Τι ανακάλυψαν οι αρχές σε σχέση με τα SMS που απέρριπτε (αδικαιολόγητα) το 8998

Πολίτες κατήγγειλαν στην Αστυνομία πως έστειλαν μήνυμα στο 8998, για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, και η υπηρεσία απέρριψε το αίτημά τους, με τη δικαιολογία πως είχαν ήδη κάνει χρήση του δικαιώματός τους.

Article featured image
Article featured image

Σε υπόθεση υποκλοπής προσωπικών στοιχείων φαίνεται να εξελίσσονται οι καταγγελίες πολιτών για αδικαιολόγητη απόρριψη του δικαιώματός τους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση από την υπηρεσία 8998.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του ΡΙΚ, έπειτα από καταγγελίες πολιτών, η Αστυνομία ανακάλυψε πως κάποιοι χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία ταυτότητας για να κερδίζουν επιπλέον μετακινήσεις μέσα στην ημέρα.

Το γεγονός παρατήρησαν πολίτες οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, λάμβαναν αρνητική απάντηση από την υπηρεσία, χωρίς να έχουν χρησιμοποιήσει ξανά, μέσα στην ημέρα το ένα SMS που δικαιούνται. Μάλιστα, όταν κάποιοι από αυτούς επικοινώνησαν με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, οι υπεύθυνοι εκεί τους είπαν πως βάσει του αριθμού της ταυτότητάς τους, φαίνεται πως έχουν ήδη κάνει χρήση του SMS.

Οι πολίτες κατήγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία, η οποία μετέφερε τις καταγγελίες στο Τμήμα Διερεύνησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο και διερευνά ενδελεχώς την υπόθεση.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων που έχουν συλλεχθεί, φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι είτε με υποκλοπή αριθμού ταυτότητας είτε με τυχαία επιλογή αριθμών, κατάφερναν να αποσπούν επιπλέον άδειες μετακίνησης, μέσω του 8998, στερώντας από συμπολίτες τους το δικαίωμα αυτό.

Επί της ουσίας, δηλαδή, κάποιοι έστελναν στο 8998 αριθμό ταυτότητας τρίτου ατόμου, και έκαναν χρήση του δικαιώματος μετακίνησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ μάλλον οι καταχραστές μέχρι σήμερα ήταν τυχεροί, καθώς δεν έτυχε να τους γίνει πιστοποίηση στοιχείων από την Αστυνομία.

Το Τμήμα Διερεύνησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνά την υπόθεση, έχοντας ως πρώτο στόχο να ανακαλύψει εάν πρόκειται για υποκλοπή στοιχείων ή για απλή χρήση τυχαίων αριθμών. Ωστόσο δεν αποτελεί εύκολη έρευνα, καθώς καθημερινά αποστέλνονται χιλιάδες αιτήματα SMS από διαφορετικούς αριθμούς κινητών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ