Τα 3 κυπριακά βιβλία που διεκδικούν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για Ανερχόμενους Συγγραφείς 2020

Η τελική ανακοίνωση των βραβείων για όλες τις χώρες θα γίνει στις 19 Μαΐου 2020.

Article featured image
Article featured image

Το Κοσόρτιουμ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας για Ανερχόμενους Συγγραφείς 2020, το οποίο αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων, την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ένωση Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, ανακοίνωσε τους μικρούς καταλόγους των υποψήφιων βιβλίων για το βραβείο από τις δεκατρείς χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

Οι χώρες αυτές είναι: Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Κόσσοβο, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τους όρους του βραβείου, που όπως ξεκαθαρίζεται στην προκήρυξη βραβεύεται βιβλίο και όχι συγγραφέας, τα υποψήφια βιβλία θα πρέπει να είναι έργα πεζογραφίας και ανήκουν στις κατηγορίες: μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα και να έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο 2018 – 2020. Οι συγγραφείς των βιβλίων αυτών να έχουν εκδώσει από δύο μέχρι τέσσερα βιβλία. Τα υποψήφια βιβλία να είναι γραμμένα στη γλώσσα της χώρας που συμμετέχει και να μην έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τέσσερις ξένες γλώσσες.

Με βάση τα πιο πάνω η Εθνική Επιτροπή Κύπρου, η οποία έχει οριστεί από το κονσόρτιουμ, εισηγήθηκε για τον μικρό κατάλογο τα βιβλία (με αλφαβητική σειρά): Χρίστος Κυθρεώτης: «Εκεί που ζούμε», Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2019, Κωνσταντία Σωτηρίου: «Πικρία χώρα», Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2019, Σταύρος Χριστοδούλου: «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα 2018.

Οι υποψηφιότητες των πιο πάνω βιβλίων έχουν εγκριθεί από το Κονόρτιουν. Από αυτά θα επιλεγεί και το βιβλίο που θα βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για Ανερχόμενους Συγγραφείς 2020. Η τελική ανακοίνωση των βραβείων για όλες τις χώρες θα γίνει από το Κονσόρτιουμ στις 19 Μαΐου 2020.

Η Εθνική Επιτροπή Κύπρου απαρτίζεται από τους Γιώργο Μολέσκη, πρόεδρο και τους Μυρτώ Αζίνα, Αντώνη Γεωργίου, Σταύρο Καραγιάννη, Κυριάκο Π. Κυριάκου μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μικρούς καταλόγους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://www.euprizeliterature.eu/news/eupl-2020-shortlist

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ