«Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί, θα δοθούν οι λύσεις»

Ο Υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το μέλλον της σχολικής χρονιάς και κυρίως για το ζήτημα των τελειόφοιτων μαθητών και των παγκύπριων εξετάσεων.

Article featured image
Article featured image

Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι θα δοθούν λύσεις για να συνεχιστεί ομαλά η σχολική σταδιοδρομία των παιδιών αλλά και για να έχουν οι τελειόφοιτοι την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο και βεβαίως όσοι το επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τους σχεδιασμούς μας πιστεύω ότι όσο προχωρούν οι μέρες και έχουμε και κάποια σαφέστερη εικόνα και με στοιχεία από τους συμβούλους της Κυβέρνησης, τους επιδημιολόγους, θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κατευθύνσεις για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς», σημείωσε. Όπως είπε, θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως των δεδομένων τα πάντα αλλά και τα σχετικά με τις εξετάσεις.

«Ειδικά για την Γ΄ Λυκείου, στη βάση αυτού που είπαμε από την αρχή πως θα εξεταστεί μόνο ότι διδάσκεται κανονικά σε τάξη, τα παιδιά ξέρουν ότι στις εξετάσεις ουσιαστικά θα έχουν όσα έχουν διδαχθεί μέχρι την διακοπή στις 13 Μαρτίου. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προστεθεί άλλη ύλη. Απομένει όμως στο Υπουργείο να αποτιμηθεί από τις Υπηρεσίες μας κεντρικά, κάτι που γίνεται αυτή την ώρα, η πληροφόρηση που έχει έρθει από όλα τα Λύκεια, κατά διδακτικό αντικείμενο, γιατί υπάρχει μια διαφοροποίηση και να προσδιοριστεί με βάση και την νομοθεσία η εξεταστέα ύλη», πρόσθεσε.

Μόλις αυτές οι εργασίες, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ολοκληρωθούν θα γίνουν σχετικά ανακοινώσεις «και βεβαίως θα επαναλάβω το ότι στο Υπουργείο έχουμε επεξεργαστεί τις διάφορες πιθανότητες όπως φαίνονται τα πράγματα σήμερα».

«Δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη αγωνία εκτός από την ένταση που μας δημιουργούν οι συνθήκες αυτές που ζούμε, αντιμετωπίζοντας την επιδημία. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη, λοιπόν, αγωνία ή αμφιβολία για το ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι υπό τις περιστάσεις, η πολιτεία και το Υπουργείο θα δείξουμε απόλυτη κατανόηση. «Δεν υπάρχει λόγος καμίας υπερβολικής τυπολατρίας ή αυστηρότητας και όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες, τουλάχιστον της Ευρώπης που παρακολουθούμε στενά, θα δοθούν λύσεις για να συνεχιστεί ομαλά η σχολική σταδιοδρομία των παιδιών, αλλά και για να έχουν τα παιδιά που είναι τελειόφοιτοι την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο και βεβαίως όσοι το επιθυμούν να διεκδικήσουν τις θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας επί ίσοις όροις με δικαιοσύνη και με αξιόπιστες διαδικασίες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και επιπλέον θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στη συνέχεια αυτή τη διαδικασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας».

«Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και στην κανονική διάρκεια των σχολείων τις δυνατότητες που μας δίνει η εξ αποστάσεως παιδαγωγική στήριξη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο διαβεβαίωσα ειδικότερα τους γονείς της δημοτικής εκπαίδευσης, διότι τις επόμενες μέρες και θα ενισχυθεί η σύγχρονη στήριξη που δίνεται στα παιδιά των μικρότερων ηλικιών αλλά και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξοπλισμού των παιδιών της Δημοτικής, που θα παρακολουθήσουν και αυτά στις δύο μεγαλύτερες τάξεις εξ αποστάσεως διδασκαλία, διότι με την ανανέωση των διαταγμάτων διαπιστώνουμε ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τις παγκύπριες εξετάσεις η πιθανότητα μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων για Σεπτέμβρη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εμείς προς το παρόν δεν έχουμε σχεδιασμό για Σεπτέμβρη».

«Ούτε χρειάζεται να το κάνουμε, αν το κάνει η Ελλάδα. Βεβαίως, μιλούμε πάντα με την εικόνα η οποία υπάρχει αυτή την στιγμή. Αν αύριο, ο μη γένοιτο, διαφοροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε», σημείωσε. Αλλά, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, η προσπάθεια είναι να διοργανώσουμε τις εξετάσεις πριν την κατάταξη στην Εθνική Φρουρά.

«Εξετάσεις οι οποίες θα γίνουν λαμβανομένων υπόψιν των συνθηκών. Είναι γι΄ αυτό που είμαστε επιφυλακτικοί και προσπαθούμε να διοργανώσουμε τα πάντα. Είναι περίπλοκες οι διαδικασίες που προνοούνται. Πρέπει να απλοποιηθούν, πρέπει να προσαρμοστούν και γι΄ αυτό δεν βιαστήκαμε να ανακοινώσουμε κάτι. Δεν αποκλείεται κάποιες άλλες εξετάσεις δικές μας, αν κριθεί ότι είναι ωφέλιμο και σκόπιμο, δεν το ξέρω ακόμα, εκτός των Παγκύπριων προεισαγωγικών, να μεταφερθούν το Σεπτέμβρη, ούτως ώστε να αποφορτίσουμε την πίεση και βεβαίως ισχύει πάντα εκείνο το οποίο έχω πει ότι η επιδίωξη θα είναι να έχουμε μερικές μέρες στα σχολεία, πράγμα το οποίο μπορεί να μην γίνει με την κανονική φοίτηση», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δεν ξέρω τι θα είναι τα διατάγματα, αν θα επιτραπεί να παν 20 παιδιά σε μια τάξη, αλλά και αν δεν επιτραπεί και αν πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, θα βρούμε κάποιο τρόπο να μπορέσουν τα παιδιά, οι τελειόφοιτοι δηλαδή, και κάποια σύνοψη να γίνει στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς τους και αν είναι δυνατόν και κάποιες έστω περιορισμένες αλλά επαναλήψεις και εξηγήσεις μεταξύ τους για τις εξετάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ . Προδρόμου είπε ότι ήδη η έκκληση είναι μετά την Τρίτη του Πάσχα να ξεκινήσουν σιγά -σιγά να τους παρέχουν κάποια παιδαγωγική στήριξη. «Μπορεί να μην είναι το κανονικό πρόγραμμα, αλλά την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν έχει δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στα παιδιά που χρειάζονταν, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όσα παιδιά είχαν δηλώσει ότι είχαν ελλείψεις σε εξοπλισμό ήδη έχουν καλυφθεί.


«Δηλαδή διοχετεύονται οι συσκευές στα σχολεία, θα τους φωνάξουν, θα τους τα δώσουν. Αυτό έχει κλείσει. Αυτές τις ημέρες γίνεται σιγά-σιγά και η εγκατάσταση διαδικτύου σε σχεδόν 2.000 περιπτώσεις που μας έχουν ζητήσει. Άρα στην Μέση εκπαίδευση καλύπτεται. Αυτό το οποίο κάνουμε αυτή την στιγμή είναι ενέργειες για να καλύψουμε ελλείψεις που καταγράφηκαν στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, ούτως ώστε και εκεί να μπορούν όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν διδασκαλία», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ