Οι διάφορες εκδοχές πίσω από την παράδοση του βαψίματος κόκκινων αυγών

Πώς εικάζεται ότι ξεκίνησε το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης και τι δεν πρέπει να γίνεται στα σπίτια εκείνη την ημέρα.

Article featured image
Article featured image

Ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των ημερών του Πάσχα, καθώς πέραν από το βάψιμο των αυγών, το τσούγκρισμά τους αποτελεί αφορμή για πλάκες και διαγωνισμούς μεταξύ συγγενών και φίλων.

Το κοκκίνισμα των αυγών, συμβολικά, παραπέμπει στο αίμα του Χριστού και γίνεται Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα της προδοσίας και της σταύρωσής Του.

Παρόλα αυτά, πίσω από την παράδοση του βαψίματος των αυγών, υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές εκδοχές, για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το έθιμο.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα. Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το τσόφλι του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «ζωή», ως μία άλλη ανάσταση Κυρίου.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα. Αυτήν την ημέρα, τη Μεγάλη Πέμπτη, στα νοικοκυριά δεν πρέπει να πλένονται τα ρούχα, ούτε να απλώνονται, ενώ καμία δουλειά δεν πρέπει να γίνεται στο σπίτι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ