Μια (αστυνομική) υπόθεση στη Λεμεσό που μπάζει… νερά

Η σύλληψη ενός ζευγαριού, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, εν μέσω πανδημίας και η Αστυνομία Κύπρου που απλώς κάνει τη δουλειά της.

Μια (αστυνομική) υπόθεση στη Λεμεσό που μπάζει… νερά

Η σύλληψη ενός ζευγαριού, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, εν μέσω πανδημίας και η Αστυνομία Κύπρου που απλώς κάνει τη δουλειά της.

Article featured image
Article featured image

Μια περίεργη και κάπως περίπλοκη υπόθεση εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Λεμεσό, με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι Ιρανών, το οποίο στις 28 Μαρτίου συνελήφθη από την Αστυνομία για παράτυπη παραμονή στη Δημοκρατία.

Ο άνδρας 64 ετών και η σύζυγός του, 58 ετών, ζουν στην Κύπρο για περίπου 20 χρόνια, έχοντας δημιουργήσει στη χώρα μας τη δική τους ζωή, σπίτι, παιδιά και δουλειά. Παρόλα αυτά συνελήφθησαν με σκοπό την απέλαση τους από την Κύπρο, αφού δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις 28 Μαρτίου ενώ έτρεχε η απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω πανδημίας, και από τότε κρατούνται στα κρατητήρια του Κεντρικού Σταθμού Λεμεσού, καθώς λόγω των απαγορεύσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απέλαση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το ζευγάρι των Ιρανών, εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με τον άντρα να πάσχει από υπέρταση και τη γυναίκα από καρκίνο του μαστού. Εν μέσω πανδημίας δηλαδή, δύο συνάνθρωποί μας, που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρατούνται σε ένα χώρο με αμφίβολες συνθήκες προστασίας και υγιεινής, όπου συνεχώς διακινείται νέος κόσμος.

Τι αναφέρει ο δικηγόρος του ζεύγους:

Σύμφωνα με επιστολές που έχει στείλει ο δικηγόρος τους κ. Αναστάσης Νεοφύτου, τόσο προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης όσο και προς την Επίτροπο Διοικήσεως, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ηλικία τους και την αυξημένη επικινδυνότητα απέναντι στον ιό και με δεδομένη την μη εφικτή πραγματοποίηση της οποιασδήποτε απέλασης, η κράτησή τους ελέγχεται ως παράνομη. «Με απόλυτο σεβασμό προς την περιπλοκότητα του έργου των μεταναστευτικών αρχών, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: η κράτηση αλλοδαπών με σκοπό την απέλαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον η διαδικασία απομάκρυνσης εκτελείται με τη δέουσα επιμέλεια από τις αρχές της Δημοκρατίας και ενόσω υπάρχει προοπτική απομάκρυνσης, προοπτική η οποία αντικειμενικά δεν υφίσταται στο παρόν στάδιο. Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση της υγείας των κρατούμενων αλλοδαπών πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη όταν πρόκειται για αποφάσεις κράτησης. Εξάλλου, στη βάση της νομοθεσίας, αλλοδαποί δύναται να τίθενται υπό κράτηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης, μόνο όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα. Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κίνδυνος στη δημόσια τάξη ή ασφάλεια και δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής. Σε συνεκτίμηση με την ηλικία τους και την κατάσταση της υγείας τους εν καιρώ κορωνοϊού, το μέτρο της κράτησης είναι κατά την άποψή μου δυσανάλογο, αχρείαστο και επικίνδυνο» επισημαίνει ο δικηγόρος.

Η θέση της Αστυνομίας Κύπρου:

Διαμέσου του εκπροσώπου της, Χρίστου Ανδρέου, η Αστυνομία Κύπρου τοποθετήθηκε για την υπόθεση, σημειώνοντας πως στα κρατητήρια τηρούνται όλα τα

πρωτόκολλα από το Υπουργείο Υγείας. «Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε κάνει παράπονο ότι είναι άρρωστος μεταφέρεται σε γιατρό. Εμείς, ως Αστυνομία, ακολουθούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Πρώτοι εμείς θα παράσχουμε ιατρική περίθαλψη, εάν και εφόσον χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά σε θέματα κράτησης και απέλασης, αρμόδιος είναι ο Λειτουργός Μετανάστευσης. Εμείς τη δουλειά μας κάνουμε».

Προς το παρόν και παρά το γεγονός ότι σε σχετική έκθεσή της η Επίτροπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο πλαίσιο της πανδημίας, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη όπως αναθεωρήσουν την κατάσταση των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης και όπως προχωρήσουν σε απελευθερώσεις από την κράτηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το ζεύγος των Ιρανών παραμένει στα κρατητήρια, χωρίς να υπάρχει –προς το παρόν- πρόθεση για απελευθέρωσή τους, αφού δεν μπορεί να «τρέχουν» οι διαδικασίες απέλασής τους.

Η Επίτροπος ανέφερε περαιτέρω ότι, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, η κράτηση με σκοπό την απέλαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον υφίσταται προοπτική απομάκρυνσης, προοπτική η οποία δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο και ότι τα κέντρα κράτησης είναι προβληματικά σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής απομόνωσης - αποστασιοποίησης όπως και με άλλα μέτρα προστασίας ενάντια του COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ