«Μας έχουν αφήσει έρμαια στα σκυλιά»

Οι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν σε δημοσιογράφο του Reuters ότι ο Ερτνογάν τους έχει χρησιμοποιήσει για να ασκήσει οικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη. «Μας πέταξαν στα σκυλιά».

Article featured image
Article featured image

Όταν η Sawsan al-Musawa άκουσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ευρώπη, η Σύρια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά έφυγε από τον χώρο της κατασκήνωσης στην ανατολική Τουρκία και κινήθηκε προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

left reuters4.jpg


Έξι μέρες μετά, η Musawa και τα παιδιά της, δύο από τα οποία, οι γιοι της, πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, κατασκήνωσαν σε έναν σταθμό λεωφορείων στην συνοριακή πόλη της Edirne, κουρασμένοι, αγανακτισμένοι, εξαντλημένοι και θυμωμένοι καθώς το όνειρο για μία νέα ζωή στην Ευρώπη έληξε άδοξα στα σύνορα.

«Γιατί (ο Ερντογάν) μας το έκανε αυτό αν ήξερε ότι οι Έλληνες δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε;», ρωτά καθισμένη πάνω σε έναν σωρό από ρούχα και πάνες για τους γιους της, ηλικίας 13 και 7 ετών, που στέκονται δίπλα της φοβισμένοι.

left reuters2.jpg


Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Αφρική έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, δύο συμμάχων του ΝΑΤο με αμφίρροπες σχέσεις, οι οποίες εντείνονται από την μεταναστευτική κρίση.

Τώρα πλέον, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες είναι μπερδεμένοι και αβέβαιοι για το τι να κάνουν.

Μερικοί, όπως η Musawa είπε ότι έχει ξοδέψει σχεδόν όλες τις οικονομίες της για να διανύσει τα 1.300 χλμ από το καμπ των προσφύγων μέχρι τα σύνορα κοντά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Άλλοι, ανέβηκαν ξανά στα λεωφορεία για να επιστρέψουν στην ενδοχώρα της Τουρκίας, όπου έχουν ήδη χτίσει προσωρινά τις ζωές τους.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν ακόμα την ελπίδα και παραμένουν κοντά στον Έβρο, όπου οι κάτοικοι και οι εθελοντές τους προσφέρουν μπισκότα, σνακ και αναψυκτικά. Οι οικογένειες ανάβουν φωτιές, τα κλάματα των μωρών είναι ασταμάτητα ενώ ακούγεται ο ιμάμης από τα τζαμιά.

left reuters.jpg


«Ο Ερντογάν μάς χρησιμοποιεί»

Η Τουρκική αστυνομία έχει κλείσει την κεντρική γέφυρα από το Edirne προς τα ελληνικά σύνορα για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και του δημοσιογράφους και επιτρέπει μόνο σε κατοίκους να περνούν.

«Ο Ερντογάν μάς χρησιμοποιεί για να ασκήσει οικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη» λέει ο 21χρονος από τη Συρία Tamam Srmini. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν έχουμε επιλογή. Δεν έχουμε μέλλον στην Τουρκία».

Η Τουρκία λέει ότι δεν έχει ζητήσει από τους Σύριους πρόσφυγες να φύγουν. «Αν το επιλέξουν, μπορούν να μείνουν» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Fahrettin Altun.

left reuters3.jpg


Αλλά στο σταθμό των λεωφορείων, η Musawa ρωτά τη ξαδέλφη της, Taher, ποιος τη βοήθησε να φτάσει στα σύνορα, και ζητά να διώξει τα σκυλιά που προσπαθούν να της αρπάξουν τα σακουλάκια με τα μπισκότα.

«Μας έχουν πετάξει στα σκυλιά», ήταν η τελευταία κουβέντα της Musawa που θεωρεί πια ανέφικτο να ονειρευτεί μια διαφορετική ζωή.

Πηγή / φωτογραφίες: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ