Άγνωστοι ζητούν από κόσμο να δοκιμάσει μάσκες εμποτισμένες με ναρκωτικά για να τους ληστέψουν

Λογικά, θα έχεις λάβει το σχετικό μήνυμα στο Facebook και θα το έχεις προωθήσει στους φίλους σου για να τους προειδοποιήσεις.

Article featured image
Article featured image

Μία νέα απάτη κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στα social media και μεταδίδεται πιο εύκολα και από τον Covid-19. Το «φρέσκο» fake news που ξεκίνησε από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ινδία, Βρετανία κ.α.) και έφτασε μέχρι και την Κύπρο, υποστηρίζει πως άγνωστοι δίνουν σε κόσμο να δοκιμάσουν μάσκες ιατρικές, οι οποίες είναι εμποτισμένες με ναρκωτική ουσία και έπειτα τους ληστεύουν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, οι «άγνωστοι» προσποιούνται πως εργάζονται για την «οπική κυβέρνηση» (που παραπέμπει σε κομητείες και/ή δήμους) για να εξαπατήσουν. Σε σχετική διάψευση του ισχυρισμού έχει προχωρήσει το Snopes και το Politifact.

9.jpg


O ίδιος ισχυρισμός έχει εμφανιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, και έχει διαψευστεί από το Reuters, το Check your Fact και το The Journal.

10-1.jpg


Στην Ινδία εμφανίστηκε ως βίντεο στο YouTube και διαψεύστηκε από το India Today.

12.jpg


Στην Σιγκαπούρη εμφανίστηκε ως κείμενο και ηχητικό μήνυμα και διαψεύστηκε από το CNA, ενώ στην Ταϊβάν από το Taiwan Fact Check Center.

13-1024x448.jpg


Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η «προειδοποίηση» είναι ένα ακόμη μήνυμα που δημιουργήθηκε για να διαδοθεί μέσω διαδικτύου και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.



Πηγή: Ελληνικά HOAXES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Νεαρός «ξήλωσε» ιστορικά φωτιστικά 1 εκατομμυρίου λιρών από δρόμους στη Βρετανία

Article featured image

Διευρυμένη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

Article featured image

Υπάρχει μια λέξη την οποία ο βασιλιάς Κάρολος δεν χρησιμοποιεί ποτέ