Ξέρεις τι είναι ο κωδικός «Μάσκα 19»;

Ο διεθνής κωδικός βοήθειας που πρέπει να γνωρίζουν (κυρίως) οι γυναίκες.

Article featured image
Article featured image

Από την αρχή της λήψης των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής δεκάδων επιχειρήσεων, οι περισσότεροι από εμάς έμειναν στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, γυναίκες που ζούσαν υπό καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας από τους συντρόφους/συζύγους τους αναγκαστούν να υποστούν ακόμη περισσότερη πίεση και βία αφού ήταν υποχρεωμένες να βρίσκονται στο σπίτι 24/7 μαζί τον σύντροφό τους.

Σύμφωνα με αρμόδιους οργανισμούς τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας τόσο στον κόσμο, όπως και στην Κύπρο σημείωσαν δραματική αύξηση τις ημέρες τις καραντίνας, με τα θύματα να είναι ανήμπορα να αντιδράσουν καθώς λόγω της συνεχούς παρουσίας του θύτη στο χώρο, ήταν σχεδόν αδύνατο να καλέσουν και για βοήθεια.

Πλέον, μέσω ενός διεθνούς κωδικού –του Μάσκα 19- που δημιουργήθηκε γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με διακριτικό τρόπο, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Η συγκεκριμένη διεθνής πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

Στην Κύπρο σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή βοήθειας 1440, του ΣΠΑΒΟ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ