Για κάποιους το #ΜένουμεΣπίτι σημαίνει απειλή για τη ζωή τους

Οι πρώτες 8 μέρες αυτοπεριορισμού στην Κύπρο ανέδειξαν και μια άσχημη πτυχή που οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν είχαμε υπολογίσει.

Για κάποιους το #ΜένουμεΣπίτι σημαίνει απειλή για τη ζωή τους

Οι πρώτες 8 μέρες αυτοπεριορισμού στην Κύπρο ανέδειξαν και μια άσχημη πτυχή που οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν είχαμε υπολογίσει.

Article featured image
Article featured image

Ή τουλάχιστον δεν είχε συμπεριληφθεί στις διάφορες ανακοινώσεις, διαγγέλματα και συμβουλές που εδώ και μέρες ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες εξαγγέλλουν και δημοσιεύουν.

Το μήνυμα #ΜένουμεΣπίτι αποτελεί το σύνθημα των ημερών σε παγκόσμια κλίμακα και θα ήταν δευτερευούσης σημασίας να αναλύσουμε -για ακόμη μία φορά- τη σημαντικότητά του.

Παρόλα αυτά το να μείνουμε σπίτι περιορισμένοι και απομονωμένοι για τη δική μας προστασία και των ανθρώπων που αγαπάμε, δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο.


ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ 1440


Σχεδόν από την αρχή της επιβολής καραντίνας στην Κύπρο, ο Σύνδεσμος Για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας Στην Οικογένεια ανέδειξε μία πτυχή, ένα πρόβλημα επί της ουσίας, που δεν θα δημιουργούσε βέβαια ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, αλλά που σίγουρα θα του πρόσφερε άπλετο έδαφος να γίνει πιο έντονο, πιο συχνό και πιο άγριο.

Ο λόγος για όλες εκείνες τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας είτε με θύματα παιδιά ή γυναίκες, των οποίων ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι με τον/την/τους θύτη/θύτες, αφήνει εκτεθειμένους σε απρόσκοπτη βία κάθε μορφής.

Σύμφωνα με τον ΣΠΑΒΟ ο περιορισμός λόγω COVID-19 δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, επισφραγίζουν και σκιαγραφούν το τοπίο.


«Το να είσαι περιορισμένη στο σπίτι με έναν βίαιο άνθρωπο είναι επικίνδυνο. Μπορεί να συνίσταται να μη βγείτε έξω, αλλά δεν απαγορεύεται να φύγετε ή και να ζητήσετε βοήθεια».



Πιο συγκεκριμένα από τις 9 Μαρτίου, όπου και είχαμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στην Κύπρο, μέχρι και τη 17η Μαρτίου, η Γραμμή Βοηθείας 1440 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 30% με τις κλήσεις να φτάνουν τις 750. Παράλληλα, έχουν γίνει 5 νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας και 4 νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική παρουσιάζοντας ανησυχητική αύξηση.

«Όπως διαπιστώνεται, ο περιορισμός ως μέτρο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και εργαλείο στα χέρια των δραστών για αύξηση της συχνότητας της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών», σημειώνει ο ΣΠΑΒΟ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΒΟ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ



Το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και των σχολείων θυματοποιεί τόσο τις γυναίκες όσο και τα παιδιά καθώς μεγαλώνει η οικονομική ανασφάλεια των γυναικών με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εξάρτησή τους από τον κακοποιό τους, ενώ εκθέτει τα παιδιά σε μεγαλύτερους κινδύνους είτε ως θύματα σωματικής βίας είτε ως θύματα ψυχολογικής βίας.

Σημαντικό ρόλο υπέρ των προθέσεων του δράστη φυσικά διαδραματίζει και η υποστελέχωση όλων των κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών, δίνοντάς του την ευχέρεια να νιώθει λιγότερο εκτεθειμένος απέναντι στο νόμο, άρα περισσότερο ελεύθερος να ασκήσει βία.

Τι μπορεί να γίνει:

Σαφώς και η σοβαρότητα της κατάστασης και η κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε ένεκα της εξάπλωσης του ιού, δεν μπορούν να ανατρέψουν το καθεστώς καραντίνας και του περιορισμού στο σπίτι. Ωστόσο, το #ΜένουμεΣπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να ανεχόμαστε και μία κατάσταση σαθρή, βίαιη και επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα τη δική μας και των παιδιών μας.

Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΠΑΒΟ αναπροσάρμοσε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του με τη γραμμή βοηθείας 1440 να λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως παρέχοντας στήριξη, ενημέρωση, πληροφόρηση, καθοδήγηση, ενδυνάμωση και δικτύωση.

Το ίδιο ισχύει και για τα ατομικά ραντεβού τα οποία πλέον μπορεί να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων ή και τηλεφώνου.

Παράλληλα οι χώροι φιλοξενίας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ όπως αναφέρει ο ΣΠΑΒΟ, έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για τη διαφύλαξη όλων των νέων εισδοχών.

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσε ο Σύνδεσμος:

84996920_3616008245108103_1580300493207371776_o (1).jpg

90306218_3616007695108158_8209752157201629184_o (1).jpg



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ