από τα τραύματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της μάχη. Πολλοί από τους στρατιώτες, μάλιστα, ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι και για να τους βοηθήσει να ασκηθούν, ο Pilates χρησιμοποίησε ιμάντες και λουριά, ούτως ώστε να γυμνάζονται ξαπλωμένοι. Γερμανός, που ζούσε στη Βρετανία και εκπαιδεύτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Pilates μετακόμισε αργότερα στην Αμερική και ανοίγοντας το δικό του στούντιο, στο οποίο δίδασκε τη μέθοδό του. Μία μέθοδος που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, έχοντας την ίδια φρεσκάδα.


Το γνωστό παλτό Burberry

history-of-trench-coat.jpg

Παρότι ο Charles Macintosh εφηύρε τα αδιάβροχα εξωτερικά ενδύματα, έναν αιώνα πριν τον Α’ΠΠ, το γνωστό brand Burberry και Aqua­scutum εκμοντέρνισαν το σχέδιο του αδιάβροχου παλτού, και το έκαναν ιδανικό για τις ανάγκες των Βρετανών αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι ήθελαν να διατηρούνται ζεστοί και στεγνοί. Σήμερα πολλά από αυτά τα παλτά έχουν διάφορες περίεργες θήκες και άλλα αξεσουάρ, τα οποία αρχικά τοποθετήθηκαν για φυλάγονται με ασφάλεια πιστόλια και χάρτες, μέχρι και σπαθιά.


Φερμουάρ

blog 012.JPG

Με αρχική ονομασία το «συνδετήρας που γλιστρά», το φερμουάρ υπήρχε μεν πριν τον Α’ΠΠ, ωστόσο η παραγωγή του ήταν περιορισμένη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο αμερικανικός στρατός ζήτησε να προστεθούν φερμουάρ σε όλες τις στολές τις αεροπορίας και στις ζώνες που μετέφεραν τα χρήματα τους οι άντρες του αμερικανικού ναυτικού, αφού οι στολές τους δεν είχαν τσέπες.


Drones

Untitled.png

Ακούγεται υπερβολικό; Κι όμως, ο πρόγονος του σημερινού drone «γεννήθηκε» το 1918, μόλις 15 χρόνια μετά την πρώτη πτήση των αδελφών Wright. Συγκεκριμένα το αμερικανικό ναυτικό στις 6 Μαρτίου 1918, έκανε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Curtis N-9 Aerial Torpedo, το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ανέβηκε στον αέρα.


Τα γνωστά γυαλιά ηλίου Aviator

MacArthur_large.jpg

Παρότι η ονομασία των γυαλιών παραπέμπει την προέλευσή τους, καθώς σχεδιάστηκαν για τους πιλότους της αεροπορίας ούτως ώστε να προστατεύουν τα μάτια τους από τον ήλιο, το γεγονός ότι έγιναν διάσημα και δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, οφείλεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Ήταν αρχές του 1936, όταν ο Σμήναρχος Douglas MacArthur προσγειώθηκε σε παραλία των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ, με τους φωτογράφους να το απαθανατίζουν να διασχίζει την παραλία με τα aviator γυαλιά ηλίου του. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες δημιούργησε ένα παγκόσμιο fashion trend.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ