Περιβάλλον
Να καθιερωθεί το «υγιές φυσικό περιβάλλον» ως ανθρώπινο δικαίωμα
Οργανώσεις διατήρησης της φύσης καλούν τον ΟΗΕ να κάνει ένα τολμηρό και πρωτοφανές βήμα.
Σήμερα, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, το BirdLife International, η κορυφαία παγκόσμια ομπρέλα οργανώσεων διατήρησης της φύσης, σηματοδοτεί την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης, ζητώντας από τον ΟΗΕ να κάνει ένα τολμηρό και πρωτοφανές βήμα: να καθιερώσει το υγιές φυσικό περιβάλλον ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Για να μάθετε περισσότερα και για να υπογράψετε τη δήλωση του BirdLife προς υποστήριξη του Άρθρου 31, επισκεφθείτε: www.birdlife.org/article31
Η επιστολή, δημοσιευμένη αυτούσια πιο κάτω, καλεί τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αντίδρασής του στην πανδημία της νόσου COVID-19, να προσθέσει ακόμη ένα άρθρο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το «Άρθρο 31». Μέσω του άρθρου αυτού, το BirdLife International καλεί τον ΟΗΕ να καθιερώσει ως οικουμενικό δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον, το οποίο να καλύπτεται από δημόσιες πολιτικές, και να διέπεται από βιωσιμότητα και από επιστημονικές και παραδοσιακές γηγενείς γνώσεις.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναδύθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και χαρτογράφησε για πρώτη φορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να προστατευτούν παγκοσμίως. Τα 30 άρθρα της Διακήρυξης καλύπτουν θέματα όπως βασανιστήρια, δουλεία και εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά, τίποτα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος - από το οποίο εξαρτάται ο άνθρωπος και όλη η ζωή στον πλανήτη. Εάν είναι επιτυχής, αυτή η τροπολογία θα είναι η πρώτη προσθήκη από τότε που έγινε η διακήρυξη αυτού του έγγραφου-ορόσημο το 1948.
«Η νόσος του COVID-19 είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, ενώ η πανδημία είναι καταστροφική, δίνει επίσης στους παγκόσμιους ηγέτες την ευκαιρία, και στην πραγματικότητα την υποχρέωση, να μεταμορφώσουν την κοινωνία - να προστατεύσουν περαιτέρω την ευημερία μας και τις μελλοντικές γενιές», δηλώνει η Patricia Zurita, Εκτελεστική Διευθύντρια του BirdLife International. «Η υγεία του πλανήτη μας είναι η υγεία μας. Εμείς οι άνθρωποι στηριζόμαστε στη φύση για την επιβίωση και την ψυχική μας υγεία, αλλά οι πράξεις μας έχουν αναστατώσει τη φυσική ισορροπία της Γης».
Βρισκόμαστε στο μέσο δύο αλληλένδετων κρίσεων: του κλίματος και της βιοποικιλότητας, οι οποίες έχουν θέσει σε κίνδυνο εξαφάνισης πάνω από ένα εκατομμύριο είδη και επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η τρέχουσα πανδημία έχει τις ρίζες της στην απώλεια ενδιαιτημάτων και στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Και όπως και με τις κρίσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ο COVID-19 υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη και τη δυνατότητα για την ανθρωπότητα να είναι τολμηρή, αποφασιστική και να συνεργάζεται, με γρήγορους ρυθμούς.
«Υπήρξαν προσπάθειες να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον στο παρελθόν», λέει η Melanie Heath, Διευθύντρια Επιστήμης και Πολιτικής του BirdLife International. «Σήμερα, ελπίζουμε ότι η σοβαρότητα της πανδημίας είναι μια αρκετά ισχυρή έκκληση αφύπνισης για τον ΟΗΕ και τους πολίτες του κόσμου για να ενωθούν και να αποκαταστήσουν τη φύση, προστατεύοντάς μας από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».
«Το Άρθρο 31 θα ήταν ένα δώρο για τον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές. Και τι πιο κατάλληλη στιγμή να δημοσιευθεί ένα ‘μανιφέστο’ γι’ αυτό από την Ημέρα της Γης», δηλώνει η Asunción Ruiz, Διευθύντρια του SEO, BirdLife στην Ισπανία. «Αντί να μαθαίνουν από την κρίση του κορωνοϊού, ορισμένοι ηγέτες την εκμεταλλεύονται για να υποσκάψουν τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατοχύρωση ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος ως ιερό ανθρώπινο δικαίωμα θα είναι ένα επίτευγμα που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα για τους επόμενους αιώνες και είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ».
Η επιστολή ζητεί επειγόντως να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον μέσω του Άρθρου 31 στην Ημερήσια Διάταξη της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα τον Σεπτέμβριο του 2020. Τελικός στόχος είναι η υιοθέτηση του Άρθρου 31 τον Δεκέμβριο του 2023, σηματοδοτώντας την 75η επέτειο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτή η επιστολή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση της πολιτικής για το κλίμα και τη φύση, στο τέλος της δεκαετίας 2011 - 2020 πού ήταν αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στη Βιοποικιλότητα. Είναι επίσης μια ανοιχτή έκκληση προς την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών του πλανήτη να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Η συμπερίληψη του δικαιώματος σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι ένα καθήκον που όλοι πρέπει υπερασπιστούμε, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την ευημερία μας, την επιβίωσή μας και να σώσουμε τον πλανήτη μας.
Για να μάθετε περισσότερα και για να υπογράψετε την δήλωση του BirdLife προς υποστήριξη του Άρθρου 31, επισκεφθείτε: www.birdlife.org/article31