Γιατί γέμισαν με νεκρά χελιδόνια (και άλλα πτηνά) οι δρόμοι της Ελλάδας;

Εικόνες δυστοπικές που θυμίζουν σκηνή από χολιγουντιανή ταινία.

Article featured image
Article featured image

Χιλιάδες νεκρά χελιδόνια που «μετανάστευαν» από την Αφρική στην Ευρώπη άφησαν πίσω τους οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα σύμφωνα με φιλοζωϊκές οργανώσεις. «Μιλάμε για τεράστια καταστροφή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της οργάνωσης Anima.

«Τις τελευταίες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων στα βόρεια και πάνω από το Αιγαίο χιλιάδες μικρά πουλιά βρέθηκαν είτε νεκρά είτε βαρύτατα τραυματισμένη» περιέγραψε την κατάσταση η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

xelidonia-kourasmena3.jpg

Οι πιο καταστροφικές βραδιές ήταν αυτές ης 5ης και 6ης Απριλίου λόγω του συνδυασμού των ισχυρών ανέμων, των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχών σε ορισμένες περιοχές.

«Οι άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική έσπρωξαν σμήνη πουλιών σε ρεύματα απο τα βόρεια του Αιγαίου και κυρίως στα νησιά. Για να ξεφύγουν τα εξαντλημένα πουλιά, κυρίως χελιδόνια και πετροχελίδονα που τρέφονται με έντομα, κατευθύνθηκαν προς την ηπειρωτική Ελλάδα» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Anima.

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι εντοπίζουν εξαντλημένα από το ταξίδι των χιλιάδων χιλιομέτρων πουλιά να τα φροντίζουν όπως μπορούν.

xelidonia_07_04_2020.jpg


«Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης.


balkoni.jpg


Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, πετώντας πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν πρόσφατα.

«Τα πουλιά αυτά», συνεχίζει ο κ. Μπακαλούδης, «πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα “σηκώνουν” προς τα πάνω».

«Ωστόσο, σ’ αυτό το ταξίδι ενός μέρους του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα», σημειώνει ο καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ