Με ποιους παλεύει ο πολιτισμός;

Ο τομέας του πολιτισμού σήμερα ποζάρει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Article featured image
Article featured image

Παραχώρηση δικαιωμάτων για δωρεάν αναπαραγωγή έργων online και παράλληλα οι καλλιτεχνικές ομάδες που διεκδικούν τα αυτονόητα για τη στήριξη της ύπαρξής τους από το κράτος. Ένα οξύμωρο σχήμα: δωρεάν διάθεση έργων και ταυτόχρονα αιτήματα για στήριξη…

Δεκαετίες τώρα ο τομέας του πολιτισμού παλεύει με τα κύματα. Παλεύει με τους αρμόδιους οι οποίοι εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται να μην έχουν δύναμη ή θέληση να εκπροσωπήσουν -ή απλώς κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Παλεύει με ανθρώπους που είναι σε θέσεις-κλειδιά και από τους οποίους εξαρτώνται εγκρίσεις για κονδύλια χρηματοδότησης και συνάμα το όραμα της τέχνης! Όμως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, για αυτούς τους ανθρώπους-κλειδιά, η ζυγαριά μάλλον βαραίνει στην πλευρά της παραγωγής χρήματος. Δηλαδή, τι χρήμα όντως παράγεται από το κομμάτι του πολιτισμού; Επομένως, πώς να γίνουν συνοδοιπόροι στο όραμα και πως να το στηρίξουν, όταν δεν βλέπουν τη δική του «αξία»;

Σήμερα, όμως, ο τομέας του πολιτισμού είναι πιο δυνατός από ποτέ. Τον Οκτώβρη του 2018 καλωσορίσαμε με χαρά το Olivewood το οποίο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος μέσω ντοκιμαντέρ, ταινιών κα και προβλέπεται πως θα συμβάλει σημαντικά στα οικονομικά της χώρας. Η Κύπρος ήδη φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας δημιουργούς στα εγχώρια φεστιβάλ της, ενώ η Κύπρος και οι καλλιτέχνες της προωθούνται στον διεθνή χώρο. Οι εγχώριες παραγωγές βραβεύονται και το κοινό του θεάματος μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Οι συντελεστές του καλλιτεχνικού χώρου αριθμούν σε μερικές χιλιάδες και συμβάλλουν πια σημαντικά στην οικονομία. Το προϊόν που παράγεται στη χώρα από τον τομέα του πολιτισμού άρχισε να αριθμεί σε ένα ποσοστό που θα είναι σεβαστό για το ΑΕΠ της Κύπρου, και παράλληλα θα συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Στόχος ο οποίος πάντοτε υπήρξε πρώτιστος για τα οικονομικά της χώρας. Αυτά καλούνται άμεσα οι αρμόδιοι να αξιολογήσουν, αυτά και το γεγονός ότι σήμερα το μόνο που τους έχει απομείνει για να διασκεδάζουν είναι η αναπαραγωγή έργων που διατέθηκαν δωρεάν μέσω του διαδικτύου!

Αυτά τα έργα που γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη και σφικτή υπήρξε η χρηματοδότησή τους από τους αρμόδιους φορείς. Και αυτού του είδους η διασκέδαση θα πρέπει να κρατήσει για πολύ ακόμα καθώς προβλέπεται πως η συνάθροιση κόσμου όπως την γνωρίζαμε μέχρι χθες, δε θα γίνει εφικτή παρά μόνο όταν εφευρεθεί το εμβόλιο. Οι συμβαλλόμενοι στην παραγωγή τέχνης πρέπει να αμειφθούν και να αμείβονται για τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό, ακριβώς όπως αμείβονται όλοι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις για την προσφορά τους σε υπηρεσίες.

Στο διάστημα αυτό, εμείς που ζούμε την τέχνη και από την τέχνη, την αγαπάμε, τη στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καλούμε όλους τους φορείς πολιτισμού να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να τροχοδρομήσουν κονδύλια τα οποία θα βοηθήσουν παραγωγές συγκεκριμένων προδιαγραφών να τρέξουν. Ο τομέας του πολιτισμού γνωρίζει ότι χωρίς τη στήριξη των αρμοδίων δεν θα μπορέσει να επανεκκινήσει και να λειτουργήσει με βάση τα παλιά δεδομένα, ίσως και για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο τομέας του πολιτισμού έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, και έχει αποδείξει ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές του εγκλεισμού είναι εκεί, παρών και δωρεάν. Ο τομέας του πολιτισμού ΑΞΙΖΕΙ να αμειφθεί και να στηριχθεί!

Μαρία Σαββίδου

Production Manager in the Audio Visual Industry



Φωτογραφία: Pim Chu / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ